You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Projects Abroad: 25 jaar jong en 100.000 vrijwilligers sterk

Projects Abroad viert dit jaar haar 25ste verjaardag. In meer dan twee decennia heeft de organisatie meer dan 100 duizend toegewijde en enthousiaste vrijwilligers geholpen om in contact te komen met gemeenschappen over de hele wereld waar zij een positief verschil kunnen maken. In deze periode hebben vrijwilligers samengewerkt met lokale medewerkers en gemeenschappen in 38 landen om een duurzame impact te maken op het gebied van o.a. natuurbehoud, gezondheidzorg en de zorg voor kinderen.

“Als je mij zou vragen of ik ooit gedroomd had dat we 10 duizend mensen per jaar de wereld over zouden sturen, zeg ik: ‘Ja, natuurlijk!’ Maar ik had nooit gedacht dat het ooit zo groot zou worden”, zegt Peter Slowe, oprichter van Projects Abroad.

Hoe het ooit begon In Nepal bezoekt oprichter Peter Slowe een Nepalse mevrouw

Peter Slowe begon Projects Abroad in 1992 als een parttime start-up vanuit zijn eigen huis om een kleine groep studenten bij te staan die naar Oost-Europa wilden om te reizen en Engelse les te geven. Tot 1997 was het een klein familiebedrijf dat gerund werd vanuit Groot-Brittannië, maar vanwege een groeiende interesse in tussenjaren en internationaal vrijwilligerswerk, opende Projects Abroad kantoren en projecten over de hele wereld. Rond de eeuwwisseling konden vrijwilligers vrijwilligerswerk doen in gemeenschappen in Azië, Afrika, Midden en Zuid-Amerika.

Als we vooruit spoelen naar 2017, dan is het aantal vrijwilligers gegroeid tot meer dan 100 duizend in 25 jaar. Op dit moment werken er meer dan 600 mensen voor Projects Abroad, hebben we kantoren in 47 landen en nemen elk jaar 10 duizend vrijwilligers deel aan onze projecten en werken in lokale gemeenschappen in 30 bestemmingen.

“Veel mensen zien echt de problemen in de wereld en zijn opzoek zijn naar een manier om een bijdrage te kunnen leveren aan een oplossing, maar ze weten niet altijd hoe. We zijn erin geslaagd om de schakel te bieden voor deze groep om dingen ook echt mogelijk en werkelijkheid te maken. Ik denk dat dat ons succes is,” zegt Peter.

Lokaal werken, internationaal een verschil maken

Naarmate het netwerk van vrijwilligers en het aantal partnerverbanden uitbreidden, zijn we in staat geweest om een steeds grotere impact te hebben in gemeenschappen over de hele wereld. Voortbordurend op de lange termijn impact en de successen van de Lesgeef en Sociale Zorg vrijwilligers, konden we de organisatie uitbreiden en ons richten op een het oplossen van meer issues die een lange termijn gevolgen hebben voor de gemeenschappen waar we werken. Van ons eerste Natuurbehoud project, opgestart in het Amazone regenwoud in Peru in 2000, tot het eerste Microkrediet project, opgezet in Senegal in 2010, zijn we constant opzoek naar manieren waarop we vrijwilligers in contact kunnen brengen met gemeenschappen en ons in kunnen zetten om problemen op te lossen, met positieve en duurzame gevolgen.Na de aardbevingen in Nepal in 2015 hielpen vrijwilligers bij de wederopbouw van scholen en klaslokalen.

Hoewel het ontwikkelen van langdurige samenwerkingsverbanden altijd ten grondslag heeft gelegen aan de wijze waarop Projects Abroad vrijwilligersprojecten heeft ontwikkeld, zijn we er ook in geslaagd om de directe nood van mensen te verlichten in ontwikkelingslanden. Zo begonnen we in 2004 ons eerste wederopbouw project op in Sri Lanka, nadat het land getroffen werd door de verwoestende tsunami in de Indische Oceaan. Deze noodhulp en daaropvolgende langdurige ondersteuning na een grote natuurramp boden wij ook nadat tyfoon Haiyan voor verwoesting zorgde in de Filippijnen in 2014 en na de aardbevingen in Nepal in 2015. We werken tot op de dag van vandaag in deze gemeenschappen en bieden ondersteuning bij de wederopbouw lang nadat deze natuurrampen het nieuws haalden.

Persoonlijke impact op vrijwilligers

Niets van dit alles was mogelijk geweest zonder de ongelooflijke toewijding en steun van onze vrijwilligers. Iedereen, van middelbare scholieren tot gepensioneerden en career breakers, heeft een blijvende impact op gemeenschappen over de hele wereld. Een vrijwilligerswerk project gaat vaak gepaard met onverwachte ervaringen, die je leven kunnen veranderen.

“Ik heb vier geweldige maanden gehad op het Natuurbehoud & Milieu project in Nepal, in het Annapurna natuurreservaat. Mijn tijd daar was onvergetelijk en heeft ook mijn leven veranderd. Ik kan Projects Abroad niet genoeg aanraden vanwege de fantastische ervaringen die het je gaat opleveren”, zegt oud-vrijwilliger Miriam Lord uit Groot-Brittannië. “Door vrijwilligerswerk te doen kon ik een glimp opvangen van hoe het is om iets te geven zonder dat je daar iets voor terug verwacht en dit is iets wat ik overal in de Nepalese cultuur terug zag.”

Een blik op de toekomst

In Augustus 2016 nam Greg Thomson als CEO het stokje over van oprichter Peter Slowe. In 1999 begon Greg bij Projects Abroad als vrijwilliger op een Lesgeef project in China voor 6 maanden. Hij begon met werken voor Projects Abroad in 2000, als Volunteer Coordinator in India en Assistant Manager in Thailand. Hij groeide verder mee met de organisatie – hij werkte in Groot-Brittannië als Volunteer Advisor en bekleedde verschillende functies op de marketing- en operations afdelingen. Vanaf 2009 was hij Operations Director tot hij aangesteld werd als CEO. CEO Greg Thomson wil graag een nog grotere impact maken op lokale gemeenschappen door meer vrijwilligers te werven.

Greg’s plannen voor de toekomst zijn helder. Hij streeft ernaar om het Projects Abroad netwerk uit te breiden, waardoor we onze impact kunnen uitbreiden: “Het is mijn visie om 20 duizend vrijwilligers per jaar te werven. Door het aantal te verdubbelen, kunnen we ook de impact verdubbelen die we kunnen maken op de lokale gemeenschapen waar we werken.”

Inzicht in de internationale impact

Greg’s ambitieuze visie bouwt voort op twee decennia hard werk van de 100 duizend vrijwilligers die hun tijd hebben gegeven om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. In de afgelopen jaren was Projects Abroad in staat om de impact van de vrijwilligers te tonen in het jaarlijkse Global Impact Report. In 2017 lanceren we de Global Impact Database, waarin alle data en het onderzoek van alle projecten samen wordt opgeslagen, zodat we de vooruitgang en impact van het werk van de vrijwilligers kunnen bijhouden, monitoren en delen.

Dankzij de belangrijke erfenis van onze oud-vrijwilligers en de toewijding van de huidige vrijwilligers, medewerkers en partners, vertrouwen wij erop dat internationaal vrijwilligerswerk in de toekomst nog meer impact kan hebben. 

Maak deel uit van onze volgende 25 jaar en ontdek hoe jij onderdeel kunt worden van de Projects Abroad gemeenschap door vrijwilligerswerk te doen in één van de 30 verschillende bestemmingen

Terug naar Nieuws

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad News Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲