You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Kimberly Dejonghe - Gezondheidszorg, Public Health project, Ghana

Kimberly Dejonghe

Al als kind droomde ik ervan om ooit naar Afrika te gaan om daar de mensen te gaan helpen. Iedereen dacht dat ik door een tijdelijke “ik wil de wereld verbeteren fase” ging. Niet dus, jaren later was er nog steeds die drang om Afrika te ontdekken en dan wel als hulpverlener. De vraag was alleen: hoe raak ik daar met een betrouwbare organisatie, waar ik een connectie mee voel en waar ik binnen mijn domein ( ik ben verpleegkundige) iets kan beteken.

Kimberly Dejonghe

Na zoeken en twijfelen kwam ik bij projects Abroad terecht. Ik las rustig de website eens door en besloot te mailen. De dag erop had ik al een enthousiast antwoord. Onmiddellijk was ik gerustgesteld en wist ik dat Projects Abroad de organisatie zou worden waarmee ik naar de andere kant van de wereld kon vertrekken met een gerust hart.

Na me verder te hebben geïnformeerd over de verschillende projecten die men aanbood in Afrika koos ik ervoor om naar Ghana te trekken om te helpen in Public Health. Dit hield in dat ik naar schooltjes trok om kindjes hun wonden te verzorgen, leerkrachten hun bloeddruk en bloedgroep te bepalen, en gezondheidsuitleg gaf aan kinderen in verschillende klassen. Deze uitleg kon gaan van persoonlijke hygiëne tot hoe je HIV kon vermijden. Ook hadden we verpleegkunde outreaches. Dit hield in dat we met 1 a 2 verpleegkundigen naar kleine dorpjes gingen om kinderen te wegen, vaccineren en voor te lichten.

Kimberly Dejonghe

Maar voor ik kon vertrekken moest er eerst veel geregeld worden. Veel zaken waar ik niet meteen aan zou denken of vragen waar ik niet echt een antwoord op vond kon Projects Abroad me een antwoord bieden of me verder helpen. Het feit dat ik bijna meteen een antwoord kreeg vergrootte enkel mijn vertrouwen in de organisatie. Alles werd zeer professioneel aangepakt en met alles (echt alles) kon ik steeds bij mijn contactpersoon terecht. Uiteindelijk begon mijn echte avontuur op 21 september tot en met 1 november. In totaal dus 6 weken.

Kimberly Dejonghe

De eerste dagen waren voor mij wel wat lastig. Ik was voor het eerst alleen op reis en zat dan nog aan de andere kant van de wereld, in een ontwikkelingsland en met een cultuurschok. Gelukkig kon ik steeds terecht bij Richard (de begeleider van Projects Abroad die ter plaatse zaken organiseerde), mijn gastvrouw en de andere vrijwilligers. Het grote voordeel van bij een gastgezin te verblijven is voor mij geweest dat je toch een huiselijke sfeer hebt, altijd bij iemand terecht kan en je de lokale gerechten en gebruiken leert kennen. Met de andere vrijwilligers bouwde ik ook al snel een goede band op en konden we ook eens over sommige frustraties ventileren. Tot nu heb ik nog steeds contact met de vrijwilligers waar ik samen mee in Ghana verbleef. Ik denk dat we de tijd dat we samen doorbrachten geleid heeft tot echte vriendschappen.

Kimberly Dejonghe

De eerste dagen had ik dus een cultuurschok, de armoede, de manier van werken, de manier van leven en waar ik het nog het moeilijkst meehad was dat de mensen ondanks het feit dat ze het in onze ogen niet breed hebben super vriendelijk zijn en alles wat ze hebben zouden delen. Dat was echt iets dat me raakte en waar ik een grote les nederigheid heb geleerd. Maar eens de eerste dagen voorbij waren heb ik maar 1 ding gedaan: genoten, genoten en genoten. Ik mag gerust zeggen dat ik die 6 weken de tijd van mijn leven heb gehad en dat Ghana zich in mijn hart gevestigd heeft. De manier van leven, de vriendelijkheid van de mensen. Ik mis het nog steeds elke dag.

Kimberly Dejonghe

Een van de dingen die me nog steeds glashelder voor ogen staat zijn de bezoeken aan de Projects Abroad scholen. Vanaf het moment dat je daartoe kwam waren de lessen plots niet meer interessant maar hadden wij de ‘obrowni’ de volle aandacht. Na de wondzorgen moest er nog volop gespeeld worden en was er uiteraard een uitgebreide fotoshoot en alles werd steeds beloond met een prachtige glimlach die enorm hartverwarmend is.

Ik zou nog pagina’s en uren kunnen schrijven maar dat zou nog niet genoeg zijn om mijn geweldige ervaring te kunnen delen. Je moet het gewoon zelf gedaan hebben en meegemaakt hebben. Woorden kunnen niet genoeg zeggen hierover.

Het is zoals eerder gezegd; de tijd van mijn leven geweest en ik zou zo terug keren. De dag dat ik terug keer naar Ghana zal ik zeker aan Projects Abroad denken om mijn reis mee te maken.

Kimberly

Kimberly Dejonghe

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲