You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Informatie voor stagebegeleiders over stage lopen in het buitenland met Projects Abroad

Alle projecten van Projects Abroad kunnen als basis dienen voor een stage in het buitenland. Bij ons heeft de student de vrijheid om zelf de gewenste startdatum, het project en één van onze vele bestemmingen te kiezen. Het kantoor in Nederland zal er in de oriënterende fase alles aan doen om de benodigde informatie te verstrekken over de mogelijkheden. Voordat een student zich kan gaan inschrijven, stemmen wij eerst met de betreffende bestemming af waaraan de stage vanuit de opleiding moet voldoen, zodat u zeker weet dat de student de benodigde studiepunten zal behalen. Na deze afstemming kunnen zij zich gaan inschrijven en is de stage definitief.

Naast een goede afstemming van de stage, wilt u als stagebegeleider natuurlijk de zekerheid krijgen dat uw studenten in een veilige omgeving verkeren, dat zij deelnemen aan een duurzaam project, wat zij tijdens hun stage kunnen verwachten van Projects Abroad en waar zij zullen verblijven. Op deze pagina zullen we al deze belangrijke onderdelen voor u samenvatten, zodat ook u precies weet waar u aan toe bent en wat u kunt verwachten wanneer een student voor een stage bij Projects Abroad kiest.

Het afstemmen van de stage

Dit afstemmen van de stage met de bestemming van voorkeur, gaat door middel van een Engelse motivatie brief, met CV. In deze brief zal de student eerst kort iets over zichzelf en de studie vertellen, en de keus voor het project en de bestemming toelichten. Vervolgens zal de student omschrijven welke verwachtingen en eisen er aan de stage worden gesteld door zowel de student zelf als de opleiding. Denk hierbij aan de werkzaamheden, vaardigheden en verantwoordelijkheden die aan bod moeten komen, maar ook de vereiste begeleiding ter plaatse. Niet onbelangrijk is vermelding van de gewenste start- en einddatum, deze mag de student zelf bepalen en tot slot het toevoegen van een Engelstalige CV.

Het kantoor in Nederland zal de verdere coördinatie op zich nemen en de brief met CV doorsturen naar de betreffende bestemming. Met deze informatie zijn onze collega’s in de bestemming in staat om te bepalen of het project kan voldoen aan de eisen en wensen en zal hier terugkoppeling op geven. Indien er kan worden voldaan aan alle eisen, dan vertellen wij de student meteen dat hij/zij zich kan gaan inschrijven en ligt de stage in principe vast. Mochten er bepaalde eisen zijn waar niet aan kan worden voldaan, dan zullen zij dit toelichten en kunnen we samen kijken of hier een andere oplossing of uitzondering op kan worden gemaakt.

Veiligheid en duurzaamheid

Veiligheid in het buitenland staat bij Projects Abroad voorop. Omdat veiligheid zo belangrijk is hebben we als organisatie gekozen voor een werkwijze die een goede en veilige basis biedt voor al onze vrijwilligers en dus ook wanneer het gaat om een stage. Hier volgen kort de belangrijkste veiligheidsaspecten:

Veiligheid in de bestemmingen – Wij zijn enkel actief in gebieden die politiek stabiel zijn. Om deze reden onderhouden wij nauwe contacten met het Ministerie van Buitenland Zaken, ambassades en onze collega’s ter plaatse.

Personeel ter plaatse - Om het verblijf van uw studenten zo aangenaam mogelijk te maken hebben wij voor een aantal zaken gezorgd, waaronder ons eigen personeel ter plaatse. Zij staan 7 dagen in de week, 24 uur per dag voor hen klaar. Zij bereiden de komst van de student voor, stemmen de stage af met het project ter plaatse en regelen het verblijf. Na aankomst van de student zorgen zij voor een introductie waarin alle zaken aan bod komen die belangrijk zijn om te weten. Ook komen zij geregeld langs bij de projecten om te zien hoe het allemaal gaat. Op enig ander moment kan de student op hen terugvallen met vragen of als zij tegen uitdagingen aan lopen. Het personeel ter plaatse kent het land, de cultuur en gebruiken en zijn ook op de hoogte van de westerse mentaliteit. Zij doen hun uiterste best om het uw studenten zo goed mogelijk naar de zin te maken en de reis op een zo goed mogelijke manier te laten benutten.

Verzekeringen en contact – Er zit standaard een goede verzekering voor bagage, reis- en ziektekosten en aansprakelijkheid bij de prijs voor een vrijwilligersproject inbegrepen, om zo het gevoel van veiligheid compleet te maken. Wij zullen vooraf het (nood)telefoonnummer en contactgegevens van onze lokale collega’s aan de vrijwilliger bekendmaken, zodat dit met de thuisbasis gedeeld kan worden, wat ook een veilig gevoel geeft.

Eigen verantwoordelijkheid en inzet - Hoe goed wij het ook van onze kant proberen te regelen, eigen inbreng en verantwoordelijkheid van de studenten is natuurlijk net zo noodzakelijk. Een goede voorbereiding, zelf contact houden met ons personeel ter plaatse en eigen inzet om het project onvergetelijk te maken, bezorgen uw studenten de tijd van hun leven.

Op de pagina ' veilig en vertrouwd op reis' wordt het volledige supportsysteem van Projects Abroad uitgebreid toegelicht.

Duurzaamheid - Projects Abroad streeft naar het creëren van en samenwerken met duurzame projecten die de ontwikkeling van lokale gemeenschappen in het buitenland bevorderen. Concreet houdt dit in dat we projecten opstarten die langere tijd kunnen lopen en geschikt zijn om vrijwilligers te ontvangen voor zowel langere als kortere periodes en een toegevoegde waarde hebben.

Totaalpakket voor uw studenten

Om te zorgen dat uw studenten zorgeloos aan hun stage in het buitenland kunnen gaan beginnen bieden wij een standaard totaalpakket aan. Dit pakket zorgt ervoor dat de student in de bestemming nergens meer aan hoeft te denken. Het totaalpakket bevat het volgende:

 • De stage volgens afstemming, op het project en in de bestemming van keuze
 • Het verblijf, bij een gastgezin of in een groepsaccommodatie
 • 3 maaltijden per dag
 • Ophaalservice van het vliegveld en een introductie in de bestemming
 • Begeleiding van ons lokale personeel ter plaatse
 • Een verzekering voor bagage, reis- en ziektekosten en aansprakelijkheid
 • Hulp bij het aanvragen van een (eventueel) visum
 • Een MyProjectsAbroad pagina met volop informatie over het land, project, verblijf, de verzekering, enz.
 • De begeleiding van ons kantoor in Nederland
 • Een voorbereidingstraining bij Stichting Muses.

Bijdrage voor het totaalpakket - Voor bovenstaand totaalpakket vragen wij een bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de door uw student uitgekozen project(en) en bestemming(-en) en de lengte van de stage. Klik op prijzen om naar onze actuele prijslijst te gaan.

Wat komt voor eigen rekening – Naast de kosten van het totaalpakket moet de student nog rekening houden met de kosten voor een vliegticket, een eventueel visum en/of inentingen en de uitgaven in de vrije tijd. Het ticket kan indien gewenst door Projects Abroad verzorgt worden, zodat studenten zich volledig op hun ervaring kunnen richten, maar ze kunnen er ook voor kiezen dit zelf te boeken.

Waarom betalen voor een stage in het buitenland – Ons wereldwijde personeel ontvangt van Projects Abroad een salaris om alle vrijwilligers zo goed mogelijk te begeleiden tijdens hun aanmeldingstraject en op het vrijwilligersproject zelf. Daarnaast voorziet de bijdrage van uw studenten in:

 • Administratiekosten;
 • Kosten van onze wereldwijde kantoren om uw studenten te voorzien van informatie (vooraf en op het project zelf);
 • Kosten voor het opzetten van nieuwe projecten;
 • Kosten voor het verblijf, maaltijden en de verzekering van de deelnemer;
 • Diverse donaties in al onze bestemmingen.
 • Klik hier om meer te lezen over de besteding van het geld dat de student aan Projects Abroad betaald.

Accommodatie van studenten

Natuurlijk is het belangrijk te weten waar studenten tijden hun stage in het buitenland zullen verblijven en dat dit goed geregeld is. Studenten worden hier vooraf goed over geïnformeerd via de eigen MyProjectsAbroad website.

Gastgezinnen - In 90% van de gevallen zal de student in een lokaal gastgezin verblijven. Als organisatie hebben wij hiervoor gekozen omdat dit zorgt voor een culturele onderdompeling, maar het bevordert ook de financiële situatie van de gastgezinnen. Het biedt voor uw studenten een thuis ver van huis, waar zij na een dag stagelopen hun verhaal kwijt kunnen en vaak worden ze ook echt opgenomen als onderdeel van het gezin. In de meeste gevallen zullen de studenten met andere vrijwilligers in het gastgezin verblijven en ook een kamer delen.

Groepsaccommodatie - In de overige 10% van de gevallen zorgen wij voor een onderkomen in groepsaccommodaties. Dit komt voornamelijk voor bij dier- en natuur projecten die te ver van de gastgezinnen af liggen. In andere gevallen komt het omdat het verblijf in gastgezinnen niet gebruikelijk is in het land.

Zowel de gastgezinnen als de groepsaccommodaties voldoen aan een aantal minimale criteria. Zo moet er een watervoorziening zijn, sanitair en een aparte slaapkamer voor de vrijwilligers. Ook moet het verblijf de voorzieningen hebben om drie keer per dag een maaltijd te bereiden.

De ervaring van een stagebegeleider

Wie kan u nou beter vertellen hoe de samenwerking met Projects Abroad verloopt dan een collega stagebegeleider die op werkbezoek is geweest? Halverwege maart 2013 ging Danny Peeters, verloskundige, docent en stage coördinator, vier van zijn studenten opzoeken tijdens hun vroedkunde stage in Arusha, Tanzania.

Lees hier het verslag dat Danny schreef over zijn bezoek aan Projects Abroad in Tanzania.

Voorlichting voor studenten over stagelopen in het buitenland

Wil je graag meer studenten stimuleren om op stage naar het buitenland te gaan? Klik hier om meer te lezen over de verschillende vormen van voorlichting die voor uw studenten beschikbaar zijn.

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲