You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk in het buitenland voor gezinnen

Als gezin kun je vrijwilligerswerk doen in het buitenland en een waardevolle bijdrage leveren aan een project

Vrijwilligerswerk doen en wonen in het buitenland samen met je gezin is een bijzondere ervaring waarbij je elkaar nog beter leert kennen. Je kunt samen een bijdrage leveren aan een waardevol project en maakt zo op heel andere manier kennis met een land en cultuur dan bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Het is mogelijk om met je gezin op pad te gaan als je kinderen 4 jaar of ouder zijn. We kunnen alleen kinderen <4 jaar accepteren onder bepaalde omstandigheden. Dit bespreken we graag vooraf met jullie en het lokale Projects Abroad kantoor ter plaatse.

Sommige vrijwilligers nemen een sabbatical, anderen zijn op zoek naar een bijzondere invulling van hun vakantie, maar willen hun gezin liever niet achterlaten. Vaak willen ouders bewust hun kinderen meenemen om hen iets mee te geven van hoe mensen in ontwikkelingslanden leven en hoe je samen iets voor anderen kunt betekenen. Wat je motivatie ook is, wanneer je als gezin kiest voor een vrijwilligersproject, beleef je samen een unieke ervaring waar jullie nog lang over zullen napraten.

Aangezien elk gezin anders is, kijken we zoveel mogelijk naar de wensen en samenstelling van jouw gezin op het moment dat we jullie bij een project plaatsen en de accommodatie verzorgen.

Welke vrijwilligersprojecten zijn geschikt voor gezinnen?

Nederlandse jongens van 11 jaar bij een sportproject in Kenia

Het is mogelijk om vrijwilligerswerk toe doen met je gezin als je kinderen ouder zijn dan 4 jaar en onder bepaalde omstandigheden kunnen we - in overleg met onze collega's - ook kinderen jonger dan 4 jaar accepteren. Afhankelijk van het soort project dat je wilt gaan doen, hoe lang je op reis wilt, de leeftijd van je kinderen en of je deel wilt nemen aan een groepsreis, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Reguliere projecten: veel gezinnen kiezen voor een sociaal project, een lesgeef project of een sportproject omdat zowel volwassenen als kinderen op hun eigen manier een bijdrage kunnen leveren aan deze projecten. Terwijl jij voor de klas staat, kunnen de kinderen bijvoorbeeld helpen met knutselen of meedoen met de warming up als jij het voetbalteam coacht.
  • Projecten voor professionals: als je als ouders graag je beroepskennis in wilt zetten tijdens een vrijwilligersproject, omdat je bijvoorbeeld arts bent of advocaat, dan is het mogelijk om te kijken naar een combinatie van projecten. Zo kan de ene ouder bijvoorbeeld zijn/haar beroep uitoefenen en neemt de ander met de kinderen deel aan de regulier project.
  • Kerstreizen: deze georganiseerde groepsreizen tijdens de kerstvakantie zijn geschikt voor alle leeftijden. Gedurende twee weken werk je mee op een sociaal & samenlevingsproject, geneeskunde project of bouwproject en in het weekend onderneem je activiteiten om de lokale cultuur beter te leren kennen.

Welke bestemmingen zijn mogelijk?

Als gezin kun je vrijwilligerswerk doen in het buitenland en een waardevolle bijdrage leveren aan een project

We kunnen in elke bestemming waar wij actief zijn gezinnen bij een project plaatsen, met uitzondering van China, Jamaica en Costa Rica. Landen die we in het bijzonder aanraden zijn Ecuador (Galapagos eilanden), Thailand, Ghana en Kenia, maar het gaat er natuurlijk om welk land jullie echt aanspreekt. Taal is hierbij een belangrijke overweging. Zorg dat je (en als het even kan ook je kinderen) in ieder geval de basis van de taal van jouw land beheerst.

Waar moet je rekening mee houden?

Meestal is het mogelijk dat de kinderen meedraaien met hun ouders op het project. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan bijvoorbeeld één ouder bij het project werken terwijl de ander blijft thuis bij het gastgezin. We kunnen niet voor dagopvang van de kinderen zorgen, daar zijn de ouders verantwoordelijk voor. De leeftijd van de kinderen is van invloed op de deelnamekosten:

  • Kinderen van 0 t/m 3 jaar: Projects Abroad kan alleen onder bepaalde omstandigheden kinderen onder de 4 jaar accepteren. Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten, zodat we kunnen overleggen met onze lokale collega's. 
  • Kinderen van 4 t/m 14 jaar: Kinderen van 4 t/m 14 jaar mogen met hun ouders deelnemen tegen aangepaste kosten per week. Meestal ligt dit tussen de €195 en €370 per kind per week, het exacte bedrag hangt af van de bestemming en het project.
  • Kinderen van 15 jaar en ouder: Is je kind 15 jaar of ouder, dan gelden de standaard deelnamekosten per persoon. Directe familieleden die samen deelnemen ontvangen 5% korting op de deelnamekosten.
Sabbatical ervaring Familie Holstein
Familie Holstein
“Via een kennis hoorde ik dat je tegenwoordig met je gezin vrijwilligerswerk kan gaan doen. Wat gaaf, want op die manier zou mijn langgekoesterde wens toch in vervulling kunnen gaan: ik zou niet langer hoeven te wachten tot alle kinderen de deur uit gaan, maar kon samen met hen op reis.” Lees meer...
Dieneke deed 4 weken vrijwilligerswerk in Ghana met 2 dochters (4 en 6 jaar), een zoon (16 jaar) en een buurmeisje (17 jaar).

Meer informatie

In het 4-stappenplan vind je extra informatie over deelname aan de vrijwilligersprojecten. Heb je vragen of wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲