You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Geneeskunde vrijwilligerswerk in het buitenland

Overzicht

Vrijwilligerswerk gezondheidszorg project geneeskunde

Vrijwilligerswerk in het buitenland op een geneeskunde project is de ideale manier om werkervaring op te doen en tegelijk hulp te bieden aan mensen binnen ontwikkelingslanden, die het vaak moeten doen met beperkte medische voorzieningen en maar weinige financiële middelen tot hun beschikking hebben. Of jij nu in het voortraject voor de studie geneeskunde zit, een gekwalificeerde arts bent, of ergens hier tussen in, jij bent van harte welkom bij één van de vele ziekenhuizen, klinieken en medische instellingen waar we mee samenwerken. Elk project wordt, waar mogelijk, afgestemd op zowel de kennis en ervaring als de interesses van de vrijwilliger.

Vrijwilligerswerk in het buitenland op een geneeskunde project

Observeren tijdens een operatie bij het geneeskundeproject

Als geneeskunde vrijwilliger zal je de enorme kloof ervaren tussen de medische wereld in een westers land en een ontwikkelingsland. Ziekenhuizen zijn vaak slecht voorzien van de nodige faciliteiten, het medische personeel wordt onderbetaald. Daarnaast zorgt de combinatie van te weinig ervaring en een te kort aan financiële middelen om regelmatig medische zorg te kunnen betalen ervoor, dat veel patiënten al in een ver stadium van hun ziektebeeld zijn en je te maken krijgt met condities die je thuis nauwelijks tegenkomt.

Je krijgt mogelijk ook de kans om vaardigheden te leren van en kennis te delen met meer ervaren medische vrijwilligers. Als je die eenmaal hebt geleerd, kun je ze meteen toepassen op jouw project en zo nog meer bijdragen aan de zorg voor patiënten.

Middelbare schoolverlaters die geneeskunde willen gaan studeren

Jij zal betrokken worden bij het dagelijkse wel en wee in een lokaal ziekenhuis of kliniek, door dagelijks mee te lopen met lokale artsen en verpleegkundigen en waar gevraagd te assisteren bij hun werkzaamheden. Zo is het mogelijk dat je bijvoorbeeld kunt observeren bij een keizersnede in de operatiezaal, of mee loopt met een arts tijdens zijn rondes over de afdelingen van een groot stadsziekenhuis. Jij kan vaak hulp bieden op simpel, maar wel praktisch gebied en ondertussen jouw medische kennis en begrip van geneeskunde vergroten.

Doe je mee aan de decentrale selectie, dan is het mogelijk om na afloop van je project een officiële brief van Projects Abroad te ontvangen, waarop wij aangeven dat jij hebt deelgenomen en wat voor werkzaamheden je hebt gedaan.

Geneeskunde studenten

Traditionele technieken met het geneeskundeproject

Afhankelijk van hoe ver je met je studie bent, kun je als student geneeskunde verwachten dat je gedurende je project steeds meer taken en verantwoordelijkheden krijgt. Uiteraard is het daarbij belangrijk dat je laat zien welke kennis je hebt, je jezelf bewijst en je proactief opstelt. Het kan goed zijn dat je dan een meer actieve rol krijgt als het gaat om patiëntenzorg. Over het algemeen krijg je de mogelijkheid om te observeren bij operaties en andere medische ingrepen. Je krijgt de mogelijkheid om de medische wereld te verkennen in de bestemming die jij hebt gekozen en deze te vergelijken met wat jij thuis ervaren hebt.

Traditionele geneeskunde

In India, China en Sri Lanka zijn er ongeëvenaarde mogelijkheden voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de traditionele geneeskunde. Waar de medische faciliteiten beperkt zijn vallen veel gemeenschappen in ontwikkelingslanden terug op het behandelen van zieken met medicinale planten. Tegenwoordig kan enige ervaring met het genezen of voorkomen van ziekten door middel van het gebruik van lokaal beschikbare natuurlijke producten die al duizenden jaren worden gebruikt, waardevol zijn voor diegenen onder ons die in het medicijnafhankelijke westen wonen. Je kunt er voor kiezen om de traditionele en westerse geneeswijze te combineren tijdens jouw project zodat je een allround medische ervaring op doet. In Mongolië is het tevens mogelijk om tijd door te brengen bij een kliniek voor acupunctuur.

 

Bestemmingen voor geneeskunde projecten in het buitenland:

Azië

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲