You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Daan Garretsen - Recht & Mensenrechten, Mensenrechten project, Ghana

PaintingTijdens mijn laatste jaar van de opleiding Bestuurskunde speelde ik met het idee om, voordat ik zou gaan beginnen met het grote mensen leven, eerst nog een periode vrijwilligerswerk te gaan doen. Één ding was zeker, dit moest wel in de richting zijn waar ik voor geleerd had en waar mijn interesses lagen. Hierdoor kan ik namelijk de opgedane ervaringen gebruiken in mijn verdere carrière. Zo gezegd zo gedaan. Nadat ik was afgestudeerd, vloog ik naar Ghana om mij in te zetten voor een mensenrechten project. De keuze voor Ghana was voor mij redelijk simpel. In de periode dat ik mij aanmeldde waren er weinig mensenrechtenprojecten en wilde ik er een onvergetelijke ervaring van maken, dus was mijn keuze voor Ghana makkelijk gemaakt.

In Accra, de hoofdstad van Ghana en de locatie waar het mensenrechtenkantoor zat, ben ik werkzaam geweest bij twee kantoren. In de eerste maand was ik werkzaam bij de Human Rights Advocacy Centre (HRAC), welke onder leiding staat van mensenrechtenactiviste. Bij de HRAC heb ik mij met twee soorten werkzaamheden beziggehouden. In de eerste plaats ging dit om zaken waarbij mensen, die het slachtoffer waren geworden van mensenrechtenschendingen, naar de HRAC kwamen om juridisch bijgestaan te worden. Het ging hierbij om zaken zoals landonteigening, aanranding en ongerechtigde gevangenschap. De tweede soort werkzaamheden waren projecten waarbij de regering of de bevolking van Ghana om aandacht werd gevraagd over een bepaald onderwerp. Dit liep uiteen van de geestelijke gezondheidszorg tot aan de rechten van vluchtelingen. Het grootste project waar ik bij de HRAC aan heb gewerkt ging over een schietincident en onrechtmatig gebruik van geweld door de politie in een Liberisch vluchtelingenkamp. Met dit project heb ik nauw samengewerkt met andere internationale organisaties, waaronder ook Amnesty International.

Los van de zaken en de projecten ben ik ook op een aantal indrukwekkende fieldtrips geweest. Zo heb ik gevangenissen, een psychiatrisch ziekenhuis en een vluchtelingenkamp bezocht. De bezoeken aan deze instellingen geven je een uitstekend beeld hoe anders Ghana, en Afrika, eigenlijk is met wat wij gewend zijn en wat onze normen en waarden zijn. Dit maakt goed duidelijk dat door middel van vrijwilligerswerk er veel aan gedaan kan worden.

Accra GiantsHet andere kantoor, waar ik de resterende twee maanden heb gezeten, is het mensenrechtenkantoor van Projects Abroad, het Projects Abroad Human Rights Office (PAHO). Dit kantoor wordt gerund door werknemers in dienst van Projects Abroad en is zo opgezet dat de vrijwilligers de projecten opzetten en daarna uitvoeren. Bij de PAHO heb ik me, net zoals bij de HRAC, met twee soorten werkzaamheden beziggehouden. Ten eerste ondersteunde ik de advocaat van het kantoor met verschillende zaken. Dit hield in dat ik mee naar de rechtbank ging en dat de voortgang van de zaak bijgehouden moest worden. De onderwerpen van de zaken waren, net zoals bij de HRAC, heel verschillend, maar de twee zaken waar ik me mee bezig heb gehouden gingen over een mogelijke aanranding en onrechtmatige gevangenschap. De andere werkzaamheden gingen overeen project dat begon als een project over buitenlandse kinderbedelaars en eindigde in een project over kinderarbeid en kinderhandel. Doordat er in Ghana weinig rechten voor een kind zijn en dat ook veel kinderen op het platteland bij hun ouders of familie werken, probeerden wij met dit project kinderarbeid, en de handel die hier gepaard mee gaat, onder de aandacht te brengen. Tijdens dit project hebben we gesproken met mensen van UNICEF en van organisaties binnen de VN, om zo een duidelijk beeld te krijgen hoe het gesteld is met de wetten en regels in Ghana betreffende kinderarbeid en kinderhandel in de cacao-industrie.

Het belangrijkste in Ghana, behalve de werkzaamheden die ik verricht heb, zijn de andere vrijwilligers. In mijn huis, waar ik met vier andere vrijwilligers verbleef, was het echt super gezellig. Vanaf het eerste moment konden wij het ontzettend goed met elkaar vinden. Daarnaast speelde het ook mee dat bijna iedereen in ons huis ook mensenrechten als project deed, zodat wij ook samen met elkaar werkten. Het huis waar ik in zat was van een alleraardigste Ghanese oude vrouw, Getruid, die daar samen met haar zoon woonde. Het huis stond midden op een schoolplein van een lagere school, op die school had Getruid vroeger 40 jaar lesgegeven en was haar oudste dochter nu het schoolhoofd van. Daarnaast was er ook een huishoudster die voor de meest heerlijkste Ghanese gerechten heeft gemaakt. Door haar heb ik het Ghanese eten leren waarderen.

Groepfoto Na het werk en in de weekenden heb ik veel met de andere vrijwilligers opgetrokken. Zo is er elke dinsdagavond een quiz bij het hoofdkantoor van Projects Abroad, gingen we elke donderdagavond naar een Ierse pub en was er elk weekend wel een uitstapje naar andere plekken in Ghana. Zo ben ik meerdere malen naar het strand geweest in Cape Coast en heb daar de slavenkastelen gezien, heb ik in Wli de mooiste waterval van Ghana gezien, en heb ik in Benin een dorp op palen gezien. Los van de uitstapjes naar de mooiste plekken heerste er altijd een goede sfeer onder de vrijwilligers en had je wat aan elkaar in goede en in slechte tijden. Ik ben daardoor van mening dat er onder de vrijwilligers een ontzettend sterke band ontstaat.

Naast het vrijwilligerswerk heb ik mij ook ingezet voor de Ghanese honk- en softbalbond (GHABSA). In Nederland speel ik al meer dan 15 jaar honkbal en zit ik ook in het bestuur van mijn vereniging. Voor de GHABSA heb ik gezorgd dat er tweedehands honkbalspullen, welke ik van mijn vereniging heb gekregen, naar Ghana werden overgevlogen. Daarnaast heb ik samen met de oud-voorzitter van de Nederlandse honk- en softbalbond (KNBSB) een bezoek gebracht aan enkele wedstrijden en hebben wij het bestuur gesproken om een samenwerkingsverband op te zetten tussen de GHABSA en de KNBSB. Hier ben ik momenteel, twee maanden na terugkomst, nog steeds mee bezig. Ik ben Projects Abroad nog steeds dankbaar voor de vrijheid die zij mij hebben gegeven, en ook andere vrijwilligers geven, om eigen initiatieven op te zetten en deze ten uitvoer te brengen in het land waar zij vrijwilligerswerk doen. Ik raad daarom ook iedereen aan om na het vrijwilligerswerk op andere manieren iets terug te doen voor het land waar hij of zij naartoe gaat!

De drie maanden die ik in Ghana heb gezeten is de meest fantastische en onvergetelijke periode van mijn leven tot nu toe geweest. Mocht iemand ooit twijfels hebben of vrijwilligerswerk wel iets voor hem of haar is, dan moet je deze twijfels aan de kant zetten. Want de ervaring die je met zo’n korte periode opdoet is op geen enkele andere manier te krijgen.

Met vriendelijke groeten,

Daan

Daan Garretsen

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲