You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Justine Schuttevaer - Recht & Mensenrechten, Recht & Mensenrechten project, Zuid-Afrika

Ik heb in de periode van 19 juni tot en met 31 juli stage gelopen bij het Human Rights Office in Kaapstad te Zuid-Afrika. De reden dat ik deze stage wou doen is omdat ik mijn bachelor rechten afgerond had en het mij leuk leek om iets van het Zuid-Afrikaanse recht te leren. Het sprak mij aan dat je in townships kwam te werken en je daardoor direct met cliënten in aanraking komt. Daarnaast had ik hele goede verhalen gehoord van oud-vrijwilligers, waardoor ik nog enthousiaster werd.

Aankomst/oriëntatie

Justine Schuttevaer

Ik kwam aan op een vrijdagavond. Ik zou dit iedereen aanraden! Hierdoor heb ik dat weekend meteen allemaal leuke dingen gedaan met mijn huisgenoten en zo leer je meteen een groot deel van de mensen kennen. De vrijwilligers van het Human Rights Office gaan veel met elkaar om en zijn een hechte groep. Daarnaast kun je in het weekend dan ook even wennen aan alles en op maandag begint de oriëntatiedag. Doordat je op maandag begint, krijg je meteen alle introducties op maandag en op dinsdag. Voor vrijwilligers die op andere dagen kwamen, duurde het soms even voordat ze alle introducties hadden gehad. Daarom zou ik je dus aanraden om op vrijdag/zaterdag/zondag aan te komen zodat je meteen op maandag en dinsdag alle introductiedingen achter de rug hebt. Je wordt op het vliegveld opgewacht en opgehaald door de taxi chauffeur van Projects Abroad die je veilig aflevert bij je gastgezin.

Mijn gastmoeder was Eleanor Thomas in de wijk Heathfield. Ik vond haar de beste gastmoeder en heb erg genoten van mijn tijd in haar huis! Je woont, als je bij haar woont, met maximaal 5 andere vrijwilligers in een huis en zij woont in het huis erachter met haar kleindochter maar die zie je bijna niet. Doordat zij in het huis erachter woont, heb je als vrijwilliger redelijk wat vrijheid en kan je doen en laten wat je wil. Je kan het vergelijken met een studentenhuis. Maar als er iets was, stond Eleanor altijd voor je klaar. Eleanor kookt van zondag tot en met donderdag en komt elke dag minstens 1x binnenlopen in het huis om te vragen hoe het met je gaat. Daarnaast is haar eten echt heerlijk! Eleanor maakte vaak zoveel eten dat het de dag daarna mee kon als lunch naar het kantoor. Menig vrijwilliger was vaak jaloers op mijn lunch haha!

Op maandag had ik mijn oriëntatiedag. Je wordt opgehaald door volunteer coordinators die je de weg naar het kantoor laten zien. Voor mij, en de rest van de vrijwilligers die in gastgezinnen uit Heathfield zitten, is dat met de trein. Daarna krijg je introductie van het hoofdkantoor en ga je lunchen met de groep nieuwe vrijwilligers en volunteer coordinators. ’s Middags ga je naar het Human Rights Office waar je een rondleiding krijgt. De dag daarna krijg je de rest van de introducties van de andere medewerkers van het kantoor.

Dagelijkse werkzaamheden

Justine Schuttevaer

Bij het Human Rights Office heb je het Juridische en het Social Justice gedeelte. Aangezien ik mijn bachelor rechten had behaald voordat ik naar Zuid-Afrika toe ging en het een stage was, heb ik meer de nadruk gelegd op het Juridische gedeelte. Het Social Justice gedeelte is zeker ook leuk, dus als je de tijd en kans hebt zou ik je zeker aanraden om regelmatig mee te doen aan die activiteiten! Op maandag tot en met donderdag werk je van 09.00 tot 16.30. Op vrijdag is de werkdag van 09.00 tot 13.00. Meestal was ik met mijn huisgenoten er rond 08.30 zodat we nog even van het internet gebruik konden maken voordat we begonnen met werken.

Op elke maandag, dinsdag, woensdag zijn er Social Justice activiteiten ’s ochtends en ’s middags. Daarnaast is er wekelijks op maandagochtend en woensdagochtend een juridische clinic. Ook is er om de week een juridische clinic op dinsdag. Deze juridische clinic houdt in dat je op locatie (in een township) gratis juridisch advies gaat geven. Ik ben tijdens mijn stage elke keer naar de juridische clinic in Mitchells Plain op woensdag gegaan. De rest van de dagen was ik meestal druk bezig met werken aan de zaken van de cliënten van die juridische clinic. Hiervoor moest ik brieven of e-mails schrijven, telefoontjes plegen of literatuur- en juridisch onderzoek doen. Soms ging ik ook naar de Social Justice projecten.

De begeleiding van de medewerkers van de Human Rights Office is erg goed. Iedereen heeft zijn eigen dossiers en dus zijn eigen zaken/cliënten. Het hangt ervan af of je al juridische ervaring hebt (bijvoorbeeld qua studie) hoe moeilijk je zaken zijn. Alles wat je doet wordt gecontroleerd door je begeleider en je probeert samen tot de beste oplossing/uitkomst te komen voor je cliënt. Je cliënten worden echt je eigen cliënten, waardoor je heel erg met ze kan meeleven en dat kan soms moeilijk zijn als iets niet lukt. Maar als je ze ergens mee hebt geholpen, zijn de cliënten heel erg dankbaar. Ze zijn sowieso al heel dankbaar dat je ze helpt, ook al kan je de zaak niet voor ze oplossen. Mijn begeleider was Maria. Ik vond haar persoonlijk erg aardig. Ze is streng en zal niet terugdeinzen om je op een fout te wijzen, maar je weet wel wat je aan haar hebt. Als je goed werk levert, spreekt ze zeker haar waardering uit.

Verder heb ik ook nog geparticipeerd in de moot court. Bij de moot court draait het erom dat je een echte strafrechtzaak die op dat moment loopt toegewezen krijgt. Je werkt samen met andere vrijwilligers (de strafrechtadvocaat kiest vrijwilligers uit) in teams en je krijgt of de rol van Officier van Justitie of die van advocaat. Het is dan de bedoeling dat je dan doet alsof het al de rechtszaak is. Het doel hiervan is, zodat als de strafrechtzaak een rechtszaak wordt, de strafrechtadvocaat alvast ziet hoe de rechtszaak zich zou kunnen uitspelen. Wat de Officier van Justitie zou kunnen zeggen en waar de advocaat zich op zou kunnen beroepen.

De Social Justice Projecten zijn ook erg interessant. Je hebt de mogelijkheid om dingen te bezoeken waar je normaal niet de toegang tot hebt. Zo heb je de kans om naar jeugdgevangenissen voor jongens en meisjes te gaan. Daarnaast kan je ook naar de township Khayelitsha waar je in de township zelf gaat rondlopen en zaken probeert op te lossen. Ook is er de mogelijkheid om naar een zogenoemde “safe house” te gaan, waar kinderen zitten (voornamelijk van de straat) die gedragsproblemen vertonen of moeilijke kinderen zijn. Ik vond het heel leuk om met al die kinderen te praten en te horen wat hun visie op het leven was. Je ziet zo een hele andere kant van Zuid-Afrika die je als je daar op vakantie bent niet ziet.

Hoogtepunten van het project

Naast het project zelf vond ik het een hoogtepunt dat er zoveel vrijwilligers zijn. Ik was er in de drukste maanden aangezien de maanden juli/augustus natuurlijk de vakantieweken zijn voor Europeanen en Amerikanen. Hierdoor leer je veel mensen kennen van verschillende nationaliteiten. Zo waren er onder meer mensen uit het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Noorwegen, Italië, Spanje, Frankrijk, Canada. De leeftijd varieert heel erg. Bij mij varieerde de leeftijd van 17 tot 34.

Een ander hoogtepuntje was dat ik de kans had om naar Pollsmoor Prison te gaan. Aangezien ik de Master Strafrecht ga doen, vond ik dit een erg bijzondere en interessante ervaring. Pollsmoor Prison is één van de beruchtste gevangenissen van de wereld dus je kan wel voorstellen dat het er daar anders aan toe gaat dan in Nederland.

Het grootste hoogtepunt was dat je de mogelijkheid krijgt door dit project om in contact te komen met mensen die een hele andere cultuur hebben. Dat vond ik heel interessant. Je wordt hierdoor extra met je neus op de feiten gedrukt dat wij alle luxe voor lief nemen in Nederland.

Tips

- Leuke dingen om in je vrije tijd te doen: Garden route! Waterfront bezoeken (sunset cruise ook een optie), Green market square (voor souvenirs), Mzoli’s (bbq in Gugulethu (een township), een wine tour, Table Mountain & Lionshead, Cape point & Kaap de Goede Hoop, Bo Kaap, Muizenberg beach, Robbeneiland zijn een paar van de hoogtepunten!

- Als je in juni/juli/augustus gaat, vergeet niet dat het in Zuid-Afrika dan winter is. Je wordt hier heel erg voor gewaarschuwd door het hoofdkantoor, maar alsnog onderschatten veel mensen dat (waaronder ikzelf ook). Ik dacht namelijk oh het valt wel mee, het is gemiddeld 17 graden. Dat viel tegen. Soms was het 5 graden, dus neem genoeg warme kleding mee!! Ook aangezien er in het kantoor zelf en in het huis geen verwarming is, dus vooral daar kan je het koud hebben.

- Zoals ik hierboven al zei: probeer echt op vrijdag/zaterdag/zondag aan te komen!

- Wees alert. Kaapstad is niet zoals Nederland, maar zolang je alert bent, kan je weinig overkomen. Gewoon de regels volgen die op de oriëntatiedag aan je verteld worden, dan moet het helemaal goed komen! En wees niet verbaasd als iemand te vroeg of te laat op komt dagen. Tijd heeft een heel ander begrip in Zuid-Afrika dan in Nederland. De hele instelling van Zuid-Afrikanen is veel meer relaxt/laks dan wij in Nederland gewend zijn, maar dat is niet erg, zolang je er maar wel rekening mee houdt.

Als laatste wil ik je aanraden om vooral te genieten van je tijd daar. De tijd vliegt echt voorbij! Ik was er 6 weken en ik heb mij geen moment verveeld! Geniet ervan, want Zuid-Afrika is een heel bijzonder land en dit is een ervaring om nooit te vergeten!

Justine Schuttevaer

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲