You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sportproject in Zuid-Afrika door Fenne Bominaar

In de periode van april tot en met juli verbleef ik drie maanden in Kaapstad, Zuid-Afrika. Voor mij ontstond deze kans toen ik drie maanden full time stage mocht gaan lopen voor mijn opleiding sportmanagement.

Ik kwam de eerste dag aan bij mijn ontzettend lieve gastmoeder, die me meteen liet zien waar ik alles kon vinden. Via de achtertuin was er een deur naar ons eigen deel van het huis. Hier verbleven wisselend drie tot acht vrijwilligers. Een gastgezin vond ik een ontzettend goede kans om een land en cultuur te leren kennen. Deze plek heeft mij misschien de helft van mijn plezier bezorgd. De verhalen van mijn gastmoeder en het samenleven met de andere vrijwilligers gaven al een hoop plezier op zich. De tweede dag werd ik rondgeleid door een vrijwilligersbegeleider die mij liet zien hoe ik gebruik moest maken van het openbaar vervoer. Verder beantwoordde hij al mijn vragen en zorgde hij dat ik alles had wat ik nodig had.

Sportproject

Mijn stage ging ik lopen bij Hyde Park Primary School, waar elke klas bestaat uit minstens 30 tot 40 leerlingen. De kinderen komen uit een buurt waar sprake is van veel drugsgebruik, geweld en misbruik. Maar dat wil niet zeggen dat je geen plezier kan beleven met de kinderen, want plezier hadden we volop! Vanaf de eerste dag op deze school hingen de kinderen om mijn nek. In het begin kon ik ze niet uit elkaar houden, maar al gauw leerde ik iedereen wat beter kennen en begon ik een band met de kinderen te krijgen. Tijdens de pauzes werd ik meteen omringd door groepjes meisjes die steeds vroegen: “Can I play with the miss’ hair?”. Terwijl dan met mijn haar werd gespeeld, werd ik uitgebreid uitgehoord over mijn leven. Uiteindelijk wilden ze me zelfs gaan koppelen aan een andere vrijwilliger die het volgens hen dan maar gewoon moest uitmaken met zijn huidige vriendin. En de jongens werden helemaal gelukkig als ik met ze kwam voetballen of als er over voetbal gepraat werd.

Tijdens het sportproject heb ik alle kinderen op deze school gymles mogen geven. Op een middag zat ik naar de training van het streetsoccer-team te kijken toen ik gezelschap kreeg van een vierjarig jongetje. Hij durfde niet met me te praten, maar wilde wel graag naast me zitten. Ze laten het niet altijd merken, maar voor de kinderen betekent het veel dat je met ze komt spelen. Ook de leraren zijn ontzettend blij met de hulp die de vrijwilligers bieden. Ik heb ze geholpen met een lesplan op te zetten zodat alles wat meer gestructureerd kan verlopen. Initiatief moet wel vanuit jezelf komen, maar deze kinderen of de school helpen als je er zelf bij bent is een kans die je niet mag missen!

Fenne Bominaar

De periode dat ik in Kaapstad verbleef, was het winter in Zuid-Afrika en ook daar hebben ze wintersale. Alleen is dat niet helemaal hetzelfde als in Nederland: geen dikke winterjassen, maar shirtjes in de aanbieding. Met een zonnetje vrijwel iedere dag was het ook in de winter genieten. Af en toe een regenachtige dag, maar als Nederlander zijn we dat natuurlijk wel gewend.

Verder heeft het leven in Kaapstad ontzettend veel te bieden. De tweede avond werd ik mee uit genomen door mijn huisgenootjes en bleek dat er ontzettend veel vrijwilligers verbleven die elkaar allemaal kenden. Zo kan je alles met de vrijwilligers samen doen. Binnen de groep was een hele hechte band en zo heb ik vrienden gemaakt van over de hele wereld. Nu ik dit schrijf een maand nadat ik thuis ben gekomen heb ik nog iedere dag contact met de vrienden die ik heb leren kennen in Kaapstad.

Fenne Bominaar

Kaapstad gaat nooit vervelen. Ten oosten van Kaapstad ligt de Garden Route. Dit is een route die in verschillende lengtes gedaan kan worden. Ik had met mijn huisgenootjes een auto gehuurd en zo zijn we negen dagen op roadtrip geweest. Hierbij hadden we via de kust bijna Durban bereikt en via het binnenland zijn we teruggereden via Lesotho. Een land waar ik nog nooit van gehoord had en waar vrijwel geen auto´s rijden, de mensen in kleien hutjes leven en veel transport nog met paard en wagen gebeurt. Een ontzettend mooi land.

Bij deze trip richting het oosten vanuit Kaapstad zijn we onder andere op olifantensafari en de safari op zoek naar de Big 5 geweest. Uiteraard een must-do als je naar Afrika gaat. Verder ligt hier ook de Bloukrans River bridge. Op 216 meter hoogte is dit de hoogste bungyjump van de wereld.

Fenne Bominaar

Waar ik me verder in mijn vrije tijd nog zoet mee heb gehouden was de Tafelberg beklimmen, Kaapstad centrum bezoeken, karten, het Worldcup 2010 stadion bezoeken, rugbymatches kijken, verschillende markten – zoals overdekte voedsel en kledingmarkten – bezoeken, parachute springen, op de wijnroute wijn proeven en Cape Point bezoeken. Bijna iedere dag uit school was ik op het strand te vinden om te surfen. Uiteraard heb ik nog meer gedaan en is er nog veel meer te doen. Verder heeft het uitgaansleven veel te bieden en zijn er ontzettend veel goede restaurants die heel goed betaalbaar zijn.

Surfproject

De laatste drie weken van mijn verblijf in Kaapstad heb ik het surfproject gedaan. Ook hier heb ik ontzettend veel plezier gehad. Ik deed dit in de periode dat de kinderen vakantie hadden. Van maandag tot en met donderdag kwamen de kinderen surfen en op vrijdag mochten wij zelf de hele dag surfen. Vaak kwamen dan ook de vrijwilligers van andere projecten naar het strand.

Fenne Bominaar

Het doel van het surfproject was niet in eerste instantie het goed aanleren van surfen, maar wel de kinderen van de straat afhouden. Dat betekende dat het voorop stond dat de kinderen plezier hadden. Kortom: met deze kinderen hebben we ontzettend veel gelachen en gestoeid. Verder gingen we vaak voor het surfen met de kinderen voetballen of rugbyen op het strand.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het onvergetelijke tijd is met ontzettend veel goede ervaringen. Iedere lach die je op een gezicht hebt getoverd maakt verschil en verder biedt het land ontzettend veel. Voor mij heb ik er ontzettend goede herinneringen aan over gehouden, heb ik mezelf een stuk verder ontwikkeld en heb ik er goede vriendschappen voor teruggekregen. En het allerbelangrijkste natuurlijk is dat ik hulp heb kunnen bieden aan mensen die het minder goed hebben.

Groetjes,
Fenne

Fenne Bominaar

Fenne Bominaar

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲