You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Jet Ellenbroek – Verpleegkunde project in Ghana

Jet Ellenbroek, Gezondheidszorg, verpleegkunde project in Ghana

Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd als verpleegkundige (HBO-V) en begin oktober vertrok ik voor acht weken vrijwilligerswerk naar Ghana. Het was mijn eerste keer dat ik alleen zo ver en zo lang wegging, spannend!

Na een vlucht van in totaal 9 uur kwam ik aan in Accra. Hier kwam de warmte mij al tegemoet en werd ik opgevangen door een medewerker van Projects Abroad. Samen met een ander meisje werd ik naar een hostel gebracht waar wij een nacht door zouden brengen. De volgende ochtend werden wij opgehaald en mijn reis naar Cape Coast begon.

Ik heb verbleven in een fijn gastgezin. Millicent, mijn gastmoeder, was erg gastvrij, lief en kon heel goed koken. Hier had ik het dan ook erg mee getroffen! Millicent woont samen met haar dochter Angela, kleinzoon PK (11 jaar), kleindochter Nana (7 jaar) en daarnaast woont Nuyamakee er doordeweeks ook. Nuyamakee is het dochtertje van een vriendin en zij is 1.5 jaar, een schatje!

Cape Coast Teaching Hospital

Tijdens mijn periode als vrijwilligster in Cape Coast, werkte ik drie dagen per week in het Cape Coast Teaching Hospital. In dit ziekenhuis worden veel artsen, verpleegkundigen en verloskundigen opgeleid. Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt. De eerste afdeling was de 'delivery suite', oftewel de kraamafdeling. Op mijn eerste dag zag ik direct al een bevalling, dit was erg bijzonder! Naast de bevallingen heb ik op de kraamafdeling baby's gebadderd, met artsen meegelopen en presentaties over gynaecologie en obstetrie bijgewoond. Het hoogtepunt op deze afdeling was het assisteren bij een bevalling. Samen met een verloskundige begeleidde ik een vrouw bij de geboorte van haar tweede kindje. Na de bevalling was ik zo trots! Ik had al een aantal bevallingen gezien, maar echt assisteren en als eerste de baby vasthouden, was wel heel gaaf, speciaal en bijzonder!

Jet Ellenbroek, Gezondheidszorg, verpleegkunde project in Ghana

Daarnaast heb ik op de neonatologie gewerkt waar ik o.a. vitale functies gemeten, baby's gevoerd, luiers verschoond en met veel artsen, verpleegkundigen en moeders gepraat heb.

Mijn derde afdeling was de kinderafdeling. Hier lag bijvoorbeeld een baby welke levend begraven gevonden was aan de kant van de weg. Omdat er dus geen moeder of andere verzorger bekend was, namen wij als vrijwilligers veel taken op ons. Wij gaven hem eten, speelden met hem en gingen dagelijks mee naar de fysiotherapie. Dit omdat de ontwikkeling van deze baby erg achter liep. Ook op de kinderafdeling werden er geregeld presentaties gegeven. Dit komt echt omdat het een Teaching Hospital is. De presentaties waren interessant en daarnaast goed te volgen, omdat de presentaties in het Engels waren.

Mijn laatste afdeling was de eerste hulp. Hier heb ik ook ontzettend veel dingen gezien en gedaan. Het doen van de triage-onderzoeken werd aan mij toevertrouwd en ik heb veel malariatesten gedaan en een intramusculaire injectie gegeven!

Medical outreaches

Jet Ellenbroek, Gezondheidszorg, verpleegkunde project in Ghana

Naast het werken in het Cape Coast Teaching Hospital ging ik meestal twee keer per week naar de medical outreaches. We gingen naar twee voormalige leprakampen. Hier wonen mensen die vroeger lepra gehad hebben, maar inmiddels genezen zijn. De mensen hebben nog steeds wonden die verzorgd moeten worden. Er heerst een behoorlijk stigma op lepra. Echter zijn de mensen in deze kampen genezen en is het, voor ons als vrijwilligers, veilig om de kampen te bezoeken. Wanneer wij, als vrijwilligers, niet zouden komen, zouden deze voormalige lepra-patiënten simpelweg door niemand geholpen worden.

Ook zijn wij een aantal keer naar scholen geweest om een voorlichting te geven over de puberteit, seksualiteit en soa's. Dit was erg leuk om te doen, maar ook spannend! Vooral omdat je deze voorlichting geeft in het Engels, wat van sommigen niet onze eerste taal is. Toch geeft het houden van deze voorlichtingen voldoening. Wij weten namelijk dat ouders of leraren van de kinderen in Ghana/Afrika zich schamen om met kinderen over deze onderwerpen te praten. Toch hebben kinderen ook vragen en door het bezoeken van scholen kunnen kinderen de vragen dan toch stellen.

Reading- and soccerproject

Elke woensdag gingen wij, samen met Eric van Projects Abroad, naar een buitenwijk van Cape Coast voor het reading- and soccerproject. Veel van de kinderen die in deze wijk wonen gaan niet naar school en hangen op straat. Elke woensdagmiddag gingen wij eerst een half uur met de kinderen lezen. De kinderen werden qua leesniveau ingedeeld in groepjes. Het was goed te merken dat sommige kinderen echt nog niet goed kunnen lezen en dat door de bijdrage van vrijwilligers dit verbeterd wordt.

Ook heb ik samen met een andere vrijwilligster met de meisjes hier gepraat over de puberteit en menstruatie. De meisjes hadden ontzettend veel vragen en hierdoor konden wij al hun vragen beantwoorden, super!

Vrije tijd

Jet Ellenbroek, Gezondheidszorg, verpleegkunde project in Ghana

In de weekenden hadden wij tijd om leuke dingen te doen. Zo ben ik, samen met anderen, naar het Kakum National Park geweest en heb ik hier de Canopy Walk gedaan. Ook heb ik een batiking workshop gedaan bij Global Mama's en gesurft. Daarnaast zijn wij naar Kumasi en Nzulezu (dorpje gebouwd in het water) geweest. Het was erg leuk en fijn dat wij in de weekenden tijd hadden om dingen te bekijken en te reizen.

Overige activiteiten

Elke dinsdag was er een social evening van Projects Abroad. Hier kwamen alle vrijwilligers van Projects Abroad uit Cape Coast samen en deden we iets leuks. Zo hebben wij samen gekookt, armbanden gemaakt, spelletjes gedaan, dance- and drum lessons gehad en een taalles Fantse gekregen. Dit is, naast Engels en Twi, een streektaal in Ghana.

Ook zijn wij met alle vrijwilligers naar een school geweest en hebben wij deze school geverfd. De blije gezichten van de kinderen zijn onvergetelijk!

Aanrader

Het doen van vrijwilligerswerk in Ghana was een ontzettend indrukwekkende, mooie en bijzondere ervaring! Ik zou het iedereen aanraden, omdat het ook je denkwijze en manier van kijken naar de wereld veranderd. Samen met Projects Abroad en de andere vrijwilligers kun je echt wat betekenen voor de mensen en dat is zo fijn! Ik ben acht weken naar Ghana geweest en deze duur vond ik precies goed. Na ongeveer drie á vier weken begin je eigenlijk pas een beetje te wennen aan de hectiek, manier van leven en cultuur in Cape Coast, Ghana. Het was een ervaring om nooit te vergeten! Mocht je twijfelen of vragen hebben mag je altijd contact opnemen: jet_ellenbroek@hotmail.com.

Jet Ellenbroek

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲