You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Natuurbehoudproject in Zuid-Afrika door Fiona Korthals Altes

Een vriendinnetje van mij had het erover dat ze in de zomer ergens heen wou gaan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik vond dit eigenlijk gelijk een heel leuk idee; ik had nog niet zo veel te doen die zomer en vond het wel leuk me daadwerkelijk nuttig te maken. Samen zochten we dus een project uit en omdat we allebei vegetariër zijn was het al snel duidelijk dat we een project met dieren wilden doen. Na een beetje zoeken kwamen we op de website van Projects Abroad terecht en hier zochten wij het Natuurbehoudproject uit in Zuid-Afrika. Na een bezoekje aan een informatiedag werden we nog enthousiaster...

Vrijwilligerswerk in Zuid Afrika – Natuurbehoud – Floris Westheim

Begin juli vertrokken we voor drie weken naar Zuid-Afrika. Na een hele heisa met onze vluchten (Air France had onze vlucht van Parijs naar Johannesburg twee keer gecancelled) kwamen we eindelijk aan in Zuid-Afrika en overnachtten we in Johannesburg. Het klimaat was erg lekker; een beetje fris ’s nachts, maar we voelden ons al echt op ons gemak in ons eenvoudige hotelletje. Er werd zelfs eten voor ons besteld en persoonlijk bij ons afgeleverd!

De volgende dag werden we op het vliegveld van Pietersburg opgewacht door een Afrikaanse man die ons naar de grens met Botswana reed. Daar werden we weer opgehaald door de staff van het kamp zelf; kamp Kwa Tuli, net buiten Zuid-Afrika. Het kamp bestond uit een aantal tenten, meestal voor zes personen en een aantal voor twee. De douches en wc’s waren in de open lucht, wat lekker was dat! Er gaat niets boven een douche terwijl je boven je de bomen kan zien en de apen die erin zaten, hoewel we een gezonde afkeer hebben gecreëerd voor de bavianen die er een gewoonte van maakten om in de tenten in te breken. De staff was erg aardig en deskundig, en met een echte kokkin, Jane, waren we elke dag weer verzekerd van een gezonde maaltijd. Je werd in het kamp zelf belast met een aantal taken; soms alleen, maar meestal met een paar anderen moest je onder andere de gemeenschappelijke ruimtes schoonmaken, helpen met eten koken (waaronder zelf brood bakken!), de plantjes water geven, de auto checken, enzovoorts. De taken waren allemaal vrij gemakkelijk en leuk om te doen met je medevrijwilligers.

Natuurbehoudproject in Zuid-Afrika - Fiona Korthals Altes

Maar waar het natuurlijk echt om ging was het werk overdag, en dit liep sterk uiteen: van observaties van zowel vogels, wat je deed langs de rivier, tot de rest van de dieren, wat voornamelijk in “hide-outs” plaats vond. Deze “hides” waren hutjes die zich een paar meter van de grond bevonden, waar je alleen kon komen via een trap en waar je de dieren van dichtbij kon observeren. Hier moest je aantekeningen van maken, vooral over hoeveel het er waren en van welk geslacht. Dit is belangrijk om de populatie in het reservaat bij te houden, en om te weten hoe het staat met de verhouding dieren in de omgeving.

Maar er waren ook zwaardere taken. Zo moesten we een put graven om een waterplaats te maken, moesten de wegen onderhouden worden door overliggende takken weg te hakken, en moesten oude hekwerken weggehaald worden met slechts een tang en veel spieren. Echter, vooral het zware werk gaf je echt het gevoel dat je iets nuttigs aan het doen was en het klimaat in de winter (wat dus de tijd is wanneer het bij ons zomer is) was hier prima geschikt voor. Wel was het contrast met dag en nacht groot, want overdag kon je prima in je shirtje en korte broek rondlopen, maar ’s nachts lagen we allemaal met een dikke trui in warme slaapzak in de tent!

Natuurbehoudproject in Zuid-Afrika - Fiona Korthals Altes

Wat ook opviel was de variatie mensen in het kamp. Toen wij er waren liepen er veel Franstalige mensen rond, maar er waren ook mensen uit bijvoorbeeld Denemarken, de Verenigde Staten, Duitsland en Oostenrijk.

Het project is al met al zeker aan te raden voor mensen die ervan houden hun handen uit de mouwen te steken voor dier en natuur en hier tegelijkertijd van kunnen genieten. Het is niet té veel werk; ’s middags heb je een pauze van 2 tot 3 uur waarin je lekker een boekje kan lezen of even bij kan slapen, spelletjes kan doen met anderen en natuurlijk kan lunchen. Met een beetje geluk krijg je ook een sleep-out; dit is een nachtelijke observatie waarbij je met zijn allen in een “hide” slaapt en om de beurt twee uur lang af en toe een licht schijnt op de omgeving om te zien of er dieren zijn. Hier heb ik toen het net dag werd hyena’s zien spelen en drinken met elkaar; dit was bij uitstek de leukste ervaring van allemaal! Je moet dus niet bang zijn om vies te worden of vrij afgelegen te zitten (het dichtstbijzijnde stadje was op anderhalf uur rijden), want dit heeft ook voordelen; je schept een band met je medevrijwilligers, leert verschillende mensen kennen en krijgt zeker veel waardering voor de natuur en de prachtige dieren erbij!

Groetjes,
Fiona

Fiona Korthals Altes

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲