You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Karin Wubs - Sociale zorg, Sociaal & Samenlevingsproject, Ghana

Karin Wubs

12 juli, na een vrij problematische start met een niet startende auto ben ik op weg naar Schiphol. Het is de eerste keer dat ik zonder ouders ‘op vakantie’ ga. Maar niet zomaar een vakantie, ik ga voor twee weken vrijwilligerswerk doen in Ghana. Gelukkig heeft Projects Abroad mij met hun stappenplan goed voorbereid op de reis. Voor de vakantie had ik ook al contact gezocht met nog 4 andere Nederlandse meiden die ook naar Ghana zouden gaan voor hetzelfde project. We spraken af op Schiphol. Een bijzonder moment, nadat je afscheid hebt genomen van je ouders reis je met 4 meiden die je net een paar uur kent naar een heel andere wereld, Afrika. Na een zeer aangename vlucht landen we in Ghana samen met een heleboel andere vrijwilligers.

Na de paspoortcheck worden we opgewacht door medewerkers van Projects Abroad die in hun groene shirts niet te missen zijn. We krijgen direct water en kunnen in een wachthal wachten op de andere vrijwilligers om vervolgens samen in busjes naar een prima hostel worden gebracht. Hier kunnen we uitrusten om de volgende dag verder te rijden naar Cape Coast.

Samen met nog 10 andere vrijwilligers sliep ik bij een gastgezin, waar we de eerste dag konden uitrusten en genieten van het warme weer. Onze ‘gastmoeder’ was een ontzettende lieve vrouw die ons behandelde als haar eigen kinderen. Ik voelde me direct thuis en samen met de andere vrijwilligers was het erg gezellig. Ik deelde mijn kamer met 2 Engelse meiden en nog een Nederlandse. Verder sliepen er Ieren, Amerikanen en Fransen bij ons in het huis.

Karin Wubs

De tweede dag kregen we een introductie, hier kregen we te horen naar welke school we zouden gaan en wat onze taken zouden zijn op de school. Ook ontmoeten we hier onze supervisor, onze begeleider voor de komende twee weken. We kregen ook een grote tas met attributen en verschillende activiteiten wat we met de kinderen zouden kunnen gaan doen, zoals maskers maken en kleurplaten. Alles wat we nodig hadden zat in de tas. ’S Avonds gingen we direct enthousiast aan het werk met het maken van kleurplaten en het uitknippen van medailles voor de sportdag. We hadden het erg leuk met z’n 11en.

Elke dag gingen we na het ontbijt naar de school. Hier speelden we met de kinderen en gaven les in Engels, maar we leerden de kinderen ook dingen over het milieu en zongen liedjes. We gaven elke dag aan 2 groepen les van ongeveer 30 leerlingen met leeftijden tussen de vier en acht. Elke dag was anders. We leerden veel over de kinderen en ook over Ghana, we kregen in de pauze zelfs les in Fanti, de taal die in dat gebied van Ghana gesproken wordt.

Karin Wubs

De lunch werd gemaakt door onze hostess en naar de school gebracht. Na de lunch verfden we de school. Deze was ook wel aan een verfbeurtje toe. Verven was een erg gezellige, maar soms ook zware bezigheid, samen met onze schilder Alfred waren we aan het eind van de twee week precies klaar met de buitenkant van de school. Na onze handen op de muur te hebben gezet was het af.

Wanneer we klaar waren bij de school vertrokken we in ons busje weer naar huis. Meestal gingen we even langs de winkel voor wat lekkers. Na het eten bereiden we ons voor op de volgende dag, praatten we, of deden spelletjes voor het huis. We hadden het elke avond heel gezellig.

Elke woensdagavond was ‘social night’, dit was een moment waar alle vrijwilligers bij elkaar kwamen en samen iets gingen doen. We zijn bijvoorbeeld naar een jambeshow geweest, wat heel indrukwekkend was. In het weekend zijn we naar Safari Beach geweest. Dit is een prachtig afgelegen strand waar we met alle vrijwilligers in leuke huisjes sliepen en overdag op het strand gingen voetballen, volleyballen of zonnen. We zijn ook nog een dag naar het slavenkasteel geweest, dit vond ik heel indrukwekkend en heel bijzonder.

Karin Wubs

Vrijwilligerswerk doen is een geweldige kans om veel te leren over een land, maar ook om veel te leren over jezelf. Projects-Abroad maakt vrijwilligerswerk makkelijk en bijzonder, je ziet de mooiste dingen van het land en alles is voor je geregeld. Je hoeft je geen zorgen te maken over vervoer of over eten. Verder ben je altijd met leeftijdsgenoten van over de hele wereld. Zo maak je internationale vrienden voor het hele leven. Ik zit nu (na een jaar) nog steeds in een actieve WhatsAppgroep en een facebookgroep van Ghana, waar ik met plezier in lees hoe het er momenteel aan toe gaat in New York en Belfast.

Ghana is een prachtig land, je kunt genieten van de hoge bergen, de mooie stranden, het heerlijke eten en van de diverse cultuur. De mensen zijn gastvrij en altijd in voor een praatje. Kortom Ghana is een ideale plek voor vrijwilligerswerk voor iedereen die op een hele leuke en interessante manier meer wilt leren over Afrika en zichzelf en voor degene die ook graag een steentje wil bijdragen aan het onderwijs in Ghana.

Karin Wubs

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲