You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Claire van Voorst tot Voorst – Tussenjaar in Tanzania en Ghana

Na mijn examenjaar kreeg ik de mogelijkheid van mijn ouders om een tussenjaar te doen voordat ik naar de universiteit ging. Ik wist al wat ik wilde studeren en besloot om de projecten van Projects Abroad daarop aan te sluiten. Uit de vele opties koos ik uiteindelijk voor Afrika. Daar wilde ik graag de volgende projecten doen: microkrediet, mensenrechten en journalistiek. De projecten in Tanzania en Ghana spraken mij het meest aan dus besloot ik naar deze twee landen te gaan voor 3,5 maand.

Jongerenreis Sociaal & Samenleving in Tanzania

Claire van Voorst tot Voorst

Ik vond het nog best spannend om helemaal alleen naar Afrika te gaan. Ik heb voordat ik aan de reguliere projecten begon eerst een jongerenreis gedaan voor twee weken in Tanzania. Deze twee weken werden geheel georganiseerd door de organisatie. Er werd minder zelfstandigheid van je verwacht dan bij de reguliere projecten. Het waren onwijs leuke weken. Ik werkte op een klein schooltje waar ik de leraressen mocht meehelpen met lesgeven. Ook heb ik in de moestuin gewerkt en het gebouwtje opgeknapt en geverfd. Daarnaast is er in het weekend een safari trip geregeld. Het was heel gezellig met de andere vrijwilligers en ik heb genoten van het project.

Microkrediet project in Tanzania

Claire van Voorst tot Voorst

Na deze weken begon ik met het Microkrediet project. Ik werd overgeplaatst naar een ander gastgezin omdat dat dichter bij het kantoor was. Nu moest ik wel veel zelf regelen zoals het vervoer. De dala dala’s nemen is aan het begin erg spannend maar je went eraan. Je moet gewoon heel duidelijk zijn en precies weten waar je eruit moet. Herkenningspunten onderweg zijn dus cruciaal. Tijdens dit project heb ik negen verschillende groepen vrouwen Engelse les gegeven. Ook heb ik hen geholpen met de boekhouding en ik heb presentaties gegeven over hoe ze hun kleine bedrijfjes konden verbeteren. Elke dag bezocht ik samen met de andere vrijwilligers en de supervisor twee verschillende groepen vrouwen in Arusha. Daar werden de taken over de vrijwilligers verdeeld. De ene keer moest ik bijvoorbeeld een presentatie houden en iemand anders alle boekhouding checken. De supervisor deelt aan het begin van het project de weken in. Daarbij houdt ze rekening met waarin de vrijwilligers goed zijn. Tijdens dit project merkte je hoe dankbaar de vrouwen zijn, je hebt echt het gevoel dat je bijdraagt aan hun ontwikkeling. Ook realiseer ik me nu nog meer dat microkrediet veel bijdraagt aan samenlevingen en aan met name het zelfstandiger worden van vrouwen in minder ontwikkelde landen.

Mensenrechten project in Ghana

Claire van Voorst tot Voorst

Na 1,5 maand ben ik naar Ghana gevlogen. Daar begon mijn mensenrechten project. Ik werkte op het Human Rights Office van Projects Abroad in Accra. Samen met mijn supervisor, Dede, bezochten we de Nungua community voor research. Ik moest onderzoek doen naar ‘rights and responsibilites’. De vragenlijsten die ik opstelde hadden te maken met mensenrechten. Elke dag interviewde ik verschillende groepen, zoals mannen, vrouwen, jongeren, christenen, moslims en traditionelen. Nadat ik bijvoorbeeld mannen op de straat in Nungua had geïnterviewd werkte ik alles uit in een rapport. Ik vergeleek al de antwoorden en beschreef hun meningen. Aan het eind van het project had ik een mooi rapport samengesteld met een duidelijke conclusie: men weet wat de mensenrechten inhouden maar ze vinden dat het nog beter kan worden nagestreefd in de samenleving. Deze conclusie is weer belangrijk voor the Human Rights Office. Het helpt met het benadrukken van het belang van mensenrechten in Ghana. Naast de interviews probeerde ik ook mensen ervan bewust te maken dat rechten ook grenzen hebben. Zo is vrijheid van meningsuiting heel belangrijk maar je mag elkaar niet kwetsen of discrimineren. Dit project was zeer leerzaam voor mij. Ik kreeg bij bepaalde vragen hele diverse antwoorden wat mij zelf ook aan het denken heeft gezet.

Journalistiek project in Ghana

Claire van Voorst tot Voorst

Na een maand in Ghana begon ik aan het journalistiek project. Ik werd geplaatst bij the Daily Graphic, dat is de nationale krant van Ghana. Hier mocht ik stage lopen bij de journalisten. Het was ontzettend interessant om te zien hoe een krant wordt georganiseerd achter de schermen. Ik werd door de reporters meegenomen naar opdrachten en mocht bij terugkomst op het kantoor daarover een artikel schrijven. De journalisten gaven mij tips en schreven soms ook samen met mij een artikel die vervolgens de volgende dag in de krant stond. Soms kwam het voor dat ik niet meekon met een journalist en moest ik de hele dag op het kantoor blijven. Daar kon ik dan een artikel schrijven over een zelf bedacht onderwerp. Ik heb het artikel geschreven: Always Happy. Daarin beschreef ik de vrolijkheid van de Ghanezen. Het viel mij op dat iedereen altijd blij is ondanks dat ze niet veel hebben. Er wordt de hele tijd gelachen en grapjes gemaakt. De sfeer is heel gezellig en ik vond het een groot verschil met Nederland. Bij de krant vonden ze het artikel zo leuk dat het gepubliceerd is in de krant. Ook dit project was heel leerzaam en zeker een aanrader.

Algemene ervaring

Naast de projecten heb ik veel gereisd in de weekenden samen met andere vrijwilligers om het land te bekijken. Hierbij hielp het personeel van Projects Abroad door tips te geven. Daarnaast vond ik dat ze in beide landen altijd klaar stonden voor de vrijwilligers. Wat er ook was, je kan bij ze terecht. Dit gaf mij een heel vertrouwd en veilig gevoel. In Tanzania en Ghana heb ik veel nieuwe ervaringen op gedaan. Ik heb een geweldige tijd gehad en heel veel geleerd. Het was een reis om nooit te vergeten.

Claire van Voorst tot Voorst

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲