You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Journalistiek project in Bolivia door Gerben de Rooij

Gerben de Rooij

Na een afgebroken masteropleiding had ik een paar maanden over en wilde ik graag een tijdje naar het buitenland. Ik heb Spaans gestudeerd en koos mede daarom voor Latijns-Amerika en uiteindelijk voor Bolivia. Als je niet veel tijd hebt om alles zelf te regelen is Projects Abroad ideaal. Zij bieden namelijk het complete pakket met werk, onderdak en begeleiding ter plaatse. Het aanmelden en betalen gaat allemaal online zonder al te veel papierwerk. Voor vertrek kreeg ik uitgebreide informatie over de bestemming en mijn gastgezin en zelfs een telefoontje van het kantoor in Bolivia om me nog even een goede reis te wensen.

Er zijn geen rechtstreekse vluchten van Nederland naar Bolivia, en dus nam ik op 26 mei het vliegtuig naar São Paulo in Brazilië. Daar bleef ik een dag om aan het tijdsverschil te wennen en wat bij te slapen. Vanuit Brazilië vlieg je rechtstreeks of met een korte tussenlanding in Santa Cruz naar Cochabamba.

Gerben de Rooij

Toen ik voor Bolivia koos, had ik nog nooit van Cochabamba gehoord. Ik moest in een atlas opzoeken waar het ligt. De stad wordt door toeristen vaak over het hoofd gezien maar heeft veel te bieden. Het allergrootste pluspunt van Cochabamba is misschien wel het klimaat. In de ‘stad van de eeuwige lente’ is het bijna altijd zonnig en droog, nooit heel warm of koud. In de tweeënhalve maand dat ik er was, heeft het welgeteld drie keer geregend. De grootste attractie is de Cristo de la Concordia, het grootste Christusbeeld ter wereld, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op Cochabamba en de omringende bergen.

Gerben de Rooij

La Cancha is de grootste markt van Zuid-Amerika waar je gegarandeerd verdwaald en werkelijk alles, van een varkenspoot tot een wasmachine, kunt kopen. Je ziet er veel Indianen in kleurrijke traditionele kleding die naar de stad komen om hun producten te verhandelen. In het centrum zijn een aantal levendige pleinen en genoeg restaurants waar je voor een paar euro lekker kunt eten. Als je een sterke maag hebt, kun je hier bizarre gerechten proberen waarvan ik de namen allang ben vergeten. Doordat Bolivia geen kust heeft wordt er weinig vis gegeten, maar des te meer vlees. Vrijwel alle ingewanden van welk dier dan ook worden verwerkt in smakelijke en minder smakelijke schotels en ook lamavlees ontbreekt niet op de kaart. Het melkachtige witte vlees van een koeienuier kon mij niet zo bekoren, maar voor een spiesje met stukjes koeienhart van de grill ruil ik m’n Hollandse frikadel met liefde in.

Gerben de Rooij

Door de gastvrije ontvangst voelde ik me al snel thuis in mijn gastgezin. Vooraf had ik wel mijn twijfels over het wonen bij een wildvreemde familie en was ik bang dat ik in mijn vrijheid zou worden beperkt, maar uiteindelijk heb ik er geen seconde spijt van gehad. Ik ben zelfs een maand langer gebleven! Het klinkt misschien cliché, maar het wonen bij een gastgezin is echt de beste manier om een land en de cultuur beter te leren kennen. En het is vooral in het begin handig, omdat ze de stad goed kennen en je allerlei tips kunnen geven. Familie is in Bolivia veel belangrijker dan bij ons. Kinderen blijven lang bij hun ouders wonen en het is heel normaal om een opa of oma in huis te hebben.

Toen ik in Bolivia aankwam was ik de enige vrijwilliger in huis, maar als er nieuwe vrijwilligers gehuisvest moesten worden werd er gewoon een kamertje leeggeruimd en ingericht. Uiteindelijk waren we met vier buitenlanders en er kwamen ook regelmatig familieleden uit andere steden in Bolivia logeren. Tussen de middag werd er uitgebreid gegeten en nagetafeld en een lunchpauze van twee uur was geen uitzondering. Doordat je zoveel tijd samen doorbrengt, krijg je al snel een band en ga je echt deel uitmaken van je nieuwe familie. Buiten huis ging ik met de familie naar verjaardagsfeestjes, een peña (een soort bierhal waar je eet en vooral drinkt aan lange stamtafels en kunt dansen op live volksmuziek), de mis en de bingo, de Boliviaanse variant van een casino. Allemaal dingen die je als toerist met een hotelkamer en een Lonely Planet in je rugzak niet of heel anders zou beleven.

Gerben de Rooij

Natuurlijk gaan veel dingen anders dan je gewend bent. Je krijgt dingen op je bord die je nog nooit gezien hebt en je zult het comfort van thuis voor een deel moeten inleveren. Maar als je flexibel bent, beschikt over voldoende humor en zelfspot, interesse toont en je openstelt voor een nieuwe cultuur krijg je er een unieke ervaring voor terug.

Doordat ik me goed kan redden in het Spaans, heb ik weinig taalproblemen gehad. De meeste Bolivianen spreken geen of heel weinig Engels. Vrijwilligers die geen Spaans spreken, blijven vaak hangen in het kringetje van medevrijwilligers en dat is zonde want je mist veel. Maar laat je niet per se afschrikken door de taalbarrière: Bolivia is een prima plek om Spaans te leren en elke poging die je doet wordt gewaardeerd.

Doordeweeks werkte ik voor de Cochabanner, een maandblad met artikelen uit Cochabamba en Bolivia. Verwacht geen professionele redactie met keiharde deadlines, maar zie het als een originele manier om een land beter te leren kennen en wat ervaring op te doen in de journalistiek. Door mijn werk kwam ik op plaatsen die ik anders nooit gezien zou hebben. Voor een artikel over Intiwatana, het Indiaanse Nieuwjaar dat wordt gevierd in juni, ging ik midden in de nacht samen met twee andere vrijwilligers op pad met een taxichauffeur die geen idee had waar we moesten zijn. Uiteindelijk waren we er vlak voor zonsopkomst, het hoogtepunt van het feest als de zon en het nieuwe jaar worden verwelkomd.

Gerben de Rooij

Omdat ik nog wel wat tijd over had naast mijn werk voor de Cochabanner heb ik ook nog gewerkt in een weeshuis, een ander programma van Projects Abroad. We hebben er het speelterrein opgeknapt en geschilderd. Het ‘werk’ bij Projects Abroad is heel flexibel en als je zelf initiatief neemt, kun je in overleg met de medewerkers zo veel van je tijd maken als je zelf wilt. Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika met enorm veel sociale problemen. Als je een medische opleiding hebt of ervaring in het onderwijs kun je er echt een verschil maken. Maar ook zonder specifieke opleiding is alle hulp welkom.

Nadat ik afscheid had genomen van Bolivia heb ik nog anderhalve maand door Zuid-Amerika gezworven en ben ik in nog zes andere landen geweest. Overal zijn mooie en bijzondere plaatsen, maar Bolivia heeft bijna alles in één land: koloniale steden, woestijn, indrukwekkende berglandschappen, een ‘kust’ aan het hooggelegen Titicacameer, ’s werelds grootste zoutvlakte en de regenwouden in het tropische noorden. In de weekenden heb je de gelegenheid om meer van het land te zien. Reizen gaat meestal per bus maar als je minder tijd hebt, zijn er ook redelijk geprijsde binnenlandse vluchten. En als je liever niet alleen reist, zijn er altijd andere vrijwilligers te vinden die met je meegaan.

Gerben de Rooij

Bolivia is een prachtig land met vriendelijke mensen waar je een fantastische tijd zult hebben. Ik denk er nog vaak aan en ga zeker een keer terug. Wil je avontuur zonder aan je lot te worden overgelaten, iets bijdragen zonder hele dagen achter een bureau te zitten, een nieuwe cultuur van binnenuit leren kennen of een nieuwe taal leren, dan is Projects Abroad een goede keuze. En kies je voor Bolivia dan krijg je daar nog indrukwekkende en gevarieerde natuur, kleurrijke mensen met bijzondere culturen en volop avontuurlijke trips bij. Ik kan het niet beter zeggen dan het bord dat je op het vliegveld van Cochabamba begroet: Cochabamba les espera con los brazos abiertos.

Heb je vragen aan Gerben dan kun je hem e-mailen op dit e-mailadres: gerbenderooij@hotmail.com

Gerben de Rooij

Gerben de Rooij

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲