You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Dier- en natuurbehoud in Fiji, de ervaringen van Peter Hoekstra

Je bent even onderweg…maar dan kom je ook wel ergens: Fiji. Na een reis van bijna 40 uur kwam ik begin maart aan in Pacific Harbour om daar te beginnen aan mijn verblijf van 6 weken op het eiland. De komende tijd zou ik deel uitmaken van een project waar ik toen nog maar deels het beland van inzag, namelijk het behoud van de haaien. Natuurlijk heb je thuis een hoop uit te leggen als je vertelt dat je de halve wereld over reist om zonder kooi te gaan duiken met haaien terwijl je niet meer hebt dan een zwemdiploma. Maar nog lastiger is het om mensen uit te leggen dat er geen gezond oceaanleven kan bestaan zonder deze dieren en dat we er daarom alles aan moeten doen om ze te beschermen tegen overbevissing. Onderdeel zijn van dit project geeft je echt het gevoel dat je een verschil kan maken.

Peter Hoekstra

Natuurlijk is het geweldig: dankzij het klimaat loop je de hele dag in shirt en korte (zwem) broek. Je wordt in de luxe bungalow verwend door je huismoeder die lekker voor je kookt. Onderdeel van je “werk” is duiken in een schitterende omgeving en naast je werk tijdens het project heb je alle tijd om ’s avonds nog ergens een drankje te doen.

Maar het leven op dit project is zoveel meer dan duiken alleen. Je werkt bijvoorbeeld ook heel veel samen met de lokale bevolking. Samen kweek je mangroves. Mangrovebomen zijn essentieel voor de kustlijn. Ze beschermen tegen tsunami’s, houden vruchtbare grond vast en zijn een broedplaats voor vissen en haaien. Helaas worden deze veel gekapt voor ressorts dus wij planten ze terug.

Ook probeerden we een paar keer per week baby bull sharks te vangen om ze te tacken. Je gaat dan de rivier op met een paar boten en ligt heerlijk te wachten of ze bijten. Helaas is dit tijdens mijn verblijf niet gelukt.

We hielden ook Community dagen: dagen dat we in een gemeenschap samen met hen iets gingen doen als een school schilderen, dorp opruimen of medische checks doen(30% heeft suikerziekte door een verkeerd dieet) en dat eindigde altijd met het nationale gebruik: het drinken van Cava.

Dit project krijgt wereldwijd zoveel aandacht, dat wetenschappers, die gezien worden als autoriteit op hun vakgebied, Project Abroad gebruiken voor hun onderzoek. National Geografic gaat een zevendelige documentaire maken over dit project, we hadden een filmploeg uit Nieuw Zeeland op bezoek om aan te tonen dat Fiji beter omgaat met haaien dan een westers land als Australië. Kortom: het gaat hier verder dan zon, zee en strand en dat merk je aan de lokale begeleiders. Deze mensen hebben dit project zelf opgestart, omdat ze de noodzaak hiervan zagen en dat merk je aan hun passie.

De combinatie van wonen in een paradijs en enorm nuttig bezig zijn was voor mij een geweldig ervaring en absolute aanrader voor iedereen die wat anders wil. Want zeg nou zelf: hoeveel mensen ken je die naast een Bullshark van 3 meter hebben gezwommen?

Klik hier als je meer informatie wilt over het vrijwilligersproject in dit verhaal.

Peter Hoekstra

Peter Hoekstra

Peter Hoekstra

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲