You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

4 Week Special Care & Community in Ghana door Femke Hagoort

Nadat ik eindexamen VWO deed, wilde ik graag iets bijzonders doen. Ik had een lange vakantie en wilde niet weer een tijd werken, maar een leuke ervaring opdoen. Na wat gegoogled te hebben kwam ik uit bij Projects Abroad. Het leukste leek mij om met mensen van mijn eigen leeftijd naar een land in Afrika te gaan en zo kwam ik uit bij de Care & Community 4 Week Special in Ghana. Dit is een reis speciaal georganiseerd voor jongens en meiden tussen de 16 en 19 jaar.

4 Week Special Care & Community in Ghana door Femke Hagoort

Op 30 juni vertrok ik van Schiphol naar Ghana. Van te voren had ik al wat contact met de Nederlandse meiden die met dit project meededen en zo vloog ik niet alleen. In Ghana aangekomen werden we meteen opgevangen door iemand van Projects Abroad. Hij bracht ons naar een hotel en daar hebben we overnacht. De volgende dag werden we naar ons gastgezin gebracht, waar ik meteen mijn hele groep ontmoette. Mijn eerste reactie was: wat een nationaliteiten! In mijn groep zaten mensen uit Noorwegen, Canada, België, Oostenrijk, Korea, VS, Engeland en Schotland. Door deze overvloed aan nationaliteiten werd de voertaal al snel Engels. In het begin was dat nog wel even wennen, maar je hebt het vrij snel onder de knie.

De eerste twee weken verbleven wij in Cape Coast. ’s Ochtends vermaakten wij de kinderen en ’s middags verfden we de school. Er was voor ons een programma opgezet wat we precies met de kinderen moesten doen. Natuurlijk was er ook tijd voor onze eigen invulling en zo deden we al snel spelletjes als Simon Says, Duck Duck Goose en Indian Chief. Tijdens het verven waren de kinderen ook vaak aanwezig, en ze vroegen steeds onze naam en waar we vandaan kwamen. Ze zijn ontzettend enthousiast en vinden het geweldig als je bv. op de foto met hen gaat (zeker als je die erna toont op je camera!).

In het eerste weekend gingen we dan naar een resort aan het strand, waar we lekker uit konden rusten en in zee konden zwemmen. Heerlijk was dit!

Tijdens de andere twee weken verbleven we in de Akuapem Hills in Kwamoso. Dit was meer in het binnenland en in de bergen, waar de mensen armer zijn. Zo was er in onze accommodatie geen stromend water. In ons gastgezin daar waren heel veel kinderen, wat erg gezellig was. Bovendien waren er ook meiden van mijn leeftijd die goed Engels spraken. Zo kon ik veel van hen leren en kon ik ook aan hen vele dingen vertellen.

Ook hier was voor ons een programma opgezet. ’s Ochtends gingen we de school pleisteren en verven en in de middag gaven we kinderen les op school. Het pleisteren was wel zwaar werk – ik ben dan ook niet echt een grote klusser –, maar samen met de groep was het ontzettend gezellig.

Dat weekend bezochten we een natuurreservaat, waar we aapjes en struisvogels hebben gezien. De aapjes kwamen heel dicht bij, maar deden geen vlieg kwaad. In Koforidua zijn we naar de Bead Market geweest, een markt waar ze allerlei leuke armbandjes en kettingen verkopen. Hier komen ook meer toeristen en dan ben je tenminste even niet meer de enige blanke.

Natuurlijk had ik ook wel een cultuurshock. Er ligt langs de straten in Ghana veel afval en het zien van kindjes in gescheurde kleren was voor mij heel moeilijk. Maar ik wendde eraan en dat vergeet je al snel wanneer je ziet hoe enthousiast de kinderen zijn en hoe leuk ze het vinden dat je er bent. Als je het even moeilijk hebt kun je ook altijd praten met de mensen in je groep, want zij maken hetzelfde mee en hebben dit ook nog niet eerder gezien. De banden die je opbouwt met elkaar zijn dan ook ontzettend sterk en zorgen voor een hoop lol en een geweldige tijd.

Ik raad iedereen aan om een project te doen als dit, want het is een ontzettend leuke ervaring. In mijn groep heb ik veel geleerd van andere landen en culturen. Maar natuurlijk heb ik de Ghanese cultuur het beste leren kennen. De mensen daar zijn heel liefdevol en enthousiast, en dat mis je nog heel lang als je weer terug bent, geloof mij maar!

Groetjes,
Femke

4 Week Special Care & Community in Ghana door Femke Hagoort

4 Week Special Care & Community in Ghana door Femke Hagoort

4 Week Special Care & Community in Ghana door Femke Hagoort

Femke Hagoort

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲