You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Kas Dullemans – Geneeskunde jongerenreis in Ghana

Kas Dullemans – Geneeskunde jongerenreis in Ghana

Ik krijg gelijk weer kippenvel als ik aan deze reis terugdenk. Wat was dit vet! Ik ben nu 2 weken thuis maar wil als het kan het eerste vliegtuig terugpakken naar Ghana.

Ik wist na het behalen van mijn vwo-diploma niet meteen wat ik moest gaan studeren. Daar ik ook nog 17 ben, besloot ik om een tussenjaar te nemen. Natuurlijk opzoek naar hetgeen wat mij interesseert. Daar ik ervan houd om mensen te helpen en toch wel belangstelling heb in de gezondheidszorg, besloot ik in overleg met mijn ouders een vrijwilligersproject te doen in Afrika. Ik koos voor de drieweekse jongerenreis Geneeskunde in Ghana.

Start van het avontuur

Kas Dullemans – Geneeskunde jongerenreis in Ghana

Het avontuur begon eind juli. Met mijn volgepakte backpack, met allerlei donaties voor ziekenhuizen en kleine kindjes, stapte ik op het vliegtuig richting Accra. Niet geheel zonder spanning daar dit de eerste kennismaking met het continent Afrika zou worden en ook nog eens zonder ouders. Gelukkig nam ik deel aan een jongerenreis waardoor ik een supersterke band creëerde met alle andere internationale vrijwilligers daar je met hen 24/7 optrekt. Ook voelde ik mij erg thuis bij het gastgezin. Zij staan er voor open om je te helpen waar het nodig is.

Begeleiding

Kas Dullemans – Geneeskunde jongerenreis in Ghana

Onder begeleiding van enorm enthousiaste Projects Abroad werknemers werd elke dag perfect verzorgd. Zo werden we overal heengebracht met ons eigen busje en werden wij geholpen met onder andere het opwaarderen van onze data van de telefoon en het omwisselen van geld. Ook mochten wij zelf aangeven wanneer wij westerse producten of souvenirs wilden kopen. Hierin was het team heel flexibel.

Weekindeling

We aten 3 goede maaltijden per dag met uiteraard genoeg water. Dit hadden wij ook nodig daar er doordeweeks hard gewerkt moest worden. Ongeveer 3 dagen per week stond er een community outreach op het programma waarin we de lokale bevolking gratis gingen testen op onder andere Hepatitis B en malaria. Ook checkten wij hun BMI (Body Mass Index), bloedgroep, bloeddruk en temperatuur. Het gaf mij een erg voldaan gevoel om de mensen zo dankbaar te zien.

Kas Dullemans – Geneeskunde jongerenreis in Ghana

Verder bezochten wij 1x per week het ziekenhuis waarin je mee kon lopen met verschillende afdelingen en van heel dichtbij kon zien hoe de patiënten in Ghana werden geholpen. Wat mij erg bij is gebleven en waar ik best van schrok is dat je als patiënt geen zorg krijgt wanneer je geen geld hebt. (Tip: neem een ziekenhuis scrub mee in plaats van een hand scrub)

Bijzondere momenten

Het vetste wat we hebben gedaan en wat mij ook overtuigd heeft om geneeskunde te gaan studeren, is het verschonen van wonden van lepra-patiënten. Deze mensen worden door de overige bevolking als ‘dood’ beschouwd en bij elkaar in kampen gestopt. Ik voelde mij net een dokter als we hierheen gingen. Uiteraard had ik geen ervaring met wonden verzorgen maar door eerst een workshop te hebben gehad, wist iedereen precies wat we moesten doen. Ik wilde steeds grotere wonden behandelen want het deed mij onwijs goed voelen om vervolgens te horen: ‘’God bless you!’’. Zoiets kan alleen in Afrika want alle hulp is welkom!

En dan nog die kindjes. Altijd lachen, zwaaien en samen op de foto terwijl ze ziek zijn of sterven van de honger. Als je niets leert van het geneeskunde project, wat ik mij niet voor kan stellen, leer je sowieso 1 ding van je avontuur in Ghana: Je mag blij zijn waar je vandaan komt en zorg dat je elke dag met een glimlach opstaat!

Kas Dullemans

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲