Projects Abroad volunteer helps care for the penguins while working with animals in South Africa

Vrijwilligerswerk met dieren in Zuid-Afrika

Doe praktijkervaring op met dieren en ondersteun medewerkers in een asiel of help zeevogels revalideren in een reddingscentrum

In een oogopslag

Doe vrijwilligerswerk met dieren in Zuid-Afrika en help de levens van misbruikte huisdieren of zeevogels die ziek of gewond zijn te verbeteren. Je kunt in een lokaal asiel werken of in een revalidatiecentrum voor Afrikaanse pinguïns en andere zeevogels. Dit is een geweldige manier om ervaring in de dierenzorg op te doen en waardevolle vaardigheden aan je cv toe te voegen.


De organisaties waarmee we werken zijn over het algemeen onderbemand en sterk afhankelijk van de hulp van zowel lokale als internationale vrijwilligers. Je zal helpen zorgen voor de dieren en ondersteunt de medewerkers, waardoor je zorgt dat het centrum goed draait.


Je woont en werkt in het prachtige Kaapstad en verblijft bij een gastgezin. Grijp de kans aan om een andere cultuur te verkennen, veel heerlijk traditioneel eten te proeven en de lokale gebruiken te ontdekken.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

16 of ouder


Is vrijwilligerswerk met dieren in Zuid-Afrika geschikt voor mij?

Houd je van tijd doorbrengen en werken met dieren? Heb je een passie voor dierenrechten? Dan is Dierenverzorging in Zuid-Afrika perfect voor jou! Je zal iets voor dieren kunnen doen en tegelijkertijd ervaring aan je cv kunnen toevoegen.


Je werkt of in een asiel voor huisdieren, of in een revalidatiecentrum voor zeevogels. Lokale medewerkers zullen je alles uitleggen wat je moet weten, dus je hebt geen eerdere ervaring nodig om mee te doen. Het enige wat je nodig hebt is medeleven voor levende wezens en de bereidheid om welke taak dan ook op je te nemen.


Dit project loopt het hele jaar door en je kunt op elk moment aansluiten. Als je ervoor kiest om te werken in het asiel voor huisdieren, dan kun je je aansluiten vanaf een minimumduur van twee weken. Als je ervoor kiest om in het zeevogel-opvangcentrum te werken, dan heb je minimaal zes weken nodig voor het project.

Cats being held and cared for by volunteers who work with animals in South Africa

Wat ga ik doen als Dierenverzorging vrijwilliger in Zuid-Afrika?

Werk met dieren in Zuid-Afrika en krijg hierdoor talloze kansen om de levens van zwerfhuisdieren of gewonde zeevogels te verbeteren. Dit zijn een aantal van de taken waarbij je gaat helpen:


  • Loop mee met voltijd-verzorgers om ervaring op te doen en meer over de dieren te leren
  • Zorg voor de dieren door ze te voeden, te zorgen dat ze bewegen en te helpen ze te revalideren
  • Breng tijd door met huisdieren om hun vertrouwen op te bouwen
  • Help gewonde of zieke zeevogels te revalideren

Je werk richt zich op de volgende gebieden:


Loop mee met voltijd-verzorgers

Als Dierenverzorging vrijwilliger op een van onze twee vrijwilligersprojecten zul je in eerste instantie veel tijd doorbrengen met het observeren van de voltijds-verzorgers. Dit zal je helpen om uit eerste hand te ervaren hoe reddingscentra voor dieren werken in Zuid-Afrika.


Gebruik deze tijd om vragen te stellen en meer te leren over de dieren die in het centrum verzorgd worden. Dit zal later nuttig zijn wanneer je onafhankelijk voor dieren zorgt.


Zorg voor dieren


Je zal genoeg kansen hebben om betrokken te raken bij praktisch werk, zoals de dieren waarvoor je zorgt voeden, laten bewegen en revalideren. Zoals bij elk vrijwilligersproject krijg je terug wat je inzet. Door initiatief en de bereidheid om betrokken te raken te tonen zal je ervaring ontzettend lonend zijn.


Breng tijd door met huisdieren


Als je ons vrijwilligersproject in het asiel doet, dan zul je voornamelijk met huisdieren werken. Veel van deze dieren zullen een traumatische ervaring hebben meegemaakt, zoals mishandeling of verlating. Door met ze te spelen en tijd met ze door te brengen kun je ze helpen socialiseren en voorbereiden op adoptie.


Help zieke of verwonde zeevogels te revalideren


Als je een bijzondere interesse hebt in milieubescherming, dan zou je kunnen kiezen om te helpen Afrikaanse pinguïns en andere zeevogels te revalideren. Hier help je met voedsel voorbereiden, de vogels voeden, kooien schoonmaken en gewonde of met olie besmeurde vogels revalideren. Terwijl je werkt krijg je de kans om over het lokale ecosysteem te leren en te werken met een aantal unieke vogelsoorten.


Waar ga ik als vrijwilliger Dierenverzorging in Zuid-Afrika werken?

Kaapstad

Beide projectlocaties liggen in Kaapstad. Deze stad, met als bijnaam ‘de Moederstad’, is beroemd om de spectaculaire natuurlijke schoonheid en, natuurlijk, de iconische Tafelberg. Tijdens jouw verblijf hier zal je het beste van het stadsleven én van avonturen in de natuur kunnen meemaken.


Als je ervoor kiest om met zeevogels te werken in het revalidatiecentrum, dan zit je in de buitenwijk Bloubergstrand. Het ligt op 25 km van het stadscentrum van Kaapstad en biedt de beste uitzichten op de Tafelberg. Deze opvang is gespecialiseerd in het redden en revalideren van zeevogels, waaronder de Afrikaanse pinguïn. Je zult op een ongelooflijke locatie werken, waar aalscholvers, pelikanen en zelfs roze flamingo's veel te zien zijn.


Kies je ervoor om in het dierenasiel te werken, dan vindt je werk plaats bij Grassy Park. Dit is een non-profit stichting die zorgt voor misbruikte en verlaten dieren over heel Zuid-Afrika. De Kaapstad afdeling is in 1872 opgezet en is de oudste in het land. Hier verwelkomen ze graag elk dier in nood, maar je zal voornamelijk werken met katten en honden.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Zuid-Afrika Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Hoe ziet mijn typische dag als Dierenverzorging vrijwilliger in Zuid-Afrika eruit?

Je begint je dag met een gezond ontbijt bij je Zuid-Afrikaanse gastgezin thuis. Daarvandaan vertrek je met het openbaar vervoer naar het dierenasiel of de zeevogelopvang. Op je eerste dag wijzen onze medewerkers je de weg.


Je werkdag begint doorgaans rond 8.00 uur en eindigt rond 17.00 uur.


Als je in het dierenasiel zit, dan zal een groot deel van je ochtend besteed worden aan de dieren hun ochtendmaaltijd geven en controleren dat het goed met ze gaat. Wanneer je daarmee klaar bent zal je kunnen helpen met andere taken die in het asiel gedaan moeten worden. Denk daarbij aan dingen zoals het schoonmaken van de kennels of administratieve taken waar de reguliere medewerkers misschien niet aan toe komen.


Als je in het revalidatiecentrum voor zeevogels werkt, dan begint je ochtend met dezelfde routine van voeden en de vogels die je op dat moment verzorgt controleren. Als er echter een noodgeval is dan kan het zijn dat je wordt gevraagd om te helpen een met olie besmeurde vogel schoon te maken, of te observeren terwijl dierenartsen werken om een gewonde vogel te genezen.


Na een ochtend hard werken krijg je een lunchpauze van anderhalf uur. Als je gastgezin dichtbij woont, dan kun je naar huis om te eten en wat uit te rusten. Anders kun je een meegenomen lunch eten.


In de middagen breng je meestal wat tijd door met de dieren. Als je in het asiel werkt, betekent dat wandelen met honden, spelen met katten of een beetje basistraining doen. Als je in het revalidatiecentrum zit, dan controleer je de herstellende vogels en geef je lokale medewerkers een update over hun toestand.


De avonden en weekenden heb je vrij om te verkennen. Maak het meeste van jouw tijd in dit prachtige land door in het weekend op excursie te gaan met je medevrijwilligers. Geniet ook van een heleboel maaltijden met je lokale gastgezin en neem de tijd om ze te leren kennen. Dit is de beste manier om meer over hun leven en cultuur te leren.

A volunteer working with animals in South Africa helps feed penguins at a rehabilitation centre in Cape Town.

Wat zijn de doelen en impact van ons Dierenverzorging project in Zuid-Afrika?

Het doel van dit project is om te helpen met de verzorging van zwerfhuisdieren of gewonde Afrikaanse pinguïns en andere zeevogels.


As Dierenverzorging vrijwilliger zul je de keuze krijgen tussen werken in een asiel voor huisdieren of in een revalidatiecentrum voor Afrikaanse pinguïns en andere zeevogels. De organisaties waarmee we werken zijn doorgaans onderbemand en sterk afhankelijk van de hulp van vrijwilligers.


In beide gevallen zul je de kans krijgen om betrokken te raken bij praktijkwerk om deze dieren te verzorgen. Veel van de dieren die in deze centra terechtkomen zullen een vorm van trauma hebben ondergaan. Jij speelt een belangrijke rol bij hen geruststellen en hun vertrouwen op te bouwen.


Naast het helpen van deze kwetsbare dieren is dit project een uitstekende kans voor jou om te leren, groeien en verkennen. Omdat je flexibel en vindingrijk zal moeten zijn zul je veel praktische vaardigheden opdoen en persoonlijke ontwikkeling meemaken. Dit alles terwijl je woont en werkt in het buitenland.


Sluit je aan bij ons Dierenverzorging vrijwilligersproject in Zuid-Afrika en help de levens van verlaten en gewonde dieren te verbeteren.

A dog is socialised by a volunteer working with animals in South Africa to assist with the adoption process.

Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Kaapstad. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Zuid-Afrikaanse cultuur en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Zuid-Afrika, ook wel gekend als de "Rainbow Nation", kent een grote mix aan culturen. Onze projecten zijn gelegen in Kaapstad, een stad die zoveel te bieden heeft.


Ga surfen in Muizenberg, ook wel gekend als de Surfers Corner, en ga proeven van alle heerlijke delicatessen zoals Cape Malay curry en 'melktert'.


Zuid-Afrika kent een moeilijk verleden waar je meer over kunt leren in District 6 museum en Robbeneiland.


Ontdek het prachtige Silo district waar je het Zeitz museum kunt vinden en de beste koffie van de stad. Maar je reist sowieso ook naar de meest Zuidelijke tip van Afrika om de Tafelberg van dichtbij te bewonderen. Met een cable car sta je op 20 minuten boven op de berg, of doe een van de vele hikes naar de top samen met andere vrijwilligers.


We organiseren verschillende projecten in Zuid-Afrika en de kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Wil je graag reizen in een groep dan ga je hier zeker gelijkgestemde mensen ontmoeten tijdens je avontuur 'down South'!


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners