You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Colin Ruijssenaars – Internationale ontwikkeling in Vietnam

Colin Ruijssenaars – Internationale ontwikkeling in Vietnam

In september van dit jaar begon ik aan een van de grootste avonturen van mijn leven. Een paar maanden ervoor had ik besloten om voor zes weken vrijwilligerswerk te doen met Projects Abroad in Hanoi, Vietnam. Gezien ik nog nooit buiten Europa of in Azië was geweest (als je het hebt over ‘‘in je comfort zone blijven’’ 😉), klonk het werken en wonen in Hanoi voor zes weken als de reis van mijn leven. Na mij er wekenlang op verheugd te hebben, kwam de dag van vertrek van Amsterdam naar Hanoi. Ik kon het niet helpen om mij zowel heel enthousiast als nerveus te voelen. Mijn nerveuze gevoelens ontstonden waarschijnlijk omdat ik eindelijk realiseerde dat ik helemaal naar de andere kant van de wereld zou reizen voor bijna twee maanden… Helemaal in mijn eentje. Een paar dagen erna kwam ik erachter dat het niet nodig was om nerveus te zijn als je werkt met het geweldige personeel van Projects Abroad in Vietnam.

"Alles was perfect georganiseerd (…) en voelde ik mij gelijk heel welkom in de Projects Abroad gemeenschap."

Door de geweldige communicatie tussen mij en het personeel van het Nederlandse kantoor van Projects Abroad, wist ik precies wat er mij te gebeuren stond in de eerste paar dagen na mijn aankomst in Hanoi. Op het moment dat ik aankwam op het vliegveld zou een van de medewerkers van het Vietnamese kantoor van Projects Abroad mij komen ophalen en afzetten bij de accommodatie. De volgende dag zou ik mijn introductie krijgen in het Projects Abroad kantoor en zou een van de andere medewerkers, genaamd Riyaad, mij een rondleiding geven door Hanoi. Riyaad liet me zien waar ik de beste restaurants, bars, reisbureaus, musea, theaters en geldautomaten kon vinden en vertelde mij alle andere zaken die ik moest weten tijdens mijn verblijf. De dag na mijn introductie haalde een derde medewerker van Projects Abroad, genaamd Ha, mij op in het vrijwilligershuis en stelde mij voor aan mijn project plaatsing (een plaatselijke NGO genaamd REACH) en de mensen met wie ik de komende weken mee zou gaan werken. De vriendelijkheid, behulpzaamheid en geweldige zorg van het Projects Abroad personeel namen al mijn zorgen weg. Alles was perfect georganiseerd (net zoals het van te voren afgesproken was met het Nederlandse Projects Abroad kantoor) en ik voelde mij gelijk heel welkom in de Projects Abroad gemeenschap.

Colin Ruijssenaars – Internationale ontwikkeling in Vietnam

Accommodatie en andere vrijwilligers

Tijdens mijn verblijf in Hanoi werd ik geplaatst in vrijwilligershuis nummer 2. Projects Abroad Vietnam heeft twee vrijwilligershuizen in Hanoi en elk huis kan ongeveer tien mensen huisvesten. De dag na mijn aankomst ontmoette ik de andere vrijwilligers die in huis 2 verbleven. Ik herinner me nog hoe verbaasd ik was over hoe gastvrij en vriendelijk deze vrijwilligers waren en hoe snel ze me in de groep opnamen en de activiteiten die ze hadden gepland voor de eerste paar komende dagen. In de dagen die daarna volgden (of beter gezegd de weken die daarna volgden 😉) gingen we vaak samen naar de stad om uit eten te gaan, wat te drinken en bezienswaardigheden te bezoeken. De andere vrijwilligers hebben me echt geholpen om me aan te passen aan de stad van Hanoi, de Vietnamese gebruiken en gewoonten en het vrijwilligersleven in het algemeen. Ik had echt een geweldige tijd met ieder van de vrijwilligers, ook al vertrokken sommige vrijwilligers en kwamen er weer nieuwe vrijwilligers aan. Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om al deze geweldige mensen te ontmoeten en dat ik het geluk had om de stad van Hanoi met ze te ervaren. Ik kan met eerlijkheid zeggen dat er een paar hele hechte vriendschappen zijn ontstaan in dit vrijwilligershuis.

Mijn project

Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij Projects Abroad werkte ik bij een plaatselijke NGO, genaamd REACH. Deze organisatie ondersteunt en helpt hulpbehoevende jongeren, die bijvoorbeeld het slachtoffer zijn geweest van mensenhandel, huiselijk geweld, extreme armoede of verschillende vormen van een fysieke of mentale achterstand hebben. REACH ondersteunt deze jongeren door ze gratis een kappersopleiding of een opleiding in de horeca, computercodering en grafische vormgeving aan te bieden. Bij mijn werk bij REACH had ik twee grote taken. Mijn ochtenden bij REACH bestonden uit het helpen van de Engelse docenten bij het lesgeven en de leerlingen Engels te leren. In de middagen werkte ik aan mijn tweede taak: het promoten van REACH, hun evenementen, fondsenwervingen en sociale ondernemingen.

"Ik heb nog nooit zulke enthousiaste, vriendelijke, vrolijke, aardige en gemotiveerde leerlingen in mijn leven ontmoet."

Ik moet zeggen dat ik heel verrast was over wat ik meemaakte in mijn eerste dagen bij REACH. Omdat ik van tevoren wist dat ik zou gaan werken met achtergestelde jongeren, waarvan sommigen verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt in hun verleden, verwachtte ik en bereidde ik mij erop voor dat ik zou werken met hele verdrietige, depressieve of enigszins getraumatiseerde mensen. Naast dit, bereidde ik me ook voor op het werken met mensen die niet heel goed Engels spreken. Ik kon er niet meer naast zitten. Ik heb nog nooit zulke enthousiaste, vriendelijke, vrolijke, aardige en gemotiveerde leerlingen in mijn leven ontmoet. Vanaf het eerste moment dat ik de klas binnenkwam verwelkomden de leerlingen mij met zoveel enthousiasme en vroegen ze mij van alles over mijn hobby’s, familie, woonplaats en Nederland. Sommigen van hen nodigden mij zelfs uit om samen te lunchen in de weken die erna volgen. Ik had veel plezier in het Engels lesgeven aan deze leerlingen tijdens mijn verblijf en ik voelde me oprecht gewaardeerd en had het idee dat ze het echt op prijs stelden dat ik daar was.

Samenwerking op het project

Naast de leerlingen, was ook het personeel van REACH echt fantastisch. Op mijn eerste dag werd ik door heel het personeel verwelkomd en waren ze heel enthousiast om mij te ontmoeten. We hebben samen geluncht en iedereen was heel erg in mij geïnteresseerd en wilden mij echt graag leren kennen. Ik was in het begin verrast, want hun Engels was perfect. En bij sommigen van hen was er absoluut geen spoor van een Vietnamees accent te bekennen. Je kunt je voorstellen hoe verbaasd ik was toen ze me vertelden dat de meesten van hen niet Engels hadden geleerd op school, maar op straat door te praten met buitenlanders en toeristen. Tijdens mijn verblijf bij dit project voelde ik mij echt onderdeel van het personeel van REACH. Ik had een geweldige tijd bij het helpen in de lessen van de Engelse docenten en het ondersteunen van het andere personeel van communicatie en reclame. Ik heb bij dit project veel geleerd en ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om deze mensen te ontmoeten en met ze te werken. Ik zal zeker contact blijven houden met het personeel van REACH en de organisatie in het geheel.

Weekendactiviteiten

Naast het vrijwilligerswerk is er natuurlijk ook veel vrije tijd in de avonden en weekenden om van de stad van Hanoi, de omgeving en de rest van Vietnam te genieten. In de avonden bezocht ik samen met de andere vrijwilligers de oude wijk (the Old Quarter), Lotte Tower (de grootste toren van Hanoi, inclusief een roof-top bar met ’s avonds een geweldig uitzicht over de stad), Ho Chi Minh Mausoleum, The Women’s Museum, Military Museum, Lenin Park, de Franse wijk, verschillende tempels en pagodes, bioscopen, verschillende winkelcentra en nog veel meer. Er is nog zoveel meer te zien in deze geweldige stad, dat zelfs ik niet alles heb kunnen meemaken. Maar goed… Dit geeft me ook weer een reden om in de toekomst terug te komen 😉. Hoewel we sommige weekenden in Hanoi zijn gebleven, hebben we in de meeste weekenden Hanoi verlaten en bezochten we verschillende steden in Vietnam. Dankzij onze ‘’go to’’ reisagente Sophie in de oude wijk (een van de Projects Abroad medewerkers zal je aan haar voorstellen) konden we prachtige reizen naar het noorden van Vietnam boeken. De andere vrijwilligers en ik hebben een paar reisjes naar Sa Pa, Ha Long Bay, Ninh Binh, Da Nang, Hoi An en Hue geboekt. Deze reizen waren in één woord: geweldig. Sophie heeft alles perfect geregeld (inclusief hotel, ontbijt, lunch, een plaatselijke tour guide en zelfs een privé chauffeur) en hadden we een paar onvergetelijke weekenden.

"Ik heb veel geleerd door te werken met mensen van allerlei verschillende culturele achtergronden en als ik de kans had, zou ik het allemaal opnieuw doen."

De volledige reis naar Hanoi heeft een grote persoonlijke impact op mij gehad. Het werk op dit project heeft echt mijn ogen geopend waarbij ik een andere kant van Vietnam heb kunnen gezien, wat ik nooit zo zou ervaren als ik Hanoi als toerist zou bezoeken. Ik heb veel geleerd door te werken met mensen van allerlei verschillende culturele achtergronden en als ik de kans had, zou ik het allemaal opnieuw doen. Mijn verblijf in Vietnam heeft echt mij ruimer laten denken en me een opener persoon gemaakt. Het was werkelijk de reis van mijn leven. En ik zal nooit alle geweldige mensen vergeten die ik door deze reis heb ontmoet; de andere vrijwilligers, het personeel van REACH en het geweldige personeel van Projects Abroad Vietnam.

Vrijwilligerswerk doen in Hanoi met Projects Abroad is echt een ervaring die ik iedereen aanraad om te doen. Het voelt alsof Hanoi mijn tweede thuis is geworden en ik kan niet wachten om in de toekomst weer terug te gaan. Ik wil ook nogmaals het personeel van Projects Abroad bedanken voor hun geweldige zorg, vriendelijkheid en behulpzaamheid. Ik zal jullie nooit meer vergeten en hoop dat we in contact zullen blijven. Bedankt!

Colin Ruijssenaars

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲