You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Knuffelen met welpjes – Waarom je dit beter niet doet

  Reacties

19 januari 2016Natuurbehoud, Wilde dieren, Reizen, Afrika, Vrijwilligerswerk
Geschreven door: Samantha Evans


Een leeuw in Zuid-Afrika

Enkele jaren geleden tijdens een vakantie in Kaapstad, Zuid-Afrika kreeg ik de unieke kans om een jonge jachtluipaard te aaien. Ik werd door de verzorger naar de omheining geleid, waar ik langzaam hurkte en mijn vingers door de gevlekte vacht streek. Het was spannend om zo dicht bij een van de snelste dieren op aarde te zijn. De jachtluipaard zag er overigens ongeïnteresseerd uit. HIj staarde in de verte terwijl ik door ging met aaien en dit unieke moment op camera vastlegde.

Net als vele anderen, was ik mij niet bewust van de gevolgen van mijn acties. Als ik toen wist wat ik nu wel weet, had ik zoiets nooit gedaan.

Met hun zachte vacht, gevoerde poten en speelse karakter, zijn welpen van grote katachtigen zeker onweerstaanbaar. De mogelijkheid om deze schattige welpjes vast te houden en er mee te spelen is voor velen een ultieme droom. Het is daarom ook niet verassend dat knuffelen met katachtigen over de hele wereld een winstgevende industrie creëert.

Een toerist aait een jachtluipaard

Image courtesy of Suzi Lamb

De ontmoetingen met deze wilde dieren worden vaak onder het mom van ‘rehabilitatie’ of ‘wildbeheer’ aangeboden, waardoor het knuffelen nog aantrekkelijker wordt gemaakt. Want zeg nou zelf, wie zou nou niet met een schattig leeuwenwelpje willen spelen en knuffelen, die goed wordt verzorgd en onder toezicht worden gehouden door ‘deskundigen’ in een beschermde omgeving?

De waarheid achter het knuffelen met katachtigen is echter duisterder dan veel mensen denken. Vooral leeuwen zijn het slachtoffer van deze wrede industrie. Als de welpen te groot worden om mee te knuffelen dan worden ze gebruikt bij ‘walking tours’ waarbij toeristen de kans krijgen om samen met leeuwen in een open gebied te lopen. Dit wordt vaak verkocht als ‘een unieke kans’ en wordt steeds populairder. Het creëert echter een brug tussen het knuffelen met welpen en ‘canned hunting’.

De volgroeide leeuwen worden verkocht voor de ‘canned hunting’, waar ze in omheinde gebieden worden vastgehouden en niet kunnen ontsnappen. Dit geeft een jager een bijna gegarandeerd succes op het afschieten van de leeuw. Hier komen ze dus op een wrede manier aan hun einde. Sommige jagers nemen zelfs delen van de leeuw mee terug naar huis in Europa of Amerika als jachttrofeeën.

Ik sprak met Chris Mercer, medeoprichter van CACH (Campaign Against Canned Hunting) en met Judi Gounaris, natuurbeschermer en natuurbehoud manager voor Project Abroad in Zuid-Afrika. Ik vroeg hen naar hun opinie over het knuffelen van dieren, en de gevolgen hiervan.

Een tourist knuffelt een welpje in Afrika

Image courtesy of CACH

Wat zijn volgens jullie de problemen rondom de centra en dierentuinen waar je wilde dieren kunt aaien?

Judi:

Allereerst horen wilde dieren in het wild en zouden ze zelf nooit in contact komen met mensen. Ze hebben een aangeboren angst voor mensen en willen het liefste zo ver mogelijk bij ons vandaan blijven. In gevangenschap leven en door toeristen geaaid worden, kan enorme stress bezorgen voor elke wild dier, wiens instinct is om weg te rennen. Centra en dierentuinen kunnen nooit de natuurlijke omgeving waar deze dieren in thuis horen nabootsen, hoeveel geld er ook wordt uitgegeven.De dieren hebben geen keuze en worden vaak op wrede en dieronvriendelijke manier ‘tam’ gemaakt zodat het publiek dichtbij kan komen. Deze centra en dierentuinen zijn winstgevende bedrijven, waarvan er veel de kosten van de zorg van een dier afwegen tegen de kosten van het vervangen van een dier als het ziek is.

Chris:

Het knuffelen van welpen levert enorme stress op voor zowel de welpen als de moeder. De welpen worden na de geboorte meteen bij de moeder weggehaald zodat de moeder weer sneller nieuwe welpen kan baren. Dit gaat in tegen haar natuurlijke cyclus. Het schadelijk voor de gezondheid van de moeder, omdat haar lichaam niet gebouwd is om twee tot drie nestjes per jaar te produceren. Deze praktijken zijn ook schadelijk voor de fysieke en mentale gezondheid van de welpen. Ze krijgen vaak onvoldoende voedsel en het constant aangeraakt worden en spelen met toeristen levert erg veel stress op voor de welpen. Hun conditie verslechtert, de vacht wordt dunner, ze hebben continue diarree en krijgen onvoldoende aandacht van de moeder.

Waar komen deze dieren vandaan?

Judi:

De dieren worden uit het wild gehaald en ook in gevangenschap gefokt.

Chris:

Er zijn rond de 160 leeuwen fokkerijen in Zuid-Afrika, waar leeuwenwelpen onnatuurlijk snel worden gefokt en er jaarlijks duizenden geboren worden.

Twee leeuwen relaxen onder een boom

In welke omstandigheden leven de dieren?

Judi:

Dat is niet gemakkelijk om te beantwoorden - sommigen hebben een schoon, hygiënisch verblijf en anderen leven in verschrikkelijke omstandigheden met weinig schaduw, water, ruimte en de verkeerde soort voeding. Maar zelfs als de leefomstandigheden ‘goed’ zijn, komen deze niet overeen met die in het wild en worden deze dieren een kans ontnomen om normaal te leven te leiden. Als je een kooi zou openen van een wild dier, dan zou het wegrennen en nooit meer terug komen - dat is hun instinct. Dit in tegenstelling tot huisdieren, die blij worden van het gezelschap van mensen.

Chris:

De omstandigheden waarin de dieren leven kunnen per fokker verschillen. Net zoals op boerderijen leven sommige dieren in afgrijselijke omstandigheden. Als jonge leeuwen het knuffelen uitgegroeid zijn, hebben ze geen goede verzorging of fatsoenlijke faciliteiten meer nodig. Ze worden in kleine onhygiënische verblijven gestopt, waar vaak het water ondrinkbaar is, en waar het meest goedkope voedsel aan ze gegeven wordt.

Hoe wordt het publiek aangemoedigd om te betalen voor het knuffelen van wilde dieren?

Judi:

Onbewust denkt het publiek dat ze mee betalen aan het behoud van de dieren door ze te mogen aaien. Dit is een mythe, want deze dieren worden niet terug vrijgelaten in het wild. Elke organisatie die wel de oprechte bedoeling heeft om dieren te herintroduceren in het wild, heeft strikte regels en richtlijnen en zal het publiek de dieren nooit laten aanraken.

Chris:

Er lijkt een onverzadigbare markt te zijn voor het knuffelen van katachtige voor dierenliefhebbers. Leeuwen fokkers melken deze emotionele behoefte uit door zich voor te doen als ‘wildreservaten’ en toeristen worden op deze manier gemakkelijk misleid.

Een leeuwen welp wordt geaaid door een toerist

Image courtesy of CACH

Hoe worden de dieren behandeld om veilig met mensen te kunnen omgaan?

Judi:

Er zijn beschuldigingen van het drogeren van de gevaarlijkere dieren." Klauwen en giftanden worden verwijderd zodat er makkelijker met de dieren kan worden omgegaan. Als ze zich goed gedragen rondom de mens, betekent dat ze zijn getemd met angst en dat er wrede technieken zijn gebruikt.

Chris:

Dominantie wordt al vroeg geïntroduceerd door de verzorgers. Welpen worden geslagen als ze zich misdragen (d.w.z. hun natuurlijke gedrag vertonenen).

Wat zijn de gevaren die zich voor doen bij het contact tussen mens en dier?

Judi:

Wanneer een mens op enige manier gewond raakt, wordt het dier gewoonlijk gedood. Dus het dier trekt altijd aan het kortste eind. Mensen kunnen ernstige verwondingen oplopen of gedood worden door wilde dieren die geen interactie met hun willen.

Chris:

Leeuwen hebben, net als mensen, unieke persoonlijkheden. Zo kunnen jonge leeuwen onvoorspelbaar speels gedrag vertonen en een speelse interactie kan snel leiden tot een fatale aanval.

Een toerist op de foto met twee leeuwen die net werden gevoederd

Image courtesy of CACH

Wat gebeurt er met dieren die te groot worden om te aaien?

Judi:

Leeuwen in Zuid Afrika eindigen vaak in de ‘canned hunting’ industrie, waar ze tegen betaling worden afgeschoten door ‘jagers’. Als deze dieren geen winst meer creëren voor de organisatie, worden ze verwaarloosd, verkocht of doodgemaakt.

Chris:

Na de ‘aai-fase’ kan de jonge leeuw gebruikt worden voor ‘walking tours’ met toeristen, voordat ze groot genoeg zijn voor de jacht.

Bestaat er een wet- of regelgeving om toezicht te houden op dierentuinen en dierenverzorgers?

Judi:

Er zijn wetten en regelgevingen met betrekking tot de verzorging en wreedheid van dieren, alleen de uitvoering van deze wetten is een probleem. Er zijn onvoldoende wetshandhavers en het is erg moeilijk om een dier in beslag te nemen zonder een bepaald proces te doorlopen.

Chris:

De enige wetten betreffende mens/dier interactie, zijn vergunningsvoorwaarden en de dierenbeschermingsakte uit 1962, waarbij wreedheid tegen vee, huisdieren en gevangen wilde dieren wordt verboden. Deze akte verbiedt in het algemeen de interactie met toeristen, een officiële farce om natuurbehoudsdiensten tegen juridische acties te beschermen als een toerist wordt aangevallen.

Wat kunnen mensen doen om de uitbuiting van wilde dieren te stoppen?

Judi:

Ga nooit naar een dierentuin, plaatsen waar je met wilde dieren kan knuffelen of een circus met wilde dieren. Geef geen geld aan deze instellingen, want dat is hoe ze blijven bestaan.

Chris:

Ga geen welpen aaien! Het is belangrijk dat mensen op de hoogte zijn en begrijpen dat het welpje dat ze vandaag aaien, op een gruwelijke wijze zal worden gedood door een ‘Canned hunter’ als ze ouder zijn.

Leeuwen genietend van de zon in Afrika

Veel centra en dierentuinen beweren dat hun ‘knuffel-arrangementen’ bestaan ter promotie van hun natuurbehoud activiteiten. Zijn er argumenten die voor het knuffelen en aaien pleiten?

Judi:

Als het aan mij ligt niet. Het is onethisch om een wild dier op een plek te plaatsen en onnatuurlijk te laten gedragen, alleen zodat mensen ze kunnen aanraken/er mee kunnen wandelen. Het argument dat mensen uit andere delen van de wereld nooit een leeuw kunnen zien als ze niet naar een dierentuin of circus met wilde dieren gaan, slaat nergens op. Ik zal waarschijnlijk nooit een ijsbeer of jaguar zien, tenzij het in hun natuurlijke leefomgeving is. Het is een onacceptabel argument dat in de wereld van vandaag, met internet en televisie, mensen de dieren buiten hun natuurlijke leefomgeving moeten zien. Ik ken geen faciliteiten die een verschil maken in het natuurbehoud terwijl ze dieren vasthouden zodat mensen met ze kunnen knuffelen.

Chris:

Geen enkel soort natuurbehoud doet zich goed aan het knuffelen met een katachtige. Leeuwen die geboren worden in gevangenschap, zullen nooit vrijgelaten worden. ‘Canned hunting’ is een gesloten circuit, wat niets te maken heeft met het behoud van het wild. Het is een alternatieve veehouderij met leeuwen als vee.

Deel dit artikel:

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Abonneer je op RSS

Projects Abroad Blog Feed
Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad Blog Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲