You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilliger Gerben Spaan maakt levenslang verschil op een basisschool in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Gerben Spaan, 18 jaar, was sinds eind januari een vrijwilliger bij Projects Abroad. Hij had zich voor 3 maanden bij ons aangesloten om deel te nemen aan ons sportproject op een basisschool in Kaapstad, Zuid-Afrika. De afgelopen maanden heeft Gerben sportles gegeven en de kinderen geholpen met hun schoolwerk. Hij heeft een geweldige inzet en energie getoond op zijn project, en een buitengewoon verschil kunnen maken voor de school.

Gerben Spaan

De basisschool waar Gerben werkte ligt in een armere buitenwijk van Kaapstad, en de gemeenschap rondom de school wordt geteisterd door werkloosheid, criminaliteit en drugs. De school heeft een tekort aan leraren en een klas van 50 kinderen is geen uitzondering. Voor lichamelijke oefening lieten de leraren de kinderen vaak vrij buitenspelen op het plein, en de faciliteiten bestonden uit een paar ballen en autobanden.

De komst van Gerben en een aantal andere vrijwilligers is een transformatie gebleken voor de sportlessen op school. Mede dankzij Gerben’s initiatief heeft hij gestructureerde lessen kunnen plannen en verschillende oefeningen en sporten kunnen uitvoeren met de kinderen. Sinds zijn komst hebben de kinderen dagelijks gymlessen gehad en heeft Gerben de tijd genomen om de kinderen individueel te helpen met hun schoolwerk.

Daarnaast heeft hij een plan opgezet om de sportfaciliteiten te verbeteren op de school. Met de hulp van de andere vrijwilligers, en dankzij een grote donatie die hij uit Nederland heeft kunnen ophalen, heeft Gerben de school voorzien van een geweldige hoeveelheid sportbenodigdheden, waaronder ballen, goals, een volleybalnet en een tafeltennistafel maar ook educatief materiaal, zoals schoolspullen, schrijfmateriaal en kantoorbenodigdheden.

Gerben Spaan

Maar de grootste bijdrage aan het project is Gerben zelf geweest. Dankzij zijn motivatie, energie en persoonlijke benadering heeft de school een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Zelf heeft Gerben een geweldige band gecreëerd met de kinderen en het lokale personeel op de school. Zijn verblijf in een lokaal gastgezin heeft zijn ervaring nog waardevoller gemaakt. Vrijwilligerswerk heeft hem geleerd uitdagingen aan te gaan, initiatief te nemen en zelfstandig te zijn.

De impact van vrijwilligers als Gerben op de lokale omgeving kan erg groot zijn. Zijn inzet is een voorbeeld voor anderen, en kan een levenslang resultaat hebben voor iedereen die er bij betrokken is geweest. De school hoopt in de nabije toekomst meer vrijwilligers als Gerben te kunnen verwelkomen, hun aanwezigheid is broodnodig in plekken als Kaapstad.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Gerben Spaan

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Agenda informatiedagen

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲