You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Gezondheidszorg in Jamaica door Mikkel Kunwald

Gezondheidszorg in Jamaica

Zo, waar moet ik beginnen bij het schrijven van een ervaringsverhaal voor Projects Abroad, en waarover moet ik schrijven… Ik zal beginnen met iets te vertellen over mijzelf. Mijn naam is Mikkel Kunwald, en ik ben 26 jaar oud en heb de laatste 16 weken als medische vrijwilliger gewerkt bij het Mandeville Regional Hospital in Jamaica. Ik heb eerst 3 jaar lang geneeskunde gestudeerd, voordat ik besloot om een tussenjaar te nemen om (weeral) te gaan reizen.

Ik begon mijn reis in Zuid-Afrika als surfinstructeur, waar ik straatkinderen leerde surfen als onderdeel van een project van Project Abroad. Dit project is er op gericht om kinderen van de straat te houden (al was het maar voor een paar uur per dag) en om ze fundamentele vaardigheden bij te brengen. Door hen te voorzien van wetsuits en surfplanken, gaven we de kinderen de kans om zich te amuseren in de zee op manier waarop ze dat zelf waarschijnlijk nooit zouden meemaken.

Na 12 weken surfen en verschillende avonturen te hebben beleeft, nam ik een ‘’snelle’’ 48 uur durende vlucht, richting Jamaica met een overnachting in New York. Niet wetende dat ik de meeste weekends zou rondreizen op het eiland, koos ik ervoor om eerst een week in Kingston door te brengen voordat ik aan het Project in Mandeville zou beginnen. Die week heb ik vooral veel in bed gelegen want ik had de zwaarste jetlag ooit, maar ik verplichte mijzelf om toch de ‘’must see’’ plekken in Kingston te bezoeken, de toeristische plekken zoals: Bob Marley museum, Lime Cay en de koffieplantages in de Blue Mountains.

Gastgezin

Het was een klein, maar heel gezellig landhuis op ongeveer 15-20 minuten rijden van Mandeville. Hier woonde ik met mijn gastmoeder, Miss Avis Rattray, en twee gastzusjes Shereka(19) en Tameka (21). Zoals in de meeste huizen in Jamaica was er geen warm water, maar daar raakte ik wel aan gewend, want na een tijdje begon ik het positieve effect van het koude water te waarderen. Toch begon ik na 4 maanden nog steeds te gillen als het koude water me raakte! Verder was het leven in het huis prima. De meeste nachten bracht ik door in Mandeville, waar ik kennis heb gemaakt met de traditionele Jamaicaanse keuken. Ik ben er trots op om te zeggen dat ik een eerste klas opleiding heb gekregen van mijn gastmoeder in het herkennen van verschillende gerechten zoals noodles en zoete aardappelen (op dit moment kan ik alleen aan deze twee dingen denken dus misschien was ik toch niet de beste leerling).

Gezondheidszorgproject

Mijn werkervaring hier in Jamaica was meer dan geweldig. Hoewel het Mandeville Regional Hospital (MRH) enorm verschilt met het universitair ziekenhuis dat ik thuis gewend ben, merkte ik wel dat de artsen erg goed opgeleid zijn en goed op de hoogte waren van de technologische beperkingen waarmee ze moesten werken, maar toch vonden ze manieren om hiermee om te gaan.

Tijdens mijn vier maanden in Jamaica heb ik op verschillende afdelingen meegewerkt en geobserveerd. Elke maand liep ik mee op de belangrijkste afdelingen: pediatrie, chirurgie, verloskunde en gynaecologie, en interne geneeskunde. Ik werkte samen met de stagiairs waardoor ik ook dezelfde taken kreeg.

Op de pediatrie afdeling heb ik in het begin van mijn eerste maand mijn plekje moeten vinden in de nieuwe werkomgeving. Ik ondervond dat als medisch vrijwilliger je echt moet laten zien dat je bereidt bent om te helpen vooraleer je ook daadwerkelijk aan de slag kan. Als je niet snel een nieuwe opdracht aanneemt, zal iemand anders je voor zijn en nieuwe opdrachten staan niet om de hoek te wachten. Het was belangrijk dat het werk snel en goed werd uitgevoerd en dan merkte je echt dat je veel verantwoordelijkheid kreeg.

Twee keer in de week gingen we op ronde en namen we, samen met een consultant (arts met de hoogste ranking op de afdeling), de notities door van elke patiënt op de afdeling. Deze rondes waren een belangrijke manier om de stagiaires (en mij) op te leiden. Op de pediatrie afdeling was dit ook een uitgelezen moment om de verschillende cases te bespreken.

Op de afdeling chirurgie was de sfeer tijdens de rondes minder aangenaam in vergelijking met die van op de afdeling pediatrie. De sfeer was eerder gespannen want we kregen steeds heel moeilijke vragen waardoor ik helemaal gestrest raakte. Gelukkig was ik niet de enige die er zo over dacht, want ik zag ook bij de andere stagiaires het zweet op hun voorhoofd staan. In tegenstelling met de pediatrie afdeling, werd ik altijd boos op mezelf als ik het antwoord op de vragen niet wist waardoor ik vaak na het werk ging studeren om toch te kunnen antwoorden. Met uitzondering van de rondes, heb ik erg genoten van mijn tijd op de chirurgie afdeling, vooral het werken in de operatiekamer. Tijdens deze maand heb ik chirurgen mogen assisteren tijdens tien verschillende operaties. Dit was voor mij een ontzettend leerrijke ervaring.

Na mijn maand bij de algemene chirurgie ben ik naar de afdelingen verloskunde en gynaecologie verhuist. Ik vond het leuk om op de verlosafdeling te werken, behalve dan het huilen en schreeuwen van de baby’s, maar na het zien van een aantal bevallingen was die fascinatie ook over.

Zoals een van de medewerkers op de chirurgie afdeling al had voorspeld, bestond het werk op de medische afdeling vooral uit urenlang zoeken naar wat er mis zou kunnen zijn met een patiënt, om dan te ontdekken dat al je hypotheses fout waren. Ik moet toegeven dat dit soms erg lastig was. Ondanks dat het werk op de medische afdeling erg interessant was, was het ook erg eenzaam. Dezelfde patiënten lagen er voor weken aan een stuk. Mijn taken bestonden uit het afnemen van bloedstalen en het vervangen van infusen dus ik was stiekem wel blij dat mijn werk op deze afdeling overlapte met de FIFA Wereldbeker zodat ik iets had om over te praten met de patiënten en het personeel.

Gezondheidszorg in Jamaica

Zoals ik eerder al had verteld, heb ik de meeste weekends rondgereisd samen met een kleine of grote groep van vrijwilligers om de mooiste plekjes van het eiland te ontdekken. Ik ben helemaal ondersteboven van Jamaica! Dit kwam door mijn werk en de manier waarop wij het eiland, ook alle niet toeristische plekjes, hebben leren kennen.

Ik heb verschillende fouten gemaakt en kan er nog twee pagina’s over schijven, maar terug kijkend op mijn reis kan ik niet anders dan super gelukkig zijn. Ik heb veel geweldige mensen ontmoet, zowel lokale bewoners als mensen uit alle hoeken van de wereld, die allemaal een bijdragen hebben geleverd om mijn verblijf op Jamaica onvergetelijk te maken. Om te eindigen wil ik graag een grote bedanking uiten naar de geweldige vrijwilligers die mij hebben geholpen bij een aantal problemen waar ik tegenaan ben gelopen, de medewerkers van Projects Abroad hier in Jamaica, en mijn nieuwe Jamaicaanse moeder en familie. Ik ben er trots op dat ik jullie ontmoet heb.

Mikkel Kunwald

Mikkel Kunwald

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲