You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Liefde voor China | Michiel Kemeling

Dragons

China. Het land van de grote muur. Land van de wijzen en van de uitvindingen. Land met 3000 jaar geschiedenis gevuld met dynastieën, oorlogen en keizers. Het enige wat ik van China wist is wat ik in Bruce Lee films en 'Crouching tiger, hidden dragen' gezien had. Daar ging ik, een Nederlander op weg naar China, het land van kongfu en Confucius. Het bleek niet zoals in de films te zijn, maar films gaan meestal over een mooi verhaal en niet over spugende mensen, vieze straten, vervuiling en gaten in de grond waar toiletpotten zouden moeten staan. Inderdaad, mijn eerste indruk van China was dat het niet was wat Discovery Channel beloofde dat het zou zijn. Mijn eerste indruk bleek verkeerd.

Michiel in China - HuangshanIk ben ruim vijf maanden in China geweest. Drie daarvan heb ik doorgebracht met het les geven in Engels op een school in Zhenze, een paar uur met de bus van Shanghai vandaan. De school was een middelbare school en de studenten waren tussen de 16 en 19 jaar. Zoals ze me nooit vergaten te vertellen was het de beste school van het district. Ik woonde in thuis bij een leraar Engels en zijn familie en gaf les samen met een meisje uit Engeland. Ze bleek een perfecte partner voor de klas, waar we elkaar moeiteloos aanvulden en samen met de leerlingen de grootste lol beleefden.

Michiel in China - Arts Festival

Alle mensen, de leraren, de studenten, iedereen, waren enorm aardig en het lesgeven is een van de meest vreugdevolle ervaringen in mijn leven geweest. Ik had geen ervaring in lesgeven, maar het enthousiasme van de leerlingen en de steun van de leraren en mijn mede-vrijwilligster maakten het erg gemakkelijk en leuk. Staan voor een klas met zestien en zeventien jarigen die je allemaal eindeloze aandachten schenken terwijl je aan hen de wonderen van een stamboom uitlegt, over de oorlog in Irak discussieert, of gewoon over films praat, is iets dat ik nooit zal vergeten. Ik heb me hier door gerealiseerd dat ik serieus zou moeten overwegen om leraar te worden. Soms was het lesgeven vermoeiend. Chinese leerlingen zijn het niet gewend dat ze in de les actief mee moeten doen. Hierdoor moet je hard werken om ze iets te laten doen en ik voelde me vaak net een clown, maar het was alle moeite en energie meer dan waard. Het is echt geweldig als je een hele klas zo ver krijgt over iets te discussiëren in een taal die ze niet durven te gebruiken, omdat ze bang zijn fouten te maken. Ik zal de school, het lesgeven en de leerlingen nooit vergeten.

Het land zelf is heel mooi. In de ruim twee maanden dat ik heb gereisd, heb ik heel wat adembenemende landschappen en architectuur gezien. De heuvels van Guilin, de zonsopgang over de Gele bergen, de zonsondergang vanaf een strand in Fujian, de eindeloze lichten en energie van Hong Kong, en zo veel meer dat ik de rest van mijn leven aan het praten zou zijn als ik alles zou willen vertellen. China is een land om verliefd op te worden, en dat heb ik gedaan.

School in ChinaKijk verder dan de zwartigheid in je zakdoek iedere keer dat je je neus snuit. Kijk verder dan de vieze straten, het spugen en het smakken. Kijk verder dan de depressieve gebouwen en vaak vermoeiende winkeliers. Want als je dat doet dan vind je een land van waarden, van vriendelijkheid en openhartigheid. Een land met hard werkende mensen met liefde voor hun families. Een land van schoonheid en adembenemende landschappen. Het land van de grote muur. Land van de wijzen en van de uitvindingen. Van 3000 jaar geschiedenis gevuld met dynastieën, oorlogen en keizers. Het land van kongfu en Confucius.

Michiel heeft mede door zijn ervaring met Projects Abroad gekozen voor een studie Sinologie te Leiden, waarin hij ondertussen ver gevorderd is.

Michiel Kemeling

Michiel Kemeling

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲