Female volunteer working with children in Romania at a care centre for her Childcare Project.

Vrijwilligerswerk met kinderen in Roemenië

Doe ervaring op in kinderzorg en ondersteun de ontwikkeling van kinderen in kansarme dagzorgcentra

In een oogopslag

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Roemenië en ondersteun het lokale personeel in de kleuterscholen en dagzorgcentra. Je doet praktische ervaring op in kinderzorg en leert nieuwe vaardigheden die je verder kunt gebruiken in jouw carrière. Je helpt in het behalen van duurzame doelen die we opstellen voor de lange termijn.


In Roemenië zijn de zorgcentra overvol. Leerkrachten kunnen daarom alle hulp gebruiken om de focus te kunnen leggen op de basisontwikkeling van de kinderen. Je kunt ervoor kiezen om te werken met kinderen met een beperking of seniorenzorg.


Je verblijft in Brasov, een historische stad, waar een gastgezin je met open armen ontvangt. Je ontdekt al snel wat er wordt bedoeld met de Roemeense gastvrijheid, en de lokale cultuur en tradities leer je van dichtbij kennen.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

16 of ouder


Is dit Sociaal project geschikt voor mij?

Ben je iemand die barst van energie, het leven van de speelse kant bekijkt en energie haalt uit de speelsheid van kinderen? Wil je graag een verschil maken voor kinderen uit een kansarm milieu, voor kinderen met een beperking of de verzorging van senioren op je nemen? Dan is dit project je op het lijf geschreven!

 

Je doet niet alleen praktische ervaring op, maar je leert samenwerken, de leiding nemen en het inplannen van lessen en activiteiten.

Heb je geen ervaring in kinderzorg? Maak je geen zorgen! Je wordt intensief ondersteund door het lokale personeel en onze lokale medewerkers zijn altijd bereid om te helpen als je met vragen zit.

 

Heb je wel al ervaring in het werken met mensen met een fysieke of mentale beperking (jong of oud), dan is jouw expertise ook heel welkom. Onze lokale medewerkers doen vaak overuren en kunnen jouw toewijding en enthousiasme heel goed gebruiken. Uiteraard zijn ze altijd bereid om jouw vragen te beantwoorden en het juiste advies te geven gedurende jouw project.

 

Indien je met kinderen wilt werken in Roemenië, moet je een algemeen medisch onderzoek ondergaan en een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen. Dit is om aan te tonen dat je geschikt bent om met kinderen te werken. Hou er ook rekening mee dat het tot 40 dagen kan duren vooraleer we feedback kunnen geven over jouw toelating aan dit project. We aanvaarden enkel vrijwilligers vanaf 18 jaar en ouder.

 

Ons Sociaal project in Roemenië loopt het hele jaar door. Hoe langer je verblijft, hoe groter en doelgerichter jouw impact is voor de lange termijn.

Projects Abroad volunteer with children in Romania paints a child's face during an outdoor activity at a Childcare placement.

Wat ga ik doen op het project?

Op het Sociale project in Roemenië werk je in een kleuterschool, dagzorgcentrum, centrum voor mensen met een beperking of bejaardentehuis. Uiteraard doe je dit niet alleen. Jouw belangrijkste rol is het ondersteunen van het lokale personeel en verschillende activiteiten te doen zoals:


 • Educatieve activiteiten organiseren die de geletterdheid, Engelse kennis en ontwikkeling van de kinderen ondersteunt
 • Werk met volwassenen en kinderen met een mentale of fysieke beperking
 • Geef dagelijkse zorg aan ouderen die in tehuizen verblijven
 • Werk samen met andere vrijwilligers en het lokale personeel
 • Bekijk en identificeer de behoeften op het project


Jouw werk kun je onderverdelen in verschillende categorieën:


Verbeter de geletterdheid en Engelse talenkennis


In de laatste jaren is de Engelse taal uitgegroeid tot een wereldtaal die belangrijk is in toerisme en de bedrijfswereld. Een basiskennis van kinds af aan kan zorgen voor een betere scholing van kinderen en meer jobzekerheid.

Als sociale vrijwilliger op dit project in Roemenië, biedt je waardevolle hulp aan door Engelse les te geven. Je werkt aan de uitspraak, klank en grammatica. Dit kun je doen door stimulerende spellen en afwisselende activiteiten te spelen.

Je helpt ook om de ontwikkeling van de kinderen te verbeteren door ze al spelend de basisvaardigheden aan te leren.


Werk met volwassenen en kinderen die een mentale of fysieke beperking hebben


De dagzorgcentra voor mensen met een beperking hebben weinig middelen en zijn vaak overvol. Als vrijwilliger ondersteun je het personeel en help je voorlezen aan de patiënten en leuke spelletjes met hen te spelen. Dit geeft het lokale personeel de tijd om administratieve taken te doen waar ze anders weinig tijd voor hebben.


Geef dagelijkse zorg aan ouderen


Als je de ouderen wilt helpen, kun je kiezen om te werken in een bejaardentehuis. Hier help je bij het organiseren van activiteiten die ze mentaal stimuleren. De ouderen die nog goed te been zijn, kun je meenemen op een wandeling buiten of spelletjes spelen die de gezondheid en welzijn ondersteunen.


Werk met volwassenen en kinderen met een fysieke of mentale beperking


Vrijwilligerswerk doen bij Projects Abroad betekent dat je vrijwilligers van over de hele wereld ontmoet. Je kunt samen activiteiten bedenken, lessen en spelletjes voorbereiden of workshops bijwonen die het lokale personeel van Projects Abroad organiseert. Alle ideeën die je bespreekt met de andere vrijwilligers, kun je ook voorleggen bij het lokale personeel van de dagzorgcentra en misschien wordt jouw idee wel toegevoegd aan het lessenrooster voor de lange termijn.


Bekijk en identificeer de behoeften op het project


Aan de hand van checklisten houden we een overzicht bij van alle behoeften per project. Je leert ook hoe je deze lijsten gebruikt. Als je met kinderen werkt, zal je de volgende dingen observeren op een dagelijkse basis:


 • Gecijferdheid
 • Geletterdheid
 • Fijne motorische vaardigheden
 • Emotionele vaardigheden
 • Sociale vaardigheden
 • Hygiëne


Alle vergaarde info verwerk je in ons Global Impact Database. Deze database houdt alle gegevens bij van de voortzettingen op onze projecten wereldwijd.


Waar in Roemenië ga ik werken?

Brasov

Je werkt in de oude stad van Brasov. Met de kleurrijke daken, gothische torens, middeleeuwse poorten, gebouwen uit de Barokperiode en voetgangersstraatjes, denk je bijna dat je in een sprookje bent terechtgekomen. Al krijg je misschien een vreemde eerste indruk, je merkt al snel dat de stad ook heel druk kan zijn.

Als vrijwilliger op het Sociaal project in Roemenië, kun je uit de volgende instellingen kiezen:


 • Dagzorgcentra
 • Kleuterschool
 • Lagere school
 • Centrum voor mensen met een fysieke of mentale beperking
 • Bejaardentehuis


Jouw ervaring hangt af van de type instelling die je kiest. Veel van deze centra zijn onderbemand en het lokale personeel kan dus je hulp heel goed gebruiken.


In de avonden en weekenden heb je alle tijd in de wereld om de stad te verkennen. Er valt heel wat te zien in Brasov en Transylvanie.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Roemenië Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het Sociaal project in Roemenië

De dag start om 8 uur en eindigt om 17 uur.


Elke dag is anders. Soms help je bij het begeleiden van een knutselles, terwijl je op andere dagen buitenactiviteiten begeleidt of Engelse les geeft.


Als je met kinderen werkt, neem je voornamelijk een ondersteunende rol in voor het lokale personeel. In de ochtend begeleid je de lessen en nadien kun je Engelse les geven en de geletterdheid van de kinderen verbeteren.


Werk je met kinderen en volwassenen met een beperking dan help je in de ochtend tijdens het ontbijt. Je stimuleert ze met denkspelletjes zoals lezen, puzzels bouwen of gezelschapsspellen.


Tussen 12 uur en 1:30 uur is er tijd voor lunch. Als jouw gastgezin vlakbij de instelling woont, dan ben je vrij om samen met hen te lunchen. Natuurlijk kun je ook ‘s ochtends lunch meenemen van thuis en gezellig lunchen met het lokale personeel.


In de namiddag zijn de activiteiten meer ter ontspanning, zoals knutselen, buitenactiviteiten of groepssporten.


Buiten de werkuren kun je gaan en staan waar je wilt. De andere vrijwilligers staan te popelen, net zoals jij, om de omgeving en de cultuur te beleven. Tijdens jouw verblijf bij het gastgezin krijg je ook de tijd om ze beter te leren kennen en je volledig te laten onderdompelen in de lokale gewoontes en culturen.

Children participate in a drama activity led by a Projects Abroad Childcare volunteer at a care centre in Romania.

Wat zijn de doelen en de impact van dit project?

Het doel van dit project is om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen in kansarme kleuterscholen en dagzorgcentra. Projects Abroad kiest ervoor om niet samen te werken met weeshuizen in Roemenië. De focus wordt gelegd op gemeenschapsgerichte projecten waar de kinderen bij de ouders verblijven.


Het probleem is wel dat de kleuterscholen en dagzorgcentra vaak overbevolkt zijn en het lokale personeel de aandacht moeilijk gelijk kan verdelen. Daarom raken sommige kinderen achterop en krijgen ze moeite om bepaalde vaardigheden aan te leren.


Er is een grote vraag naar Engelse lessen. Vanaf jongs af is het een belangrijke vaardigheid voor de toekomst van het kind. Het opent deuren naar een betere opleiding en jobmogelijkheden in de toekomst. Met jouw hulp kunnen we de kinderen deze belangrijke vaardigheden aanleren vanaf een jonge leeftijd.


Het project in Roemenië geeft ook ondersteuning aan kinderen en volwassenen met een fysieke of mentale beperking. Veel dagzorgcentra hebben ook hier een tekort aan het juiste personeel. Als vrijwilligers neem je een ondersteunende rol in en help je bij de dagelijkse taken om de kinderen en ouderen de juiste aandacht te geven.


Zoals we vooropgesteld hebben in het Childcare Management Plan voor Roemenie, zijn er vijf doelen die belangrijk zijn voor de lange termijn:


 • Verbeteren van de geletterdheid
 • Verbeteren van het Engels
 • Promoten van de vroege ontwikkeling van kinderen
 • Verhogen van de mate van stimulans voor ieder kind
 • Verhogen van de emotionele zorg en steun voor ieder kind


Help mee om deze langetermijndoelen te behalen en doe vrijwilligerswerk met kinderen in Roemenië.

Projects Abroad male volunteer with children holding their drawings at a Childcare placement in Romania.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je verblijft bij een gastgezin of in gedeelde vrijwilligersappartementen in Brasov. Uw gastheer verwelkomt u in hun huis, wil graag hun gewoonten delen en u hen over uw eigen cultuur laten leren.

Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Roemeense cultuur en een unieke ervaring te beleven.

We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Doe vrijwilligerswerk in Roemenie en ervaar het dagelijkse leven in Oost-Europa. Er zijn verschillende soort activiteiten die je kunt doen in je vrije tijd.


Dit is de ideale locatie voor liefhebbers van architectuur met zijn rustieke gebouwen in de straten. De Biserica Neagră is slechts een voorbeeld van de prachtige gothische architectuur die je overal in het land kunt terugvinden.


Niet alleen de gebouwen maken het de moeite waard, ook de smalle straten geven Roemenie zoveel karakter!


Bezoek Bran Castle in Transylvania, de thuis van de befaamde Count Dracula. Vergeet ook niet het ASTRA museum te bezoeken en jezelf onder te dompelen in de Roemeense folklore.


De kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Dit geeft je de mogelijkheid om in groep op verkenning te gaan.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners