You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Disaster Recovery project in de Filippijnen geschreven door Koert Schouten

In november 2013 raast orkaan Yolanda over de Filippijnen met een ongekende kracht. De beelden in het nieuws maken diepe indruk op me. Honderdduizenden mensen verliezen hun huis en er zijn 4000 doden te betreuren. De gedachte zet zich in mij vast dat geld doneren alleen niet genoeg is en dat ik helpen moet bij de wederopbouw. In de zomer heb ik de kans om 5 weken te participeren in het Disaster Relief Project van Projects Abroad.

Disaster Recovery project in de Filippijnen

In Bogo, een stadje in het noorden van het eiland Cebu, vind ik onderdak bij mijn gastfamilie: 4 generaties, van omaatje van 79 jaar tot achterkleinkind van 10 maanden. Tijdens mijn verblijf ontbreekt het me aan niets. Ik heb mijn eigen kamertje en word overdadig voorzien van eten, drinken en allerlei Filippijnse lekkernijen. Ik kan douchen en de was wordt voor mij gedaan. Iedereen spreekt wel een mondje Engels. Mijn gastheer is trike-driver; zeg maar taxichauffeur op een motorfiets met zijspan. Hij maakt me wegwijs in het stadje en brengt me bovendien gratis overal waar ik wezen wil.

Drie weken help ik bij de opbouw van 2 volledig verwoeste klaslokalen van een basisschool in het dorpje Bambam. De laatste twee weken word ik ingezet bij de restauratie van 3 klaslokalen van een middelbare school in een buitenwijk van Bogo waarvan het dak is afgewaaid en een gevel ontzet. In de vroege ochtend word ik met een aantal andere vrijwilligers opgehaald en naar het werk gebracht. Een internationaal gezelschap van meest jonge mensen die meestal geen enkele ervaring hebben in de bouw, maar dolgraag de handen uit de mouwen steken.

Disaster Recovery project in de Filippijnen

In de hitte metselen we holle blokkenwanden, vlechten we wapening voor betonbalken, timmeren we bekistingen, verven we dakplaten en zeven we zand voor het pleisterwerk. Het mixen van het beton voor de randbalken, het cement voor het metselwerk en de specie voor het pleisterwerk gebeurt met de hand. Het zweet loopt ons daarbij in de ogen en de blaren verschijnen in onze handen. Maar deze ongemakken wennen en ondanks onze onervarenheid worden we steeds handiger, raken we meer op elkaar ingespeeld en gaan we steeds efficiënter met onze krachten om. Als je maar niet vergeet te drinken; wel 4 liter water per dag en ook de nodige softdrink.

Disaster Recovery project in de Filippijnen

Terwijl we bezig zijn horen we de schoolkinderen zingen, rijtjes opzeggen en plezier maken. Dat inspireert enorm. In de pauze helpen ze graag een handje mee en oefenen ze de Engelse taal met ons. De leerkrachten zijn enthousiast over ons werk en verwennen ons met zelf gemaakte lekkernijen. Van mijn vrienden in Nederland heb ik geld gekregen om verloren gegaan schoolmateriaal te vervangen. Wanneer ik de basisschool voorzie van allerlei sportmateriaal wordt die middag gelijk een sportdag voor de hele school georganiseerd en gaan de kinderen helemaal uit hun dak.

Na 5 weken zit het er weer op en met gemengde gevoelens neem ik afscheid van de vrijwilligers, de leerkrachten en leerlingen en mijn gastfamilie. Wat had ik hier graag nog een poosje gebleven want er is nog zoveel te doen. Maar ik moet thuis weer aan het werk en ik wil na 5 weken toch ook wel heel graag weer mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen in de armen sluiten.

Koert Schouten

Koert Schouten

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲