You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

4 Week Special Care & Community in Ghana door Jildau de Man

Afgelopen zomer was mijn examenjaar, wat betekende dat ik vroeg vakantie had. Ik wilde deze vakantie iets speciaals doen en wat is specialer dan vrijwilligerswerk doen in het buitenland!? Een vriendin van school vertelde dat ze ook vrijwilligerswerk wilde gaan doen in het buitenland met de organisatie Projects Abroad. Ik was gelijk op de site gaan kijken en ik ben naar de informatiedag geweest.
Ik was er al snel uit dat het een sociaal project werd, maar in welk land wist ik niet. Op de informatiedag zag ik dat er een groepsreis was en dat zag er leuk uit. Met een groepsreis was ik niet helemaal alleen wat toch wel fijn was omdat dit mijn eerste verre reis zonder ouders zou zijn.
Na veel onderzoek op de site en een telefoontje naar de organisatie was ik eruit: ik ging de groepsreis in Ghana doen en dan een sociaal project van 4 weken.
Toen ik me opgegeven had kreeg ik toch even stress, want waar ben ik aan begonnen? Ik moet zoveel regelen, zoveel meenemen en het hoe en wat van het vrijwilligerswerk was me nog niet helemaal duidelijk. Gelukkig had ik mijn eigen Projects Abroad site, waar stap voor stap op stond wat ik moest doen voordat ik zou vertrekken en nog veel meer informatie. Mijn reis kwam steeds dichterbij en ik werd toch wel steeds zenuwachtiger.
Een week voor vertrek ontmoette ik alle Nederlanders die hetzelfde project gingen doen. Daarvoor hadden we ook al contact via what’s app en facebook. Op facebook had ik ook al contact met een paar van het buitenland die ook 4 week Special Sociaal Project gingen doen. Dit gaf me toch wel rust, want nu had ik een beetje een beeld van bij wat voor mensen ik in de groep zou kunnen komen te zitten.

Toen was het toch echt zover, mijn avontuur zou beginnen! Afscheid nemen van mijn familie, bagage inchecken en het vliegtuig in! Om tien uur ’s avonds kwam ik aan in Ghana waar ik gelijk te maken kreeg met het Ghanese ritme, want het ging allemaal een stuk langzamer (en het was een stuk warmer dan in Nederland). JildauToen we eindelijk door de douane waren werden we gelijk door de organisatie opgewacht en werden we naar het hotel in Accra gebracht om te overnachten.
De volgende dag gingen we naar onze eerste gastgezin in Akuapem Hills. Daar zou ik dan ook mijn hele groep ontmoeten waar ik vier weken mee zou doorbrengen. De eerste dag in de Hills bestond uit kennismaken en ‘inburgeren’. We ontmoetten eindelijk ons gastgezin, een vader, een moeder en 10 kinderen. Ik zat bij een schoolcomplex waar verschillende gezinnen in een kringetje zaten. De kinderen waren heel gezellig en we hadden gelijk de eerste avond al leuke gesprekken. Mijn eerste indrukken van Ghana: mooie omgeving, veel mensen, vrolijke en gezellige bevolking en het tempo lag wat lager dan dat ik gewend was, maar Ghana beviel me!

Maandag begon dan het vrijwilligerswerk. We gingen ’s ochtends naar de Ebenezer School waar we met cement in de weer gingen. Het cement moesten we zelf maken, wat nog best een klus was, en daarna smeerden we het cement op de muren. We hebben in acht dagen twee lokalen zowel de binnenkant als de buitenkant gedaan. De eerste paar dagen was het nog even aftasten wat we precies moesten doen, maar we hadden het al snel door. De kinderen van het schooltje hebben ons iedere dag goed in de gaten gehouden en ze vonden het al helemaal geweldig als je ze naam wist, als je hun naam vroeg en een high five gaf. Ik werd er gewoon vrolijk van, als ik zag dat die kinderen zo snel blij werden met zoiets kleins!

Jildau

In de middag gingen we naar de school. Hier gingen we activiteiten doen met kinderen. We hadden per tweetal een dag gekozen waar we de leiding hadden. Op de school zaten veel kinderen, verdeeld in twee lokalen die allemaal heel enthousiast waren in alles wat we gingen doen, misschien een beetje te enthousiast, want het was erg hectisch om de activiteiten te doen. JildauGelukkig waren we met 17 vrijwilligers en wilde iedereen elkaar graag helpen en na een paar dagen wisten we ook beter wat we moesten doen. Al die hectiek zorgde er niet voor dat het vrijwilligerswerk minder leuk werd. Altijd als we bij het schooltje kwamen, renden de kinderen op ons af om te knuffelen en te spelen. We hebben verschillende activiteiten gedaan, zoals zingen, dansen, knutselen (vliegtuigjes maken en versieren, hoedjes maken en versieren, kleien, etc.), balspellen, touwtje springen, stoep krijten en nog meer. Ik had echt het gevoel dat de kinderen een leuke tijd hadden toen wij er waren en ik heb ook twee top weken gehad!

In Akuapem Hills heb ik ook mijn verjaardag gevierd. Het was op een zaterdag, dus dat betekende dat we cultuur gingen snuiven. We gingen naar National Park waar we apen en struisvogels gingen bekijken en we maakten een wandeltocht waar we boven op een rots uitkwamen met een prachtig uitzicht. Het was heerlijk weer en iedereen was vrolijk.
De groep en het gastgezin hadden opgevangen dat het mijn verjaardag was, waardoor mijn verjaardag echt geweldig werd. De groep had vier keer voor me gezongen (ja, ja vier keer!). En mijn ‘broers en zussen’ hadden die avond een dansfeest georganiseerd. Ze hebben ons Ghanees leren dansen en dat was een geweldige afsluiting van mijn speciale verjaardag!

Jildau

Na twee weken moesten we toch echt afscheid nemen van de scholen. We hadden bij de Ebenezer school twee lokalen kunnen cementeren en verven en het eindresultaat was beter dan ik had verwacht. Bij de school hebben we in twee weken veel activiteiten kunnen doen en het enthousiasme dat de kinderen hadden zal ik niet snel vergeten. Wat ik deze twee weken heb geleerd is dat je veel kunt doen zonder veel materialen nodig te hebben.
Uiteindelijk moesten we ook afscheid nemen van het gastgezin. Ik heb het twee weken erg naar mijn zin gehad. Mijn ‘ouders’, ‘broers’ en ‘zussen’ waren zo gastvrij en gezellig. Mijn moeder kon heerlijk koken, mijn vader maakte elke ochtend een gezellig praatje en heeft ons een beetje Twi geleerd en de kinderen hebben ons, zeker in de avond, vermaakt met spelletjes en leuke gesprekken. Ik heb me nooit verveeld en de eerste twee weken zijn voorbij gevlogen.

Jildau

De laatste twee weken gingen we naar Cape Coast. Dit was een hele omschakeling, want voor mij kon het verschil niet echt veel groter zijn. We zaten nu in een huis, terwijl we in de Hills in verschillende kamers zaten en niet in een huis, we hadden stromend water dus nu konden we gewoon douchen i.p.v. bucket showers zoals we dat eerst hadden. Er waren geen kinderen in het huis dus het was een stuk stiller en saaier en we hadden alleen een moeder en geen vader.
De eerste dagen waren dan ook best wel moeilijk, maar gelukkig was het vrijwilligerswerk echt super. We gingen naar een weeshuis waar een schooltje aan vast zat. Ik voelde me daar gelijk thuis en de kinderen waren er hartstikke aardig. In de ochtend gingen we het schoolgebouwtje verven en ik ben er in die twee weken achter gekomen dat mijn talent niet bij verven ligt.

In de middag deden we activiteiten met de kinderen. Er waren meestal maar tussen de 15 en 20 kinderen, wat niet zoveel was vergeleken met de Hills. JildauDit was niet erg, want het was minder hectisch en we deden gewoon gezellig met de kinderen mee. Ik heb twee weken lang heerlijk geknutseld, gekleurd, gerekend, gelezen, gevolleybald, touwtje gesprongen, gevoetbald en gehonkbald. De kinderen waren minder druk, maar zeker net zo gezellig. Ze waren overal voor in en deden altijd gezellig mee. En nog een verschil was dat deze kinderen beter gemanierd waren dan in de Hills, ze vroegen alles netjes en zeiden soms zelfs dankjewel! Ik heb de laatste twee weken met volle teugen genoten van de gezellige activiteiten die we met de kinderen deden.

Na de laatste twee weken in Cape Coast was het avontuur alweer voorbij. We moesten afscheid nemen van de groep. Dit was nog best moeilijk, want we waren toch 4 weken 24 uur bij elkaar. Onze groep was erg internationaal, want er was een Chinees, een Deen, een Belg, twee Fransen, vijf Amerikanen, drie Canadezen, twee Engelsen en twee Nederlanders. Het was echt een gezellige groep, waar we echt geluk mee hadden. Hierdoor waren de vier weken extra leuk geworden.

Eenmaal weer terug in Nederland was het toch wel wennen aan de dingen die voor de reis normaal waren, zoals slapen zonder muskietennet, douchen onder een warme douche, niet meer bang hoeven te zijn dat het stroom elk moment kan uitvallen, niet meer zoveel dansen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het zijn vier geweldige weken geweest die ik nooit meer zal vergeten!

Groetjes, Jildau

Jildau de Man

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲