You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Jongerenreis Geneeskunde in Ghana door Emma Verheijen

Public Health project in Ghana

Toen ik had besloten dat ik in de zomer vrijwilligerswerk wilde gaan doen wist ik dat het met Projects Abroad zou zijn. Mijn zus had er al eerder ervaring mee en ik hoorde er alleen maar goede dingen over. Aangezien ik geïnteresseerd ben ik de geneeskunde wist ik al snel welke project ik zou gaan doen. Ik koos voor de 4 weken lange geneeskunde project met de jongerenreizen in Ghana. Het was een lastige keus om de bestemming te kiezen maar uiteindelijk kwam het er op neer dat de dagindeling en de beschikbare data voor Ghana mij beter uitkwamen. De jongerenreis was een makkelijke keuze omdat ik wist met welke leeftijdsgroep ik dan zou gaan en vooral omdat mijn ouders zich prettiger voelden met constante begeleiding.

"Je maakt nooit saaie dagen mee want je ziet en leert altijd iets nieuws."

Op je eerste dag in Ghana krijg je een volle tour van het ziekenhuis waar je 5 keer zult werken als je er 4 weken blijft. Dit lijkt misschien wel kort maar doordat je weinig ervaring hebt kan je ook niet veel doen. Je zult nog steeds enorm veel leren in het ziekenhuis en in de verschillende afdelingen waar je werkt. Verder ga je op community outreaches. Dit was verre weg mijn favoriet. Je zorgt dat de mensen meer inzicht krijgen in hun gezondheid want in Ghana staat dat niet op nummer één. Soms zal je lange dagen krijgen maar je hebt af en toe ook korte dagen. Je maakt nooit saaie dagen mee want je ziet en leert altijd iets nieuws.

Public Health project in Ghana

Zoals eerder is gezegd heb je community outreaches. Hier voel je alsof je het meeste doet. Je test bijvoorbeeld iemand op hepatitis B, malaria, bloedsuiker gehalte en hun bloedgroep. De eerste keer dat je deze testen doet zal je nerveus zijn maar je doet zoveel community outreaches dat je het snel onder de knie krijgt. Je gaat ook een paar keer naar de lepra kamp. Je mag de wonden schoonmaken en weer omwikkelen in verband. Een aantal keren bezoek je scholen. Wij moesten de kinderen les geven over malaria en cholera. De eerste keer was ik enorm nerveus want ik wist er zelf niet veel van en van te voren kon ik niet veel research doen. We kregen er natuurlijk wel zelf les over maar bij mij bleef niet alles zitten. Echter, kan ik je tegenwoordig alles vertellen over malaria en cholera dus dat komt zeker goed.

Tijdens het project maak je veel speciale ervaringen mee. Wat ik nooit zal vergeten is hoe ik een vrouw zag bevallen. Het was schokkend en prachtig tegelijk. Het moment dat de moeder de baby ziet is een van de mooiste momenten en dat zal ik nooit vergeten. Ook het gevoel dat je iemand hebt geholpen en hoe dankbaar ze zijn blijft me altijd bij.

"Onze gastgezin wilde er altijd voor zorgen dat alles naar wens was en met onze gastbroers konden we het goed vinden."

Ons gastgezin was erg aardig. Het was een groot huis waar we met zijn twaalven verbleven. Ik had verwacht dat er nooit stromend water zou zijn maar 9 van de 10 keer kon je een normale douche nemen. Het eten is heerlijk! Wel is het erg eenzijdig, dus daar moet je aan wennen en sommige van ons hadden vitamines gekocht omdat je niet veel fruit en groentje krijgt maar een tekort aan eten heb je nooit. Onze gastgezin wilde er altijd voor zorgen dat alles naar wens was en met onze gastbroers konden we het goed vinden. Het is vooral fijn dat je met zoveel mensen in een huis woont. Je maakt heel snel hele goede vrienden en elke avond zouden wij even op het dak zitten om te kletsen en daarna keken we een film.

"De vrienden, de cultuur, de mensen, alles aan Ghana is geweldig."

Ik heb zo veel goede herinneringen van deze reis dat ik er pagina’s mee vol kan schrijven. Maar om je eigen herinneringen te maken moet je zelf gaan en dat raad ik ook echt aan.

Emma Verheijen

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲