You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Carla Smitshoek - Natuurbehoud & Milieu, Natuurbehoud project - Haaienbescherming, Fiji

Na 42 uur gevuld met lange vluchten, veel wachten, weinig slaap en gemengde gevoelens ben ik dan eindelijk op mijn plaats van bestemming aangekomen; Nadi, Fiji.

Op de luchthaven van Nadi werd ik opgehaald en naar mijn gastgezin voor de komende nacht gebracht. Daar stond een heerlijke maaltijd en een tweepersoonsbed op mij te wachten.De volgende morgen werd ik om half 9 opgehaald en werd ik afgezet bij de bus die mij verder zou brengen naar mijn bestemming voor de komende weken, Pacific Harbour. Zo’n 87 kilometer, 3 uur rijden richting het oosten van het eiland.

Toen begon ik met werken was er in de ochtend een workshop ‘shark tagging’. Hierin werd uitgelegd wat het nut is van taggen, welke manieren van taggen er zijn, de anatomie van de haai, en hoezeer de samenwerking met de lokale gemeenschap van belang is voor het taggen van haaien. Die middag daarna hebben we alle data geanalyseerd die tijdens de duik van die ochtend was opgehaald.

Een aantal dagen later was het zover, mijn eerste haaienduik! Vanaf Pacific Harbour gingen we met de boot richting het haaien rif waar op zo'n 30 meter diepte ongeveer 60 stierhaaien leven. Wat een ervaring, het moment dat je afdaalt tijdens je duik en in je ooghoek zie je steeds meer donkere schaduwen opdoemen. Tot deze schaduwen veranderen in gedaantes en je de typische 'haaivorm' herkent. Het was geweldig om deze dieren in het echt te mogen bewonderen. Wat een fantastische ervaring, en een mooie, geweldige dieren om te zien. Helaas was er die dag slechter zicht dus ik heb in totaal 25 stierhaaien kunnen tellen. Na een fantastische ervaring met de stierhaaien, stegen we op naar 10 meter en daar heb ik tientallen zwart- en wit tip haaien gezien. Iets kleiner dan de stierhaaien maar daarom niet minder indrukwekkend.

Ik vindt het echt verbijsterend hoeveel haaiensoorten met uitsterven worden bedreigd en dat Europa ook verantwoordelijk is voor een groot deel van de haaienvangst, onbegrijpelijk. Gelukkig kon ik mijn steentje bijdragen aan de verandering hierin en dat voelt goed!

Voordat ik naar Fiji vertrok had ik het stereo type in mijn hoofd van een haai, denk aan de Jaws beelden. Dat haaien mensen opeten etc. Langzamerhand ben ik erachter gekomen dat dit beeld gigantisch ver van de waarheid af staat. En dat haaien geweldige dieren zijn die zichzelf zo goed hebben geëvolueerd, wat mij echt fascineert. Natuurlijk, een haai is en blijft een roofdier en daarom moet je altijd op je hoede zijn en op hun gedrag letten. Het zijn geen kleine puppy's die je over hun buikje kan aaien en hun staartjes gaan kwispelen. Het is wel fantastisch om deze roofdieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien en tijd onderwater met ze door te brengen.

Naast de haaienduiken waren mijn weken gevuld met baby hamerhaaien taggen, mangroves planten, het strand schoonmaken, community days, duiken en veel meer! Ik heb geweldige mensen ontmoet van over de hele wereld met verschillende achtergronden en ik heb mogen samenwerken met fantastische onderzoekers en marine biologen waarvan ik veel heb mogen leren.

Carla Smitshoek

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲