You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een microkrediet project in Ghana

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Cape Coast
 • Type projecten: Microkrediet
 • Jouw rol binnen dit project: Het lezen van business plannen, ontwikkelen van marketing strategieën, het beheren van leningen, monitoren van de individuen en groepen die een lening hebben ontvangen, het geven van wekelijkse workshops en het bieden van algemene zakelijke begeleiding en ondersteuning
 • Specifieke eisen: Vrijwilligers moeten beschikken over een gemiddelde taalkennis Engels
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, het gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 18 jaar of ouder

In Ghana kun je deelnemen aan het microkrediet vrijwilligerswerk project. Als vrijwilliger op dit project kun je bewoners van een leprakamp of vrouwen in een vissersdorp ondersteunen bij het opzetten van hun eigen onderneming. Projects Abroad heeft al in een aantal bestemmingen met veel succes een microkrediet programma opgezet, ook in Ghana is hier nu de mogelijkheid voor. Omdat je geen ervaring nodig hebt, kun je aan dit project ook deelnemen in je tussenjaar.

Vrijwilligerswerk microkrediet project in Ghana

Het doel van het microkrediet project in Ghana is om lokale individuen en groepen te helpen een weg uit de armoede te vinden. Projects Abroad voorziet de kandidaten van een kleine lening, welke zij binnen een bepaalde tijd onder begeleiding weer aflossen. Als de lening volledig is afgelost komen er weer nieuwe kandidaten in aanmerking. Danzij de financiering en de training willen we de deelnemers de kans geven een eigen kleinschalige onderneming op te starten. 

Nadat we een aantal jaar succesvol vrouwgroepen in de Akuapem Hills hebben ondersteund, waarbij in 2016 bijvoorbeeld 80 vrouwen ondersteuning hebben gekregen via het project, werken we sinds mei 2017 in Cape Coast. Hier werken we met twee verschillen groepen.

De eerste groep bestaat uit bewoners van een leprakamp. In Ghana rust een groot stigma op lepra en de mensen die door deze ziekte getroffen zijn, worden verstoten uit hun gemeenschap. In een buitenwijk van Cape Coast wonen zij nu samen in een leprozenkamp. Zij krijgen echter geen enkele (financiele) ondersteuning vanuit de overheid, want de ziekte wordt als een handicap gezien. Dankzij het microkrediet project kunnen bewoners een rentevrije lening aanvragen, waarmee ondernemers uit deze gemeenschap hun business kunnen uitbreiden. Projects Abroad is de enige organisatie die deze service aanbiedt aan de mensen in het kamp.

De tweede groep bestaat uit vrouwen uit de vissergemeenschap Abukem. Visserij is een belangrijke bron van inkomsten, maar het is seizoenswerk. Ook is het vaak een mannenaangelegenheid. De vrouwen in deze gemeenschap willen graag leren hoe ze een eigen onderneming kunnen opzetten. Vrijwilligers kunnen hen hierbij helpen. 

Werkzaamheden bij het microkrediet project in Ghana

Als vrijwilliger zal je werken voor het Projects Abroad microkrediet kantoor, onder begeleiding van een toegewijd lokaal team. Je zal ze helpen om zeker te stellen dat de individuen en groepen die deelnemen aan het project een kans krijgen om een betere toekomst voor zichzelf te creëren.

Je zal dagelijks vooral werken rond nieuwe en bestaande leningen en andere activiteiten zoals:

 • Het helpen bij het updaten van de boekhouding, databases en profielen van de ondernemers.
 • Assisteren bij het geven van wiskunde en Engelse les. 
 • Marktonderzoek naar de mogelijkheden voor het opzetten van nieuwe ondernemingen of het uitbreiden van bestaande projecten. 
 • Het overleggen en evalueren van business plannen
 • Het monitoren van de individuen en groepen die een lening hebben ontvangen
 • Het bieden van algemene zakelijke en financiële begeleiding en ondersteuning
 • Het voorbereiden van update rapporten. 

Door middel van jouw deelname aan dit project verkrijg je een uniek inzicht in het proces van de ontwikkeling van een kleine onderneming in een ontwikkelingsland en hoe microkrediet kan helpen om mensen zelfvoorzienend en onafhankelijk te maken. Je zal tijd doorbrengen in een geheel nieuwe omgeving en zult een andere cultuur en manier van leven leren kennen. Het zal zowel een dankbare als een uitdagende ervaring zijn.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Peter Hoekstra op het Microkrediet project in Ghana
Peter Hoekstra
Samen met de lokale medewerkers ga je naar de kleine Afrikaanse dorpjes om met de mensen daar te praten. Als je aankomt zit het hele dorp al op je te wachten inclusief de kinderen. Je “meeting” begint vaak met zang, dans en een gebed. Ze zijn oprecht blij met je komst, de aandacht die ze krijgen en het feit dat je komt om hen te helpen. Je wordt verrast door het aantal ideeën dat ze hebben wat ze zouden doen als je ze een klein bedrag (+/- 60 euro) zou lenen. Lees meer...

Het microkrediet project loopt het hele jaar door, al vanaf 2 weken, en je kan dus ook op elke gewenste data deelnemen. Je hebt voor dit project geen specifieke kennis of ervaring nodig, maar het is wel belangrijk om een sterkte interesse te hebben in dit gebied. Daarnaast is flexibiliteit, communicatie en de motivatie om te leren ook erg belangrijk.

Om nog meer uit je project te halen kan het helpen om een taalcursus Twi te volgen tijdens of voorafgaand aan je project. Het zal je helpen beter te communiceren met de lokale bevolking binnen de gemeenschappen waar je mee te maken krijgt.

Periodieke updates Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲