Elke zomer een ander project en een andere bestemming. Na vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika en Peru was het afgelopen zomer de beurt aan Nepal. De keuze voor Nepal was voor mij al gauw gemaakt na het horen van de reisverhalen van mijn opa en oma. Ook wou ik dit jaar iets anders doen qua vrijwilligerswerk dan vorige jaren, en omdat ik nog nooit vrijwilligerswerk in een ziekenhuis had gedaan, maar wel erg geïnteresseerd ben in het medische werkveld, heb ik voor medisch vrijwilligerswerk gekozen.


Aankomst


Na de landing werd ik met de rest van de vrijwilligers naar een hotel in Kathmandu gebracht, waar vandaan we de volgende ochtend met twee busjes naar Chitwan afreisden. De busreis richting Chitwan was een perfecte manier om mijn medevrijwilligers te leren kennen. Onderweg kwamen we ook meteen in aanraking met de Nepalese cultuur. Tijdens de lunch kregen we een Nepalese maaltijd, die we met de handen aten en maakten we gebruik van de Nepalese ‘squat-toilet’.


Meelopen in ziekenhuizen


De eerste week rouleerden we in groepjes van 3-4 vrijwilligers tussen 4 verschillende ziekenhuizen. We liepen mee met artsen en verpleegkundigen in het Oog-hospitaal, de kliniek voor gezinsplanning, het ziekenhuis voor kankerpatiënten en het Chitwan Medical Centre.


Ik heb meegelopen in de pediatrie, neurologie, chirurgie, verloskunde en gynaecologie afdelingen, de operatiekamer voor kleinere ingrepen en op de eerste hulp. Ik vond het in het begin heel lastig om veel vragen te stellen aan de artsen, omdat ik natuurlijk geen medische kennis had en het voelde alsof ik dan in de weg zou lopen. Niets was minder waar; hoe meer vragen ik stelde, hoe enthousiaster de artsen en verplegers werden. Een perfecte manier om meer te leren, maar ook om contact te leggen met de deskundigen.


Ik heb heel veel nieuwe en bijzondere dingen gezien, zoals verwijderingen van tumoren, inenten van kinderen, vervangen van verband, maar ook abortussen en chemokuur behandelingen. Het hoogtepunt van deze week was met uitstek het zien van geboortes van meerdere kinderen. MAGISCH!


Weekendactiviteiten


In het weekend stond het bezoek aan Chitwan National Park op het rooster, waar we een jeepsafari zouden doen. Toen we aankwamen in het nationale park kregen we te horen dat de safari niet door zou gaan door de vele regenval de dagen ervoor.


Gelukkig werd er meteen een andere activiteit bedacht en gingen we krokodillen en neushoorns spotten aan de rand van de rivier. Helaas bleef het niet lang droog en hebben we de rest van de dag in onze accommodatie spelletjes-spelend doorgebracht.


Avonds gingen we naar een dansvoorstelling en ondanks dat het water in het ‘theater’ tot boven onze enkels kwam door het vele regenen was het geweldig en hebben we met de hele groep meegedanst, Nepali style natuurlijk.


Overstroming


In de nacht van zaterdag op zondag overstroomde de rivier door de vele regenval en werden we ’s nachts tot twee keer toe naar een hogere verdieping gebracht omdat het water te hoog kwam. Toen de ochtend aanbrak stonden de auto’s vrijwel geheel onder water, en ook de eerste verdieping van onze accommodatie was niet meer te zien. Ons ontbijt werd vervolgens gebracht door een olifant en omdat het water niet zakte, maar we toch weer terug moesten naar de stad werden we een paar uur later onder begeleiding van het Nepalese leger door olifanten geëvacueerd. Een hele unieke ervaring die geen van ons snel zal vergeten.


Andere activiteiten


Ook de tweede week zijn we langs ziekenhuizen gegaan, hebben we een anatomie les gehad waar we in menselijke kadavers mochten snijden, zijn we langs een school gegaan om mondhygiëne uit te leggen en zijn we naar een bejaardentehuis gegaan, maar naast het doen van vrijwilligerswerk was er genoeg tijd om te ontspannen. We vermaakten ons in het zwembad van het hotel en hadden we dagelijkse groepsactiviteiten waar we op z’n Nepalees leerden dansen, Nepalees eten bereidden, yoga poses leerden en henna tatoeages lieten zetten.


Dit wil ik nog meegeven:


Door alle nieuwe en bijzondere ervaringen die ik heb opgedaan in Nepal ben ik in twee weken zo veel wijzer, sterker en zelfstandiger geworden. Het heeft mijn ogen nog verder geopend en heeft me bewust gemaakt van de barre omstandigheden waarin mensen nog steeds leven. En ondanks alles kunnen deze mensen nog steeds lachen, daar zouden wij van moeten leren!


Ik ben Projects Abroad voor eeuwig dankbaar voor deze reis en de nieuwe vrienden die ik heb gemaakt en ik hoop dat mijn ervaring anderen inspireert om ook het avontuur aan te gaan! 

Jongerenreis Geneeskunde in Nepal door Romy M

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Wil je graag deelnemen aan dit project?

Zoja, neem dan contact op met een van onze project experts

049 779 99 09

Onze partners