Female Medical intern treats a local woman's finger at a Public Health Outreach programme during her Medical placement in Ghana.

Geneeskunde stage in Ghana

Doe werkervaring op waarbij je direct van artsen in ziekenhuizen leert en gezondheidscontroles uitvoert

In een oogopslag

Ga met ons mee op een geneeskunde stage in Ghana en leer van artsen door met hen mee te lopen op hun rondes. Je gaat werken in een groot regionaal ziekenhuis en leert over het diagnosticeren en behandelen van verschillende ziektes en aandoeningen. Je zult waardevolle inzichten verkrijgen in de medische praktijken van een ontwikkelingsland, wat nuttig kan zijn voor je toekomstige carrière.


Ook zul je praktische werkervaring opdoen door in landelijke gemeenschappen basisgezondheidscontroles uit te voeren. We leren je wat te doen en je werkt onder begeleiding. Als onderdeel van je werk zul je ook voorlichting geven om bewustzijn rondom belangrijke gezondheidskwesties te vergroten.


Je gaat werken op één van drie locaties in Ghana en verblijft bij een lokaal gastgezin. Grijp de kans om een West-Afrikaans land te verkennen, nieuwe mensen te ontmoeten en kilo's van Ghana's beroemde jollofrijst te eten!

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

16 of ouder


Is een geneeskunde stage in Ghana geschikt voor mij?

Deze stage is ideaal voor iedereen die geneeskunde in de praktijk wil meemaken. Je zult directe ervaring opdoen van werken in een ziekenhuis in een ontwikkelingsland.


Je kunt deze stage gebruiken om werkervaring aan je cv toe te voegen voordat je je aanmeldt voor geneeskunde studies. Ook kun je in sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken vertellen over alles wat je gezien en geleerd hebt en praten over hoe je uitdagingen hebt overwonnen. Het is ook een geweldige manier om verschillende afdelingen binnen een groot ziekenhuis te verkennen. Dit is bijzonder nuttig als je een geneeskunde student bent die een specialisatie moet kiezen.


Vergeet niet dat je mee gaat lopen met artsen en verplegers in een drukke medische omgeving. Het is belangrijk dat je proactief bent, vragen stelt en initiatief toont. Zo zul je een goede verhouding met het personeel opbouwen en zorgen dat je zoveel mogelijk leert tijdens je geneeskunde stage in Ghana.


Onze geneeskunde stage in Ghana loopt het hele jaar door en je kunt op elk moment aansluiten voor minimaal een week. We raden je aan om langer te blijven, zodat je meer kunt zien en leren.

Female Medical intern treats a young patients mouth during a Medical Outreach placement in Ghana.

Je werk zal verdeeld zijn over drie hoofdonderdelen:

 

Loop mee met artsen en verplegers op hun dagelijkse rondes in het ziekenhuis

 

Je gaat meelopen met artsen en verplegers op hun dagelijkse rondes. Ze zullen je leren over de veelvoorkomende ziektes in Ghana en de diagnose, het beheer en de behandeling hiervan. Je moet erop voorbereid zijn om patiënten tegen te komen die lijden aan ziektes en aandoeningen die je thuis niet ziet, zoals malaria en tyfus.

 

Als geneeskunde stagiaire in Ghana zul je ook wat tijd doorbrengen op verschillende afdelingen van een groot regionaal ziekenhuis. Dit zal je inzicht bieden in verschillende specialisaties en zou je kunnen helpen om later in je studie een eigen specialisatie te kiezen.

 

Voer gezondheidscontroles uit tijdens community outreaches

 

In Ghana hebben veel landelijke en achtergestelde regio's geen toegang tot gezondheidszorg. De meeste mensen kunnen het zich niet veroorloven om naar klinieken te reizen of om te betalen om een arts te bezoeken. Dit is ook het geval in gemarginaliseerde gemeenschappen. We organiseren regelmatige outreaches waarbij je betrokken bent bij taken zoals:

 

 • Behandelen van wonden en ringworminfecties op scholen
 • Uitvoeren van gezondheidscontroles in landelijke gemeenschappen, gericht op het meten van bloeddruk en bloedsuikerspiegel en het uitvoeren van gratis malariatesten

 

Dit is belangrijk werk dat je de kans geeft anderen te helpen en tegelijkertijd te leren en medische basisvaardigheden te gebruiken.

 

Neem deel aan educatiecampagnes over gezondheid

 

Je zal ons helpen om bewustzijn te vergroten rondom belangrijke gezondheidskwesties in het land. We doen dit door voorlichting te geven op scholen, in verzorgingscentra of in lokale gemeenschappen. Typische onderwerpen zijn:

 

 • Goede hygiënepraktijken
 • Malariapreventie
 • Seksuele voorlichting

 

Seksuele voorlichting is van essentieel belang, aangezien dit onderwerp op veel scholen nog steeds taboe is. Je zou ook je kunnen richten op een gezonde levensstijl om ziektes zoals hartaandoeningen en diabetes te voorkomen.


Soorten beschikbare stageplekken

Tijdens je geneeskunde stage in Ghana zul je kunnen werken op een aantal verschillende afdelingen, waaronder:


 • Ongeval en Spoedeisende hulp
 • Pediatrie
 • Kraamafdeling
 • Apotheek
 • Fysiotherapie
 • Chirurgie


Als je interesse hebt in een specifieke afdeling, neem dan contact met ons op zodat we je kunnen adviseren.

Medical interns gather round local hospital staff doing a medical procedure during their Medicine placements in Ghana.

Waar in Ghana ga ik werken?

Accra

Met een bevolking van 2,7 miljoen is Accra de grootste stad in Ghana en ook de hoofdstad. Als je deze bruisende West-Afrikaanse stad wilt ervaren kun je ook vragen om hier geplaatst te worden. Ons project in Accra vindt plaats in een ziekenhuis, waar je toegang zult hebben tot de meeste afdelingen.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Ghana Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het geneeskunde project in Ghana

Elke dag draai je samen met je begeleiders diensten. Deze diensten vinden doorgaans plaats tijdens deze uren:


 • Ochtend: 8.00 uur - 14.00 uur
 • Middag: 14.00 uur - 20.00 uur
 • Nacht: 20.00 uur - 8.00 uur


Elke dienst begint met rondes, waarbij je meeloopt met de arts en leert over de toestand van elke patiënt en de behandelmethode die wordt toegepast. Maak gebruik van deze kans om veel vragen te stellen. Na de rondes assisteer je verplegers bij patiëntenzorg. Je kunt observeren hoe ze medicatie toedienen en patiënten behandelen en helpt om patiëntendossiers bij te werken. Verplegers waarderen ook altijd hulp bij algemene patiëntenzorg, zoals voeden, wassen en het verschonen van beddengoed.


Let erop dat de ziekenhuizen in Ghana vaak 's ochtends het drukst zijn. Wees niet laat voor de ochtenddienst als je het grootste deel van het werk voor de dag niet wilt missen!


Middagen bieden een geweldige kans om het personeel en de patiënten beter te leren kennen.


Twee dagen per week ga je mee op een van onze community outreaches om te helpen met gezondheidscontroles.


Wanneer je niet aan het werk bent heb je tijd om de kleurrijke cultuur en natuurlijk schoonheid van Ghana met je medestagiairs te ontdekken.


Aangezien je bij een lokaal gastgezin verblijft, bieden het ontbijt of het diner een goede kans om je gastgezin beter te leren kennen en je volledig in hun manier van leven te verdiepen.

Female Medical worker bandages a young girls knee at a Medical Outreach Programme in Ghana.

Wat zijn de doelen en de impact van deze geneeskunde stage?

Het voornaamste doel van dit project is om jou te helpen je medische kennis te verbreden dankzij de begeleiding van ervaren lokale artsen en verplegers.


Het biedt je ook inzicht in het gezondheidszorgsysteem van een ontwikkelingsland. Veel openbare ziekenhuizen in Ghana ontvangen beperkte fondsen, wat betekent dat middelen die in de meeste westerse ziekenhuizen vanzelfsprekend zijn vaak ontbreken.


Als ontwikkelingsland lijdt Ghana ook onder een dubbele ziektelast. Besmettelijke ziektes zijn nog altijd wijdverbreid, met incidentele uitbraken van cholera en doorlopende gevallen van malaria. De invoering van een meer westerse manier van leven betekent nu ook een toename aan hypertensie en diabetes.


Door middel van school- en community outreaches helpen we de lokale bevolking leren over malariapreventie en het belang van vroege behandeling. Onze stagiairs helpen ook om screenings en testen uit te voeren om verdere complicaties te voorkomen. We bieden ook basisgezondheidszorg, aangezien mensen niet altijd in staat zijn om behandelingen voor geïnfecteerde wonden, ringworm of malaria te betalen.


Dit zijn onze vijf hoofddoelen voor ons geneeskunde project in Ghana:


 • Promoten van de uitwisseling van medische kennis
 • Verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg voor achtergestelde groepen
 • Promoten van bewustzijn over niet-overdraagbare ziektes, zoals diabetes en hoge bloeddruk
 • Verbeteren van de kwaliteit van gezondheidszorg die wordt verstrekt aan patiënten
 • Verminderen van het aantal gevallen van malaria


Doe werkervaring in de gezondheidszorg op tijdens een internationale geneeskunde stage in Ghana, waarbij je ons helpt deze lange-termijn doelen te bereiken.

Female medical intern sits across a woman with a pad during Community Outreach programme in Ghana.

Vrijwilligerswerk voor professionals

Dit project is ook geschikt voor getrainde professionals. Ondersteun onze duurzame projecten met jouw ervaring en help om samen een nog groter verschil te maken. We zorgen ervoor dat je terechtkomt op een project dat volledig bij je past.

Je kunt jouw kennis en vaardigheden delen met anderen. Werk samen met partnerorganisaties en lokale gemeenschappen om een duurzame ontwikkeling op te zetten.

Heb je specifieke vaardigheden en kwalificaties, dan kun je meer lezen over het toepassen jouw professionalisme bij Projects Abroad.


Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je verblijft bij een gastgezin in Ghana. Ze verwelkomen je in hun huis, delen graag hun gewoonten en laten je kennismaken met je eigen cultuur. Wij geloven dat dit de beste manier is om jezelf onder te dompelen in de cultuur van Ghana en een unieke ervaring op te doen.

We zullen altijd proberen om je samen te laten wonen met minstens één andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiair bij hetzelfde gastgezin. Je kamer is bescheiden, maar comfortabel, schoon en veilig.

Je programmakosten zijn inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Doe vrijwilligerswerk in Ghana en verken dit land in West-Afrika. Er is zoveel te beleven, met verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in je vrije tijd.


Een groot deel van de lokale cultuur bestaat uit muziek. Vooral in de grotere steden, zoals Accra, kun je veel live bands vinden. Probeer ook de lokale delicatessen terwijl je kunt genieten van de live muziek die op de achtergrond speelt.


Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Ghana, ga dan de verschillende musea en forten bezoeken in Cape Coast. Liefhebbers van de natuur kunnen hun gading vinden in de prachtige regenwouden van het Kakum National Park of het Mole National Park.


We hebben verschillende projecten in Ghana waardoor er altijd verschillende vrijwilligers aanwezig zijn doorheen het jaar, en je kunt samen het land gaan verkennen in het weekend.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners