You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Een voorbereide vrijwilliger is er twee waard!

  Reacties

30 mei 2018Vrijwilligerswerk, Voorbereidingstraining, Stichtingmuses, Vrijwilligerstraining


Oud-vrijwilligers bij Projects Abroad kennen ongetwijfeld Stichting Muses. Ook toekomstige vrijwilligers krijgen de kans om de voorbereidingstraining bij de stichting te volgen en een eerste netwerk op te bouwen. In 2012 werd Muses opgericht door Romy Schagen en Jurrien Mammen. In dat jaar besloot Romy om trainingen op te zetten voor vrijwilligers als gevolg van haar vrijwilligerswerkervaring in Guatemala.

We spraken met haar over de drijfkracht van de stichting en de impact van de voorbereidingstrainingen die in het laatste jaar meer dan 1000 vrijwilligers heeft opgeleid, en totaal inmiddels 6500 vrijwilligers!

Wat is Muses?

De voorbereidingstraining van Muses wordt gegeven door oud-vrijwilligers

Muses is opgericht om de impact van vrijwilligers te vergroten. Nadat Romy terugkeerde van haar vrijwilligerswerk in Guatemala, leerde ze uit eigen ervaring dat de juiste voorbereiding ontbrak. Gedurende het hele project ging ze heel intensief om met de kinderen omdat ze geloofde dat de dagopvang elke hulp kon gebruiken, met alle beste bedoelingen. Maar na haar terugkomst, besefte ze meer dan ooit hoe belangrijk het is om gerichte hulp te kunnen bieden en niet zomaar enige vorm van hulp. "Er is een groot verschil is tussen wat jij waardevol vindt als vrijwilliger en wat ze waardevol vinden op het project zelf." Vertelt Romy. Dit is de exacte reden waarom Muses in 2006 is opgericht. Na research en interviews met lokale projecteigenaren, is Muses gestart met het aanbieden van trainingen.

Waarom is Muses waardevol voor vrijwilligers?

Als vrijwilliger wil je een verschil maken, dat is duidelijk. Jouw project heb je zorgvuldig uitgekozen en je hebt daar zeker genoeg redenen voor. Echter beseffen vrijwilligers vaak niet hoe ze een duurzame bijdrage kunnen leveren en wanneer iets echt waardevol is voor het project. Net daarom is de voorbereidingstraining van Muses zo belangrijk. Hier leer je over welke rol je hebt als vrijwilliger, zodat je de grootst mogelijke positieve impact kunt brengen. Je leert het belang van een ondersteunende rol als vrijwilliger, welke houding je moet aannemen naar de lokale bevolking toe, hoe je omgaat met culturele verschillen, en wat je beste doet in heftige situaties. Deze training is een verrijking die je alleen maar kan helpen als vrijwilliger, ook wanneer je deze vergaarde kennis wilt doorgeven aan de andere vrijwilligers op het project. Romy: "Geen enkel project staat namelijk te wachten op vrijwilligers die het hele project naar hun hand willen zetten, of even gaan vertellen hoe alles precies moet gebeuren."

Is deze training verplicht?

Nee, deze training is niet verplicht. Je kiest op eigen initiatief om je in te zetten voor jouw project, dus het is ook logisch dat de vrijwilliger zich zo goed mogelijk wil voorbereiden. Aan de hand van de voorbereidingstraining, leer je over de houding die je dient aan te nemen, waardoor jouw hulp op het project des te groter en nuttiger is.

Wat kost deze training?

De voorbereidingstraining zit inbegrepen in de kostprijs van jouw project.

Hoe lang duurt zo’n training?

De trainingen vinden plaats in Amsterdam en Breda. Deze vinden altijd plaats in het weekend, van 11u ‘s ochtends tot 4u ’s middags. De details kan je bekijken op de website van Muses!

Welke waarden krijg je zeker mee tijdens deze voorbereidingstraining?

Muses wilt de vrijwilliger drie algemene waarden meegeven. Deze zijn openheid, eerlijkheid en nieuwsgierigheid:

De voorbereidingstrainingen gaan door in het weekend, in Amsterdam en Breda.

  • Sta open voor andere normen, waarden en een totaal andere cultuur.
  • Wees eerlijk naar jezelf toe als je dingen moeilijk vindt. Geef jezelf de tijd. Als je niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor anderen zorgen.
  • Wees nieuwsgierig. Het is goed om tijdens het project even te observeren hoe alles in zijn werk gaat. Daarna kun je beter bepalen hoe jij de juiste rol kunt spelen als vrijwilliger.

Hoe je deze waarden uiteindelijk toepast, wordt ook dieper behandeld in de voorbereidingstraining.

Krijg ik dezelfde training als ik ga werken met kinderen?

Als je gaat werken met kinderen, is er een aparte training voorzien: ‘Wijzer met kids’. Hier wordt dieper ingegaan op de ontwikkeling van een kind in een ontwikkelingsland, hechting bij kinderen en het ontwerpen van een activiteitenplan. Het is dus een verdiepingstraining die volgt op de voorbereidingstraining die elke vrijwilliger mag volgen. Romy: "Het belangrijkste is dat je tijdens een vrijwilligersproject met kinderen activiteiten wilt doen die leerzaam zijn voor hen, zonder dat er een hechtingsprobleem ontstaat."

Wat is het Greater Good programma?

Dit programma is ontwikkeld om de vrijwilligers nog beter te begeleiden na hun terugkomst van het project. Heel veel vrijwilligers keren namelijk terug met de twijfel over wat ze nou willen doen. Zoeken ze naar een andere baan of doen ze een andere studie? In deze training leer je meer over wie je bent en wat je wil. Gedurende 5 weken worden 3 trainingen gegeven, waar op zoek gegaan wordt naar de kernmotivatie van de oud-vrijwilliger.

Wie neemt deel aan vrijwilligerswerk?

Vooral jongeren nemen deel aan vrijwilligersprojecten, maar er is zeker ook een toename bij veertigers. Nadat hun kinderen uit huis zijn, willen ze vaak een positieve bijdrage leveren als vrijwilliger. Vrijwilligerswerk is dus voor alle leeftijden!

Ik wil nog iets meer informatie. Hoe kan ik zelf in contact komen met oud-vrijwilligers?

Dat kan zeker! Neem contact op met het Projects Abroad kantoor in Dordrecht, en vertel ons welk project jou aanspreekt. Wij zorgen voor een oud-vrijwilliger die je meer informatie kan geven over het project van jouw keuze en de voorbereidingstraining bij Muses. Vergeet niet dat deze training gratis is en je vandaag nog kan aanmelden hiervoor via de website van Muses!

Deel dit artikel:

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Abonneer je op RSS

Projects Abroad Blog Feed
Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad Blog Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲