You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Irene Boerema – Sociale zorg, sociaal project Zuid-Afrika

Meisje op sociaal project in Zuid-Afrika

Vorig jaar kwam ik aan in Kaapstad om als vrijwilliger van Projects Abroad op een sociaal project te werken. Maar hoe is het om als vrijwilliger in Zuid-Afrika te werken vraag je je af? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het geweldig is! Niet alleen vanwege het werk wat ik mocht doen maar ook vanwege de mensen die ik heb ontmoet. Het verblijf in een gastgezin maakte mijn reis zelfs nog beter omdat dit mij een blik gaf in de lokale cultuur. Hierdoor heb ik delen van de stad en van de cultuur gezien die ik normaal als gewone toerist nooit had kunnen zien.

Ik werkte in Kaapstad in het Sunrise Special Centre, een organisatie voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Hoe het werken was met de kinderen in het Sunrise Special Care Centre? Nou, als je al een keer hebt gewerkt met kinderen met een beperking dan is dit project zeker wat voor jou! Ik heb gezien hoe de organisatie werkt en ik heb de leraren mogen helpen bij het geven van sondevoeding. Ik heb gezien hoe de organisatie werkt en ik heb de leraren mogen helpen bij het geven van sondevoeding. In het verzorgingstehuis wonen mensen met verschillende handicaps.

Tafelberg in Kaapstad

Sommige kunnen complete puzzels maken en leren snel nieuwe dingen, andere hebben meer hulp nodig. Een van de meest belonende dingen die ik heb gedaan is een van de kinderen leren hoe hij een aantal letters van zijn naam schrijft.

Sunrise Special Care Centre heeft ook klassen voor kinderen en jong volwassenen die niet kunnen praten en waarvan de meeste helaas in een rolstoel zitten, terwijl er andere klassen zijn met kinderen die ernstige leerproblemen hebben. Veel van de kinderen hebben een lichamelijke beperking zoals scoliose en verlamming. Als je het niet gewend bent om te zien wat deze kinderen iedere dag mee maken dan kan dit werk als shockerend over komen. De directeur van de school vertelde me dat er vrijwilligers zijn die na één dag werken niet meer terug komen en zelfs huilend naar huis gingen. Maar laat dit je niet afschrikken want het is een geweldige plek om te werken. Ik heb de kinderen nieuwe dingen geleerd, ik heb met ze gespeeld en ik heb ze eten mogen geven. Een plek om te werken die meer waardevol is dan deze heb ik nog niet gevonden.

Groepsfoto tijdens weekendtrip

Tijdens mijn verblijf in de stad heb ik veel mensen ontmoet; van vrijwilligers van over heel de wereld tot aan lokale inwoners. In mijn vrije tijd ondernamen mijn vrienden en ik veel toeristische dingen zoals de tafelberg beklimmen, Cape Point bezoeken en langs de tuinroute toeren. Ook heb ik veel markten bezocht, ik heb van het nachtleven in Long Street genoten en ik heb natuurlijk veel tijd doorgebracht op het strand( een dagje relaxen af en toe is natuurlijk goed). Ik vond de zelfgemaakte maaltijden van mijn gastmoeder erg lekker, dit vond iedereen in het huis trouwens, en we aten altijd gezellig samen en vertelde dan wat we die dag hadden meegemaakt. Momenteel ben ik weer terug in Kaapstad, maar nu voor het journalistieke project. Voor het geval dat je jezelf af vraagt waarom ik nu terug ben in Kaapstad, behalve het feit dat ik hier heel veel geweldige vrienden heb leren kennen is het weer hier geweldig en de cultuur inspireert mij. Al bij al was en is de ervaring onbetaalbaar.

Irene Boerema

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲