You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk in Ghana – een sociaal project door Jolien

Met Projects Abroad ben ik afgelopen zomer naar Ghana geweest. Tijdens mijn verblijf daar heb ik gewerkt met de weeskinderen en geholpen om het weeshuis op te knappen. Ik heb een geweldige tijd gehad en ontzettend veel nieuwe contacten opgedaan.

Jolien Hensums

In het begin wel echt even wennen, want hoewel je natuurlijk wel is wat Afrikaans op tv ziet kun je je niet echt voorbereiden op dat wat je in Afrika tegen gaat komen. Taxi’s die hier nooit een APK keuring zouden overleven, chauffeur die drukker aan het toeteren zijn dan dat ze auto rijden, wegen waar wij niet eens over zouden willen wandelen, mensen die aan je lopen te trekken en kinderen die achter je aan rennen terwijl ze ‘javoe, javoe’ roepen. Het is slechts een kleine greep uit alle cultuurshocken die je in Afrika krijgt. Het is onvoorstelbaar hoe mensen daar leven en nu ik terug ben in Nederland kan ik me bijna niet meer voorstellen dat ik zelf onder die omstandigheden heb geleefd. De eerste dagen dat ik in Ghana was heb ik ook constant met open mond gelopen en met ogen vol ongeloof om mij heen gekeken de wereld is zo anders daar!

Tijdens mijn werk in het weeshuis heb ik wederom vaak vol verwondering om mij heen staan kijken. De leefomstandigheden van de kinderen zijn niet te best, maar hun vrolijkheid en dankbaarheid is zo groot. In het weeshuis heb ik veel met de kinderen gespeeld en samen met de andere vrijwilligers hebben wij het weeshuis opgeknapt. Uren van verven, volleyballen, schoonmaken en handjeklappen (erg populair onder de Afrikaanse kids) heb ik er op zitten. Het hoogtepunt van mijn werk was de voetbalwedstrijd die wij hebben georganiseerd. Samen met de andere vrijwilligers hebben wij er voor gezorgd dat de kinderen een voetbalwedstrijd konden spelen tegen de kinderen van een ander weeshuis in de buurt. Samen met mijn Noorse kamergenoot hebben wij de kinderen voetbaltraining gegeven en ons andere Nederlandse huisgenootje heeft de meisjes van het weeshuis een cheerleadersong geleerd. Op een woensdag hebben wij trotro’s (busjes) gehuurd en zijn we met de kinderen een voetbal wedstrijd gaan spelen. Het was zo ongelofelijk mooi om te zien hoe erg de kinderen genoten van de wedstrijd en alles er om heen. De meisjes hadden hun mooiste jurkjes aangetrokken en de jongens stonden al een half uur voor de bus kwam in voetbaltenuetje klaar. Aan het eind van de wedstrijd werd er gezongen en gedanst en het feit dat onze kids verloren hadden ( 6-4 helaas!) deed geen afbreuk aan de feestvreugde. De kinderen waren zo blij en hebben ons wel honderd keer bedankt. Tijdens de terug rit naar mijn gastgezin heb ik ook in de taxi zitten huilen omdat het zo mooi was om de kinderen zo’n fijne dag te geven.

Ook de Ghanese cultuur is bijzonder en even wennen. Mensen op straat willen constant met je praten en je vriend worden en taxi’s zijn rustig een uur te laat. Wat veel indruk op mij gemaakt heeft is mijn eerste Ghanese kerkbezoek. Deze vond plaats op de dag van de WK finale. Nadat ik de kerk rondgedanst had met allemaal Afrikaanse vrouwen moesten de nieuwe mensen zich voorstellen voorin de kerk. Eigenlijk wilde ik hier onderuit komen maar als blank persoon gaat dit echt niet lukken. Daar ging ik dus en moest onder andere vertellen waar ik vandaan kwam. Aan het eind van de dienst vroeg de priester of het meisje uit Nederland nog even naar voren wilde komen, want hij wilde graag samen met mij bidden voor het Nederlands elftal! Helaas heeft het allemaal niet mogen baten (ik had 2-0 gegokt) maar het was zeker een bijzondere ervaring. Zeker omdat de hele kerk opeens ook voor Nederland was omdat ik daar rond liep.

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen en zijn dit lang niet al mijn ervaringen. Als je zo’n reis gaat maken zit je in een emotionele achtbaan, je beleeft alles zo intens. Het is moeilijk uit te leggen maar het levert zeker een boel herinneringen op. Het was een bijzondere ervaring en ik heb erg genoten van alles. Het is een reis geweest die ik zeker nooit zal vergeten.

Jolien Hensums

Jolien Hensums

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲