Vrijwilligers nemen een selfie tijdens een uitstap in het weekend in Tapa, Vietnam

7 redenen om deel te nemen aan onze Jongerenreizen

Waarom je volgende zomer moet deelnemen aan een groepsreis voor jongeren in het buitenland met Projects Abroad

Door Julie Brondeel | 02 april 2019
Updated on 10 januari 2020

De kans is groot dat je deze blog leest terwijl…

 

☔ De regen tegen het raam van het klaslokaal klettert

 

☕️ Je op de bank gekruld zit met een kop thee en een dekentje tegen de kou

 

⛄ Je vandaag al minimaal één keer verzucht hebt dat je nu al genoeg hebt van deze winter

 

Wat is er in dat geval fijner dan wegdromen bij zomerse foto’s op Instagram of bladeren door een vakantiegids? Wij weten het wel: een concreet - gepland en geboekt - reisplan hebben!

 

Als je de reiskriebels te pakken hebt én op zoek bent naar een uniek avontuur tijdens de zomervakantie, laat je dan vooral inspireren door deze blogpost en ontdek waarom het een goed idee is om een groepsreis voor jongeren te doen in het buitenland, 7 redenen om precies te zijn!

1. Je verkent de wereld zónder je ouders, mét leeftijdsgenoten

Laten we eerlijk zijn, een reis maken zonder je ouders is niet alleen leuker, het opent ook de deuren naar een wereld die je nog nooit alleen hebt kunnen verkennen. Vind je het toch een beetje spannend om alleen te gaan? Laat die gedachte maar achterwege want je hoeft je nergens zorgen over te maken.


Onze jongerenreizen zijn groepsreizen, dus je zult nooit in je uppie zijn op je bestemming. Als er meerdere jongeren uit Nederland hetzelfde project gaan doen, kan het zelfs zijn dat je samen naar je bestemming vliegt.


Gedurende de 2, 3 of 4 weken dat je vrijwilligerswerk doet, doe je alle activiteiten samen met leeftijdsgenoten. De een komt misschien uit de Verenigde Staten, een andere is Italiaans en binnen de kortste keer zijn jullie misschien wel hartsvrienden!

2. Je beleeft een land zoals geen enkele toerist dat ooit zal doen

Je kunt heel gemakkelijk een reis boeken via het internet. Eén druk en je kunt een hotel boeken, inclusief vlucht en luchthaven shuttle. Maar wil je niet liever het land zien door de ogen van de lokale bevolking?


Tijdens een groepsreis voor jongeren leer je het land kennen zoals zij het dagelijks beleven en krijgt een unieke kijk op een andere cultuur die je als toerist nooit zult ervaren.


Je ontdekt de leukste plekjes die je zelfs niet kunt vinden in een gids, wordt vrienden met de lokale inwoners en leert misschien wel enkele woorden in de lokale voertaal. “Awe!”

3. Je doet praktische ervaring op in een sector die je interesseert

Wat is er leuker dan nog meer bij te leren over iets dat je interesseert, iets waar je een passie voor hebt? Misschien ben je wel een waterrat en wil je leren duiken? Of je werkt graag met kinderen en wilt ze helpen met lees- en rekenoefeningen? Vind je voetbal de beste sport in de wereld en wil je kinderen in Ghana coachen zoals vrijwilliger Callum vertelt in zijn ervaringsverhaal.

 

Je hoeft niet bang te zijn dat je weer op de schoolbanken belandt. Tijdens de jongerenreizen steek je de handen uit de mouwen in bijvoorbeeld ziekenhuizen, lokale gemeenschappen in townships, afgelegen dorpjes of natuurgebieden. Je kiest zelf wat je het meeste interesseert!

Vrijwilligers begeleiden een voetbal les tijdens de groepsreis voor jongeren voetbal project in Ghana

4. Je geeft terug aan een lokale gemeenschap en krijgt dubbel zoveel terug

Het is heerlijk om tijdens je zomervakantie achterover te leunen en te genieten van je welverdiende rust, maar je kunt ook energie op doen door je in te zetten voor een ander! Het is goed om te beseffen dat je niet in 2 weken de wereld kunt redden, maar je kunt als vrijwilliger wel degelijk een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en de duurzame projecten.


Zo kon oud-vrijwilliger Lien tijdens haar gezondheidszorg project de lokale bevolking medisch ondersteunen en kon ze tegelijk winnen aan zelfvertrouwen, zo vertelt ze. 


In 2018 hebben deelnemers aan de jongerenreizen trouwens meer dan 7.650 mensen toegang kunnen geven tot medische hulp. Ook werden er 5.800 bomen geplant en werd er bijna 1300 kilo afval opgeruimd van de stranden. Een inspanning als team maakt in een korte tijd een echte impact. Andere vrijwilligers en de lokale staff kunnen hier de rest van het jaar verder aan werken.

Vrijwilliger doet een wedstrijd touwtrekken op het kinderopvang project in Ghana

5. Je doet toffe toeristische activiteiten in het weekend

Na een dag hard werken is er ook tijd voor leuke, sociale activiteiten. Doordeweeks organiseren onze lokale coördinatoren bijvoorbeeld een etentje of een filmavond en in het weekend bezoek je de toeristische hoogtepunten van jouw bestemming.


Zo brengen bijna alle vrijwilligers in Nepal een bezoek aan het Chitwan National Park, ga je in Ghana naar de beroemde Cape Coast en kun je in Fiji je de lokale cultuur en delicatessen ontdekken.


Tijdens deze sociale en culturele activiteiten leer je niet alleen je medevrijwilligers beter kennen, maar leer je ook meer over de lokale cultuur. Al deze activiteiten zijn inbegrepen bij de kosten voor de reis.

6. Tijdens een groepsreis voor jongeren maak je vrienden van over de hele wereld

Enthousiaste leeftijdsgenoten + gedeelde interesse + samenwerken = nieuwe vrienden, toch?


Do we need to say more?

7. Je kunt je ouders geruststellen: we bieden 24/7 begeleiding

Misschien heb jij het plan voor de volgende zomervakantie in je hoofd al helemaal uitgedacht, maar zijn je ouders nog niet overtuigd. Een belangrijke reden voor hun terughoudendheid kan zijn dat ze 100% zéker willen weten dat je veilig bent en dat je goede begeleiding krijgt tijdens de gehele reis. We kunnen verzekeren dat:

 

  • De jongerenreizen hebben 24/7 begeleiding van ervaren medewerkers van Projects Abroad
  • We volgen een vooraf vastgesteld schema
  • De uitstapjes in het weekend worden georganiseerd en begeleid door onze lokale staff

 

Willen ze nog meer weten? Laat ze contact met ons opnemen, dan kunnen wij ze geruststellen.

Vrijwilligers tijdens een groepsreis voor jongeren op het haaienbescherming project nemen een selfie in duikuniform vlak voor een onderzoeksduik op het rif in Fiji

Waar wacht je nog op? Neem de eerste stap naar de ervaring van je leven!

Als jij én je ouders overtuigd zijn dat het een goed idee dat je deze zomer vrijwilligerswerk gaat doen in het buitenland, onderneem dan actie! Kies je project en schrijf je in via ons inschrijfformulier.

Deel dit artikel

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Onze partners