You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Harry Jamieson - Gezondheidszorg, Public Health project, Cambodja

Toen ik vertrok naar Cambodja was ik net klaar met mijn eerste jaar aan de universiteit, waar ik biomedische wetenschap studeer. Omdat mijn opleiding draait om het helpen van andere mensen, voelde ik mij meteen aangetrokken tot dit project. De beslissing om naar Cambodja te gaan was moeilijker dan het kiezen van een project, er worden namelijk veel verschillende bestemmingen aangeboden door Projects Abroad. Cambodja zou voor mij een stap zijn richting het onbekende. Dat sprak mij aan.

Aankomst in Cambodja

Sightseeing in Cambodia

Op het vliegveld van Phnom Penh werd ik verwelkomd door een medewerker van Projects Abroad en samen reisden wij naar het appartement waar ik twee weken zou verblijven. Ik kreeg veel indrukken van alles wat daar gebeurde: het meemaken van de hitte, de enorme omvang en de chaos van het verkeer op de weg en de levendigheid en variatie in de straten zorgde voor een echte cultuurshock.

Bij het appartementencomplex werd ik begroet door mijn twee projectleiders, die allebei erg verwelkomend waren en al snel goede vrienden werden. Het was mooi om te zien dat vrijwilligers en projectleiders zo’n sterke band hebben en meer doen dan alleen steun bieden tijdens het project. Ze lieten mij de omgeving zien toen ik arriveerde (waar ik snacks en drinken kon kopen, de lokale wasserette en het gebouw waar ik heen zou gaan om maaltijden te kopen).

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Het project was pas hervormd en focuste nu ook op public outreach activiteiten. Public outreach is gericht op het brengen van gezondheidszorg naar gemeenschappen die door het gebrek aan vervoer geen ziekenhuizen kunnen bereiken en/of het niet kunnen betalen. Wij brachten vooral bezoeken aan het eiland Koh Dach. Hiervoor moesten we eerst ongeveer 40 minuten met een tuktuk naar een boot die ons vervoerde over de Mekong River.

De huisbezoeken op Koh Dach waren emotioneel zwaar. Het was moeilijk om te zien dat gezondheidscomplicaties die in de Westerse wereld makkelijk te verhelpen zijn, in Cambodja levensbedreigend kunnen zijn. Ook het besef dat het werk, dat voor jou soms misschien onbelangrijk lijkt, waardevol is voor en gewaardeerd wordt door de patiënten liet mij niet zomaar los.

Volunteering in Cambodia

Tijdens deze huisbezoeken merkte ik de vriendelijkheid van de Khmer bevolking duidelijker dan op welke andere plek dan ook tijdens mijn twee weken daar. Ik had veel gehoord over hun rustige en warme persoonlijkheden voordat ik naar Cambodja kwam, maar op Koh Dach werd duidelijk dat deze reputatie niet overdreven was.

Wij zagen bijvoorbeeld een 10-jarig meisje met lepra en diabetes vaker dan de andere patiënten. Ze had het gevoel verloren in beide benen en toen we haar voor het eerst ontmoetten begon de ziekte haar armen aan te tasten. In Cambodja geloven ze dat lepra ontstaat door een slecht karma en ook denken ze dat het meer besmettelijk is dan het eigenlijk is. Het resultaat hiervan was dat het meisje al twee maanden niet naar school mocht. Ondanks haar situatie begroette ze ons altijd met een glimlach.

Als we niet bezig waren met huisbezoeken, deden we ziekenhuisbezoeken. We kregen rondleidingen door twee van de belangrijkste ziekenhuizen van Phnom Penh. Het was interessant om de Cambodjaanse gezondheidszorg en traditionele Khmergeneeskunde te vergelijken met de westerse behandelmethodes en service.

Reizen in Cambodja

Volunteer work in Cambodia

Als onderdeel van het project waren gedurende de twee weken uitstapjes naar verschillende toeristenbestemmingen geregeld, om de werkdagen op te splitsen. Om georganiseerde uitstapjes te hebben naar zoveel verschillende bestemmingen was een opluchting en hierdoor kon ik genieten van de bezienswaardigheden die we zagen.

Zonder enige twijfel was het uitstapje naar Siem Reap het hoogtepunt. Daar bezochten we de Angkor Wat tempels. Wetend dat dit één van de bezienswaardigheden zou zijn die we gingen bezoeken, had ik al foto’s opgezocht. Plaatjes in boeken en op internet doen het echter geen recht als je ziet hoe mooi het echt is.

We brachten ook een bezoek aan de Killing Fields en de S21 gevangenissen, berucht door het leed dat daar plaatsvond tijdens de terreur van de Rode Khmer, waardoor het een emotionele dag werd. Het contrast met de Angkor Wat tempels was immers groot.

Mijn ervaringen in Cambodja en de mensen die ik heb ontmoet hebben gezorgd voor een onvergetelijke ervaring. Ik ben dankbaar voor de hulp en steun vanuit Projects Abroad tijdens deze twee weken. Ik kan het land niet genoeg aanprijzen, het was een eer het te mogen bezoeken. Lia hai!

Harry Jamieson

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲