You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Waarom mangroven belangrijker zijn dan je denkt

  Reacties

14 juni 2017Natuurbehoud, Reizen, Vrijwilligerswerk


Tijdens het natuurbehoud project in Fiji planten vrijwilligers jonge mangroven.

Als er niet direct een belletje gaat rinkelen bij het woord ‘mangrove’, dan ben je niet de enige. Hoewel mangroven een van de belangrijkste ecosystemen zijn rond de kust, zijn er maar weinig mensen die deze bomen kennen. Maar zonder mangroven zouden viskraamkamers verdwijnen, koraalriffen kapot gaan en kustlijnen verwoest raken door stormen en sterke zeestromen. Met dit in het achterhoofd, is het de moeite waard om meer over deze belangrijke ecosystemen te weten te komen en te ontdekken wat jij kunt doen om ze te beschermen.

Wat zijn mangroven?

Een belangrijke taak van vrijwilligers in Fiji is het planten van jonge mangroven op het strand in Fiji.

Als je ooit tijd hebt doorgebracht in een tropisch of subtropisch oord, dan heb je vast weleens de gebieden gezien waar een dichte wirwar van wortels boven de wateroppervlakte uitkomt. Dit is een mangrovebos. Deze bossen zijn uitgespreid over het land en de zee, waarbij elke mangrove hoog boven het water uitsteekt, alsof hij op stelten staat.

Mangroven zijn taaie planten. Ze groeien in een zuurstofarme bodem die gedomineerd wordt door sediment en komen vooral voor rond eilanden in de oceaan en in de buurt van koraalriffen. De bomen leven dus in zout water, waar maar weinig andere bomen tegen kunnen.

Mangroven mogen dan wel taai zijn, helaas worden mangrovebossen op grote schaal vernietigd. Dit gebeurt in een nog hoger tempo dan het geval is met tropische regenwouden. De oorzaak is verstedelijking, landbouw, klimaatverandering, overmatige houtkap en de gevolgen van vervuiling. Nu meer dan 35% van de mangroven al is verdwenen, is het een van de meest bedreigde ecosystemen ter wereld.

Het belang van mangroven

Vrijwilligers op het natuurbehoud project in Thailand onderwijzen kinderen over het belang van mangroven.

Hoewel mangroven slechts een klein percentage van onze kusten bedekken, hebben ze enorme voordelen voor onze planeet. De mangrovebossen geven meer dan welk ander ecosysteem ter wereld bescherming aan onze kustlijnen en het onderwater leven. De bossen zijn een belangrijke kraamkamer voor vissen en vogels en leveren bescherming en voedsel aan jonge zeedieren, vooral voor koraalvissen.

De populatie koraalvissen is vaak twee keer zo groot rondom koraalriffen die vlakbij een mangrovebos liggen. Dit is een goede indicatie hoe belangrijk mangroven zijn.

Mangroven vormen daarnaast ook een belangrijke buffer tussen de oceaan en de fragiele kustgebieden. Mangrovebossen zorgen ervoor dat stormen met minder kracht aan land komen en ze reduceren de erosie die veroorzaakt wordt door sterke zeestromen. Het dichte wortel netwerk houdt het sediment tegen dat de rivieren en meeslepen naar de oceaan en stabiliseren de kustlijn. Ook filteren ze het water voor het de oceaan bereikt en helpen koraalriffen om gezond te blijven.

De flora en fauna rondom de kust en onderwater zijn niet de enige die profiteren van deze productieve bossen. Veel gemeenschappen zijn afhankelijk van de mangrovebossen voor hun levensonderhoud. Aangezien het hout van de mangrove boom niet rot en geen insecten aan trekt, zijn veel gemeenschappen afhankelijk van het hout voor constructiewerkzaamheden en als brandstof. Sommige gemeenschappen gebruiken mangroven zelfs voor medicinale doeleinden.

Ondanks dat mangroven op zoveel verschillende manieren belangrijk zijn voor kustgemeenschappen en mariene ecosystemen, wordt er niet genoeg aan bescherming gedaan.

Wat we doen om te helpen

Vrijwilliger in Mexico helpt bij het planten van mangroven

In Fiji, Ecuador, Mexico en Thailand helpen onze vrijwilligers van de natuurbehoud projecten de mangrovebossen te beschermen. In al deze bestemmingen hebben we mangrove kwekerijen, waar vrijwilligers mangrove zaden planten en verzorgen. Ook zorgen zij ervoor dat er in gebieden waar mangroven zijn weggehaald of gekapt zijn, opnieuw zaden worden geplant. Onze vrijwilligers monitoren en verzamelen vervolgens data over de ontwikkeling.

Het monitoren en planten is echter slechts deel van het werk. Het is nog belangrijker dat gemeenschappen onderwijs en uitleg krijgen over het belang van mangroven en de impact op hun leven. Door regelmatig outreach activiteiten te organiseren voor lokale bewoners en kinderen op verschillende scholen, kunnen vrijwilligers meehelpen om de nieuwe generatie bewust te maken van het belang van natuurbehoud, zowel voor henzelf als voor hun omgeving.

Door deel te nemen aan onze Natuurbehoud projecten, kun je een directe bijdrage leveren aan de bescherming van mangrovebossen. Lees meer over de projecten in Fiji, Ecuador, Mexico en Thailand en ontdek hoe jij kunt helpen.

Deel dit artikel:

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Abonneer je op RSS

Projects Abroad Blog Feed
Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad Blog Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲