You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Gezondheidszorg project in Tanzania door Joyce Wouts

Ik ben samen met een studiegenootje in Tanzania geweest om hier een coschap te lopen. Van ons beiden was het al lange tijd een wens om praktijkervaring op te doen in een ontwikkelingsland. De eerste 3 weken hebben we rondgereisd door Kenia en Tanzania en zodoende waren we al aardig gewend aan de Afrikaanse cultuur en het klimaat voordat we aan ons project begonnen.

Joyce WoutsAangekomen in Arusha hebben we de medewerkers van Projects Abroad ontmoet en kregen we een introductie met allerlei praktische tips. Vervolgens zijn we naar Monduli gebracht, een dorp op een uurtje rijden van Arusha. Hier kregen we een korte rondleiding door het dorp en zijn daarna naar ons gastgezin gebracht. Ze wonen in een ontzettend mooi huis op een groot stuk grond waar het gastgezin groente en fruit verbouwd. Ons gastgezin was erg gastvrij en super enthousiast om ons wegwijs te maken in de omgeving en de Tanzaniaanse cultuur. Al snel voelden we ons hier helemaal thuis.

Joyce Wouts Het ziekenhuis waar ik kwam te werken was een klein algemeen ziekenhuis op maar een paar minuten lopen van het gastgezin. Al snel kwam ik er achter dat ik hier toch minstens een kwartier voor uit moest trekken, omdat alle schoolkinderen die ik onderweg naar het ziekenhuis tegen kwam mij uitgebreid kwamen begroeten in hun beste Engels. En elke dag werden het er meer!
In het ziekenhuis zijn 4 wards (vrouwen, mannen, kinderen en zwangeren), een operatie kamer, een polikliniek, een klein laboratorium en een rontgenapparaat. De meeste patiënten zijn Masai uit de omliggende dorpen en spreken geen Engels of Swahili. Aan de ene kant een nadeel, maar omdat de meeste artsen ook geen masai spreken had ik wat dat betreft niet echt een achterstand.

Joyce WoutsIk werkte een beetje overal en nergens. Omdat ik in Nederland al een aantal coschappen had gedaan en er in het ziekenhuis maar weinig personeel was, kon ik vrij veel zelf doen: rondes lopen, wondverzorging, kleine ingreepjes, gipsen, assisteren bij operaties, etc. De meeste patiënten in het ziekenhuis kwamen vanwege infectieziekten (malaria, longontsteking, etc), botbreuken en op OT deden we veel keizersneden.

Naast het werk in het ziekenhuis ben ik een aantal keer mee geweest op outreach, waarbij we langs afgelegen Masai dorpjes reisden om de kinderen daar te vaccineren. Heel bijzonder om te zien hoe die mensen leven en omgekeerd trok ik ook heel wat bekijks, veel van de kinderen in de dorpen hadden nog nooit in hun leven een blanke gezien.
Tijdens mijn tijd in het ziekenhuis heb ik veel geleerd over infectieziekten zoals malaria, TBC en HIV, die je in Nederland veel minder vaak tegenkomt. Maar vooral ook om zelfstandig te werken en creatief om te gaan met de beperkte middelen die er zijn.

Joyce WoutsTijdens de laatste week van mijn project hebben we samen met 2 andere vrijwilligers in het ziekenhuis de paediatric ward onder handen genomen. Deze zaal waar alle kinderen liggen was zo smerig en hard toe aan een opknapbeurt dat we hier met z’n vieren eens grondig hebben schoongemaakt en de zaal wat opgevrolijkt met muurschilderingen. Erg leuk om wat terug te doen voor het ziekenhuis en het werd erg gewaardeerd door het personeel en de patiëntjes.

Joyce WoutsTijdens onze stage periode hebben we veel van onze vrije tijd door gebracht met het gastgezin. Daarnaast werden ook regelmatig activiteiten georganiseerd door Projects Abroad. In de periode dat wij in Monduli ons coschap liepen, waren er nog ongeveer 40 andere vrijwilligers in de omgeving van Arusha. Iedere donderdagavond werd er een social georganiseerd en gingen we met vrijwilligers en medewerkers uit eten. Daarnaast organiseerden zij ook regelmatig workshops mbt taal en cultuur, dagtrips in de weekenden en community werk zoals vb het schilderen van een ziekenhuis of een medical outreach in een nabijgelegen masai dorp. Erg leuk om op deze manier andere vrijwilligers te ontmoeten van over de hele wereld.

Joyce WoutsZowel voor als na onze stage hebben we gereisd door Kenia en Tanzania. Vanuit Nederland zijn we naar Nairobi in Kenia gevlogen en zijn toen eerst op safari gegaan in Kenia. Daarna zijn we per bus doorgereisd naar Moshi in Tanzania, waar we (met succes) de Kilimanjaro hebben beklommen. Tijdens ons coschap zijn we in een weekend nog op een korte safari gegaan in de omgeving en na ons project hebben we onze reis afgesloten met een weekje zon, zee en strand op Zanzibar. Joyce Wouts

Vaak wordt gevraagd naar het moment dat me het meest is bijgebleven van deze reis, maar daar is niet één antwoord op te geven. We hebben zoveel verschillende dingen meegemaakt dat daar moeilijk uit te kiezen is: een leeuw vlak naast de auto tijdens safari, de top van de Kilimanjaro, het pole pole rustige Afrikaanse tempo, alle nieuwe mensen van over de hele wereld die we ontmoet hebben, bijzondere situaties in het ziekenhuis, het zwemmen met dolfijnen op Zanzibar, etc etc. Maar vooral ook de enorme gastvrijheid van ons gastgezin en de gezellige avonden die we daar hebben gehad!

Al met al een fantastische ervaring die ik nooit had willen missen en ook iedereen zou willen aanraden!

Groetjes, Joyce

Joyce Wouts

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲