You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Natuurbehoudproject en Bouwproject in Zuid-Afrika door Douwe de Vries

Eind maart begon voor mij een langverwacht avontuur. Na maanden van voorbereiding en hard werken was het dan eindelijk zo ver. Ik ging naar Afrika! Een langgekoesterde droom die in vervulling ging. Eerst een maand een natuurproject in Botswana en hierna nog een maand een bouwproject in Kaapstad.

Douwe de Vries

Onderweg met de auto naar het kamp in Botswana kwam ik al een aantal stereotiepen van Afrika tegen. Vrouwen met landbouwproducten aan de kant van de weg, overstekende koeien op de snelweg en gaten in de weg waardoor je een meter de lucht in schoot op de achterbank. In ‘Koro Camp’ trof ik een groep van 25 internationale vrijwilligers aan. Het duurde even totdat ik mijn plekje had gevonden. Helemaal afgelegen in de bush, waar de olifanten ’s avonds langs het kamp liepen en elke dag onze vaste ‘camp crocodile’ van 3,5 meter werd gespot. De eerste nachten moest ik vooral wennen aan alle geluiden die je hoort als je probeert te slapen. Soms leek het alsof het regende, maar dan was het een aap die zijn behoefte precies boven onze tent deed…

Het was af en toe hard werken in de brandende zon, maar wanneer we dan een groep olifanten tegenkwamen was alles weer goed. Eén van de hoogtepunten was de ‘sleep out’: slapen in een hut onder de sterrenhemel. We gingen met een groep van 12 man, die gesplitst werd in groepjes van 2. Ieder moest 2 uur de wacht houden en met een supergrote zaklamp af en toe de omgeving beschijnen op zoek naar alles wat bewoog. En we hadden geluk: rond middernacht zagen we een hyena! Verder was een uitstapje naar een nabijgelegen dorpje een absoluut hoogtepunt. We gingen tegen een lokaal voetbalteam voetballen en hierna hadden we nog een gezamenlijke barbecue; een fantastische ervaring waarbij het ook goed was om even uit het kamp weg te zijn.

Douwe de Vries

Het was fantastisch om een maand weg te zijn van alle drukte, weg van de maatschappij en weg van internet. Ik vond het geweldig om bij het aanbreken van de schemering langs de rivier te zitten en alle dieren te zien die kwamen drinken, waaronder bavianen, impala’s en pumba’s (knobbelzwijnen).

Na een maand totaal buiten de menselijke samenleving te hebben geleefd, was het dan ook enorm schakelen toen ik in Zuid-Afrika bij mijn gastgezin was aangekomen. Gelukkig werd ik enorm snel opgenomen in de familie en kostte het weinig moeite om me thuis te voelen. Ik moest in de eerste dagen wel even wennen aan het bouwproject. Als westerling wil je zo snel mogelijk een zo groot mogelijk gebouw neerzetten, maar zo werkt het niet in Afrika. Alles gaat in een trage versnelling, bouwonderdelen worden gejat en soms werkte het weer in Kaapstad ook niet echt mee. Na te hebben geaccepteerd dat je niet alles in de hand kan hebben en mijn verwachtingen enigszins getemperd waren, werd het uiteindelijk een groot succes. We waren niet met veel vrijwilligers, maar de band met elkaar was daardoor wel groot. We werkten bij een crèche en de combinatie van het helpen bij de crèche en het bouwen was werkelijk fantastisch. Een glimlach toveren op de gezichten van de kinderen van de crèche was een geweldige bezigheid.

Douwe de Vries

De buildingmanager, Deen, was de beste manager die we ons konden voorstellen. Hij kon je elk moment het gevoel geven dat je aanwezigheid enorm werd gewaardeerd en dat het niet uitmaakte hoe je presteerde, als je er maar plezier in had. Hij heeft mij het vertrouwen gegeven om ook zonder bouwervaring leiding te geven aan de groep. Ik moest de andere, nieuwe vrijwilligers aansturen en helpen waar ik kon. Weer een geweldige ervaring en daarnaast was dit ook ontzettend belangrijk voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Door hem zag ik in dat je ontzettend veel kan als anderen in je geloven en vooral als je in jezelf gelooft.

Douwe de Vries

Projects Abroad heeft mij geholpen om mijn dromen waar te maken:

  • Ik heb de mooiste en de donkerste kanten van Afrika gezien.
  • Ik heb gebungeejumpt van de hoogste bungeejumpbrug ter wereld.
  • Ik heb mezelf leren kennen en ben een stuk zelfstandiger geworden.

Ik kan het dan ook iedereen aanraden om een tussenjaar te nemen en met Projects Abroad een stap in het onbekende te wagen. Het kost veel geld, maar het geeft je een onbetaalbare ervaring terug!

Groeten,

Douwe de Vries

Douwe de Vries

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲