You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

“Ik ben zo sterk als de vrijwilligers die ik bij mij heb”

Ontmoet de vrouw die strijdt voor gratis juridisch advies in townships Kaapstad

In 2016 verleende het Projects Abroad Human Right Office (PAHRO) in Kaapstad, Zuid-Afrika, meer dan 25 duizend uur gratis juridisch advies. Dit bleek uit het Global Impact Report. We spraken met advocaat en projectmanager van het Recht & Mensenrechten project, Maria Mulindi, om uit te vinden wat haar drijft, waarom haar impact afhangt is van de vrijwilligers en waarom gratis juridisch advies belangrijk is in Kaapstad.

Waarom focus je in je werk zo sterk op het geven van gratis juridisch advies aan kansarme gemeenschappen? Maria bereidt het juridisch loket voor samen met een collega van het Human Rights Office in Kaapstad.

“Toen Projects Abroad in 1992 werd opgericht, was dit met het doel om mensen te helpen die weinig kansen hebben of in nood zijn. Het was dus niet zozeer mijn idee om op deze groepen te focussen. Al wat ik gedaan heb is het versterken van de bestaande doelstelling. Toen ik begon met werken voor Projects Abroad zijn mijn team en ik begonnen met het beoordelen van de behoeftes: kennen de mensen in deze gemeenschap hun rechten? Weten ze waar ze terecht kunnen voor hulp?

In armere gemeenschappen wordt vaak misbruik gemaakt van mensen, bijvoorbeeld door werkgevers, advocaten, bedrijven die verzekeringen verkopen of lening verstrekkers die absurde rentes vragen. Er bestaat namelijk de aanname dat arme mensen toch niet weten waar ze heen moeten voor hulp of niemand hebben die hen advies kan geven. Om die reden hebben we ons werk gefocust op het oprichten van juridische loketten in de townships waar we werken.”

Hoeveel juridische loketten runnen jullie op dit moment?

“We hebben er drie, in de townships Mitchells Plain, Lavender Hill en Vrygrond.”

Wat zijn de meest voorkomende zaken in deze drie gemeenschappen?

“Veel zaken in Lavender Hill hebben te maken met scheidingen, onderhoud en huiselijk geweld. In Vrygrond zijn de zaken voornamelijk eigendom gerelateerd en in Mitchells Plain heb je van alles wat. Je weet nooit wat je daar kunt verwachten. In alle drie de gemeenschappen zie je echter dat drugsgebruik in ieder geval in één op de drie zaken die je in behandeling neemt op de achtergrond een belangrijke rol speelt.”

Waarom is er in Zuid-Afrika behoefte aan zulke juridische loketten?

“Als je werkzaamheden verricht op het gebied van mensenrechten in Zuid-Afrika, dan raak je je erg bewust van de sociale ongelijkheid. Ook begrijp je beter wat de na-effecten van de apartheid zijn, hoe de Group Areas Act scheiding en segregatie met zich mee bracht en hoe mensen verdeeld waren op het gebied van ras. Je gaat begrijpen dat het dan wel posst-1994 is, maar dat het leven van voor 1994 nog steeds bestaat en dat er daarom nog steeds mensen hulpbehoevend zijn. Veel van mijn cliënten hebben het gevoel dat ze geen arm hebben om mee te vechten. Er zijn problemen met huizing. En dankzij het drugsgebruik zijn zaken als huiselijk geweld wijdverbreid in de townships. De gevolgen van apartheid zijn nog niet echt aangepakt.”

Waar geniet je het meeste van in je werk? Maria helpt een vrijwilliger van het Mensenrechten project tijdens een juridisch loket in een township in Kaapstad.

“Ik geloof dat ik geroepen ben om de armen en hulpbehoevenden te helpen. Het feit dat ik daadwerkelijk de townships in ga om hulp te verlenen aan mensen die anders nooit hulp zouden krijgen, maakt mijn werk waardevol voor mij. Ik vind het ook geweldig om vrijwilligers te trainen en onderwijzen en om een mentor voor hun te zijn.”

Wat is het moeilijkste aspect van je werk?

“Soms heb je het gevoel dat je mensen moet smeken om hun werk te doen, in ieder geval met de derde partijen met wie ik soms contact heb voor mijn cliënten. Je denkt dat bij jezelf: waarom moet ik je in een hoek drijven om je je werk te laten doen dat van je verwacht wordt terwijl je betaald wordt met belastinggeld. Dat kan frustrerend zijn.”

Hoe erg is de hulp van vrijwilligers nodig in het Zuid-Afrikaanse Human Rights Office?

“Heel erg! Ik ben zo sterk als de vrijwilligers die ik bij mij heb. Als zij niet hun beste beentje voorzetten, dan heeft het direct effect op de kwaliteit van ons werk. We hebben vrijwilligers nodig en hoe meer vrijwilligers hoe beter. Hoe langer ze blijven, hoe beter.”

Wat is je langetermijnvisie visie voor de juridische loketten?

“Elk jaar zijn we gegroeid en hebben we onze grenzen getest en verlegd. In het begin hielpen we bij echtscheidingszaken bijvoorbeeld alleen bij het verkrijgen van de dagvaardingen en het invullen van de formulieren. De rest moesten de cliënten dan zelf uitvogelen. Nu helpen we de mensen tot het punt dat ze voor het gerecht moeten verschijnen. Ik hoop dat we zo door kunnen groeien.”

Maria Mulindi is geboren in Kenia, maar woont sinds 2003 in Zuid-Afrika toen haar vader voor zijn werk naar dit land verhuisde om rechten te onderwijzen aan de Universiteit van Fort Hare. Maria en haar broers en zussen maakten hun studie af in Zuid-Afrika. “Ik heb altijd geweten dat ik rechten wilde studeren. Ik had al een jaar rechten gestuurd in Kenia, maar toen ik hier kwam ben ik opnieuw begonnen met de bachelor”, zegt Maria. Haar vaders werk voor de Verenigde Naties, zijn reizen en het werk van haar grootvader als een magistraat in postkoloniaal Kenia, beïnvloedde Maria’s beslissing om rechten te gaan studeren. Maria heeft 9 broers en zussen; waarvan drie ook werkzaam zijn in de juridische sector. Maria werkt al zes jaar voor Projects Abroad.

Ontdek hoe jij een bijdrage kunt leveren aan het Recht & Mensenrechten project in Zuid-Afrika of lees meer informatie over de verschillende Recht & Mensenrechten projecten over de hele wereld. 

Terug naar Nieuws

Agenda informatiedagen

Volg de RSS feed

Projects Abroad News Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲