You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Guy & Monique Patteet- Sociale zorg, sociaal project Ethiopië

Sociaal project in Ethiopië

We waren al lang van plan om eens als vrijwilliger naar het buitenland te trekken voor enkele weken. Nu we met pensioen zijn wilden we er echt werk van maken. Vermits onze kleindochter ge-adopteerd werd vanuit Ethiopië en we dat land al twee keer als toerist bezochten viel onze keuze uiteraard op dat land. Na wat zoeken op internet kwamen we terecht bij Projects Abroad. Na het meemaken van een infodag in Antwerpen en een gesprek op het hoofdkantoor in Dordrecht begonnen we aan de voorbereiding.

We zochten heel wat les- en spelmateriaal en organiseerden een fundraising die ons genoeg opbracht om een laptop en een projector te kopen en nog wat geld om mee te nemen.Dank zij de zeer uitgebreide en goed gedocumenteerde website en de contacten per mail met de “volunteer-advisor” verliep de voorbereiding zonder problemen. Ook op het moment dat we onze vertrekdatum , om familiale redenen, moesten uitstellen bleek duidelijk dat Projects Abroad een degelijke en goed georganiseerde organisatie is.

Op 9 april zijn we dan ook vanuit Brussel met de nachtvlucht van Ethiopian Airlines vertrokken.In Addis Abeba ( de naam van de hoofdstad betekent “nieuwe bloem”) aangekomen kregen we al vlug een toeristenvisum. Dit toeristenvisum kostte ons 50 dollar per persoon , wat zo’n 30 dollar meer is dan in 2014.We werden zeer gastvrij onthaald door de medewerkers van Projects Abroad, die ons , zoals afgesproken, stonden op te wachten. Ook de kennismaking met onze gastfamilie was zeer gemoedelijk. We kregen een kleine kamer toegewezen en konden gebruik maken van de badkamer die we moesten delen met de andere gezinsleden.Na een dagje rust na de vermoeiende nachtvlucht ( wij zijn ook niet meer van de jongsten) werden we door de medewerkers van Projects Abroad ingeleid in het dagelijkse leven in Addis. Al snel konden we gebruik maken van het openbaar vervoer, de shared-taxi, en vonden we een plek waar we na onze werkdag konden relaxen en gebruiken van de gratis WIFI-faciliteiten om onze dagelijkse blog te schrijven. Onze dagelijkse bedenkingen kan je nog altijd op onze blog ”mytripblog.org” terugvinden onder de rubriek Ethiopië.

Sociaal project in Ethiopië

Onze eerste werkdag in het weeshuis Kidane Mirhet was wel een echte cultuurshock. Waar wij tijdens onze beroepscarrière altijd gewend waren om alles goed te plannen, te overleggen en te organiseren, met veel aandacht voor hygiëne en kwalitatieve verzorging, ging alles hier er wat chaotischer aan toe. Dank zij de andere vrijwilligers vonden we toch onze weg, maar moesten we vooral zelf initiatief nemen en onze creativiteit uitleven. Een echt programma voor de vrijwilligers was er niet. Het toepassen van onze Belgische normen was hier niet aan de orde. Omdat we het echt niet meer konden aanzien organiseerden we een poetsbeurt voor de rolwagens van de kinderen met een beperking. Dit vonden wij hoogstnodig en werd ook door de medewerkers van het weeshuis geapprecieerd. Ook de kinderen beleefden er veel plezier aan. We hebben ontzettend veel vriendschap gekregen van de kinderen in dit weeshuis. De spontaneïteit en vriendschap van de kinderen, daar deden we het uiteindelijk voor.

In onze vrije tijd hebben we heel wat gepraat met onze lieve gastouders en maakte we zo kennis met het dagelijkse leven in Ethiopië. Tijdens het weekend verkenden we de stad en werden we steeds aangenaam verrast door de vriendelijkheid, behulpzaamheid en levenslust van de mensen. Door de aanleg van de light-train ziet de stad er wat moderner uit, maar toch word je nog overal geconfronteerd met extreme armoede.

Na twee weken namen we afscheid van Ethiopië, Addis Abeba, het weeshuis, onze collega’s vrijwilligers en onze gastouders. Het was een rijke ervaring…

Guy & Monique Patteet

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲