You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Desiree Koel - Cambodja - Khmer en lesgeef project

'Mijn reis naar Cambodja'

Lesgeven in Cambodja1 oktober was het dan zover, ik ging naar Cambodja. Ik had in juni mijn middelbare school afgerond en wilde een jaartje iets anders doen voordat ik weer in de boeken duik. Daarom heb ik ervoor gekozen om een tijdje naar het buitenland te gaan voor vrijwilligerswerk en dan wel in Cambodja. Zenuwachtig als ik was heb ik afscheid genomen van mijn ouders en ben ik op het vliegtuig gestapt.

Ik had mij ingeschreven voor het Khmer-project en daarna een Teaching project.

De eerste dagen had ik wat last van heimwee, het was mijn eerste vakantie zonder ouders en ik was meteen 3,5 maand weg! Maar de mensen van Projects Abroad Cambodja zijn ontzettend aardig en geven je meteen het gevoel alsof je thuis bent.

De eerste maand heb ik het Khmer Project gedaan. Een cultureel project waarbij je alles te weten komt over het leven in Cambodja. Ik heb hier ontzettend veel plezier aan beleefd en heb echt een geweldige maand gehad.

Lesgeven in Cambodja

Van het leven op het platte land tot alle aardige mensen die je overal leert kennen, ik heb me geen moment verveeld.

De maand daarna ben ik Engelse les gaan geven. Zelf wil ik later lerares worden dus dit leek mij een perfecte kans om erachter te komen of ik dit echt leuk vind. Ik werkte op een school waar kinderen die in de sloppenwijken op de vuilstort leven naar school kunnen. Er waren veel andere vrijwilligers die mij hielpen om er een beetje in te komen, de organisatie van zo’n school is natuurlijk niet zoals in Nederland! Na een tijd raakte ik een beetje gewend aan de gang van zaken in Cambodja en raakte ik erg gehecht aan de kinderen van het klasje waar ik les gaf. Maar helaas stond in de planning dat ik 8 december weer zou vertrekken…

Lesgeven in CambodjaAlles in Cambodja maakte mij vrolijk. De mensen, het verkeer, de omgeving en het dagelijks leven. Het verkeer is vreselijk ongecontroleerd en mensen doen lekker waar ze zin in hebben. Maar de mensen weten ook wat ze doen en ik voelde overal veilig. Het feit dat je de deur uitloopt en er vier jongens op scooters je vragen of ze je ergens heen kunnen brengen is erg handig en natuurlijk leuk. De mensen zijn altijd vrolijk en vriendelijk, en het maakt niet uit wat je doet, ruzie krijg je er zeker niet snel. Ook de mensen van Projects Abroad zelf zijn er altijd om je te helpen, of je nou naar de dokter moet of dat je ’s avonds even wat wil drinken op de hoek van de straat, ze hebben er altijd zin in! Het hele leven in Cambodja zelf vind ik mooi omdat ze tevreden zijn en niemand je aankijkt als je anders bent, of je anders gedraagt.

Lesgeven in CambodjaDe gang van zaken in het dagelijks leven ging allemaal rustig zijn gangetje. Om half 8 ’s ochtends werd ik opgehaald en door So Phalla naar mijn werk gebracht. Dan tussen 10 en half 2 was er lunch en werd ik weer terug gebracht naar het appartement waar altijd een heerlijke lunch werd klaargemaakt voor ons. ’s Middags weer terug naar mijn werk en om 4 uur zat de dag er alweer op en na nog even te spelen met de kinderen gingen we weer naar huis. Het lijkt allemaal erg weinig als je ziet dat je maar 4 uurtjes les geeft, maar de energie die je nodig hebt is enorm.

Ik ben uiteindelijk niet op 8 december vertrokken. Ik heb eerst mijn verblijf verlengd tot 8 januari, maar toen dat te dichtbij kwam heb ik nog een verlengd tot 25 januari. Toen moest ik echt vertrekken. Ik zal nooit mijn tijd in Cambodja vergeten en ik weet zeker dat ik snel terug zal gaan. De vrienden die je daar maakt zijn voor het leven en al de vrijwilligers van over de hele wereld die je leert kennen zijn een goede reden om lekker veel op vakantie te gaan. Na veel tranen thuis en op het vliegveld ben ik weer vertrokken en kwam ik na bijna 4 maanden weer in Nederland aan.

Desiree

Desiree Koel

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲