You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Camille Schollaert uit België over haar tijd bij het paardentherapie project in Argentinië

Camille Schollaert is 18 jaar en leerde Argentinië voor het eerst kennen tijdens haar lessen Spaans op haar middelbare school in België. Ze werd nieuwsgierig naar de mensen, de taal en het gevarieerde landschap dat ze zag op foto’s. Toen wist ze al dat ze op een dag zelf Argentinië wilde ontdekken. Nadat ze klaar was met haar middelbare school, nam ze het besluit om eerst te gaan reizen en aan vrijwilligerswerk te gaan doen voordat ze zou beginnen aan de universiteit.

In september kwam ze aan in Córdoba om te beginnen aan haar 4 maanden durende avontuur bij het paardentherapie project. Camille kreeg interesse in het paardentherapie project na het lezen van de informatie op de website en nadat ze sprak met enkele vrijwilligers tijdens een informatie dag georganiseerd door Projects Abroad in België. Ondanks dat ze nog nooit op een paard had gereden, was ze enorm blij dat ze toch kon bijdragen aan het paardentherapie programma in Córdoba.

De Fundación Cordobesa de Equinoterapia behandelt kinderen en volwassenen met fysieke of mentale beperkingen om hun manier van leven te verbeteren. Dit doen ze door het geven van fysiotherapie in combinatie met paardrijlessen.

Elke dag leerde Camille wel iets nieuws bij. Haar dagelijkse taken bestonden uit het schoonmaken van de stallen, het borstelen van de paarden en de paarden klaarmaken voor de rijlessen. Als de leerlingen er waren, hielp Camille met de paardrijlessen door mee te wandelen naast de paarden om zo de leerlingen te ondersteunen en de paarden te leiden.

Cultuur & Samenleving in Argentinië door Camille Schollaert

“Veronica, de directrice, gaf ons veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Dit was super leuk want hierdoor merkten we dat ze ons echt vertrouwde. We mochten zelf de lessen voorbereiden, maar Veronica was altijd in de buurt om ons te helpen als dat nodig was.”

“Ik heb ontzettend veel gehad aan deze ervaring”, zegt Camille, “Ik denk dat de leerlingen een grotere impact hebben gehad op mij dan ik op hen”, voegt ze toe. “Gedurende de korte tijd dat ik daar was, heb ik de leerlingen zien ontwikkelen en groeien tijdens de wekelijkse lessen. Dit was echt fantastisch om te zien.”

Hoewel het voor haar moeilijk was om haar meest gedenkwaardige moment van haar ervaring te beschrijven, geeft ze toch een anekdote. “Op een bepaald moment werkte ik met een autistische jongen die niet op zijn paard wilde, dus bleef ik bij hem en begonnen we tikkertje te spelen om contact met hem te maken en zo zijn vertrouwen te winnen. Na een tijdje kon ik hem toch overhalen om op zijn paard te kruipen. Hij werd gerustgesteld doordat ik met hem speelde. Dit werd een heel mooie les.”

Camille heeft elke dag een ontzettend leerrijke ervaring gehad, maar haar belangrijkste les die ze met iedere vrijwilliger wilt delen is: neem initiatief! Veronica zei niet altijd wat we moesten doen. Het is belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar dingen die je kunt doen, ook al is het de stallen schoonmaken of bijspringen bij een van de lessen waar er hulp tekort is. Er is altijd wel iets te doen. Wees niet bang om iets te vragen want dat is de enige manier om het te leren.

Camille is nog niet zeker wat ze wil gaan studeren wanneer ze terug naar België gaat, maar ze weet wel dat ze graag wil werken met mensen met een beperking. Ze heeft geleerd hoe belangrijk geduld, teamwork, verantwoordelijkheid en initiatief nemen is. Deze wijze lessen zullen haar ongetwijfeld verder helpen naar een succesvolle toekomst.

Klik hier als je meer informatie wilt over het vrijwilligersproject in dit verhaal.

Camille Schollaert

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲