You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Laura Vorsteveld - Sociale zorg, Sociaal project, Mongolië

Laura Vorsteveld

Laura Vorsteveld

Laura Vorsteveld

Laura Vorsteveld

Laura Vorsteveld, een 44 jarige vrouw uit Nieuwkoop, wilde een nieuwe uitdaging aangaan in haar leven en koos ervoor haar baan op te zeggen en een nieuw avontuur te starten in Mongolië. In dit stukje uit haar reis blog vertelt ze over haar unieke ervaring als vrijwilliger op een sociaal project en haar leven bij een nomadenstam.

Mijn naam is Laura en ik ben een 44 jarige vrouw uit Nederland. Ik was op zoek naar verandering in mijn leven en vooral op zoek iets dat mijn kijk op het leven zou veranderen. Ik wilde graag iets doen waarbij ik anderen kon helpen. Toen ik online Projects Abroad tegenkwam, leek het me wel iets interessants. Ik plande mijn reis voor een periode van vijf en een halve maand. Ik koos voor Mongolië en wilde daarna naar Nepal reizen voor meer dan drie manden. Ik nam ontslag, zorgde ervoor dat thuis alles geregeld was en vertrok. Voordien had ik nooit echt gereisd dus dat maakte me wel wat zenuwachtig.

Tijdens mijn eerste vier weken in Mongolië verbleef ik bij een geweldige gast familie, met een vader, een moeder en 2 jonge kinderen, eentje van drie en eentje van vijf maanden oud. Zij woonden in de stad Ulaanbaatar, waar ik vrijwilligerswerk deed op een sociaal project.

Ik werkte in een kinderdagverblijf als Engelse lerares en hielp bij de verzorging van de kinderen. Dit vond ik erg boeiend en was compleet nieuw voor me. Ik heb zelf geen kinderen dus in het begin was het wel even wennen, maar de medewerkers van Projects Abroad en de leerkrachten in het kinderdagverblijf hielpen me goed hierbij.

Gedurende twee dagen werkte ik ook in een tehuis voor kinderen met een handicap. Het was heel interessant om te zien hoe het sociale zorgsysteem in een ander land werkt.

Ik heb erg genoten van de stad, de vriendelijke mensen, de winkels en het eten. Het eten was voor mij wel wennen in het begin want het is totaal verschillend met het eten in Nederland, maar nu vind ik het geweldig. Op het menu stonden gekookte organen van schaap of paard (niet mijn favoriet) of marmot, klaargemaakt op traditionele Mongoolse manier. Het wordt gekookt aan de binnenkant door middel van hete stenen. In het begin schrikte dit gerecht me erg af, maar het was echt het beste vlees dat ik ooit heb gegeten! Het beste hieraan was dat het een heel familiegebeuren was en dat maakte het extra speciaal.

Gedurende het tweede deel van mijn verblijf, nam ik deel aan het nomade project. Dit was een grote uitdaging want hier leefde ik samen met een nomadenfamilie op het platteland, waar er geen stromend water, toilet of elektriciteit was, geen winkels in de buurt en geen verwarming in de ‘ger’ (nomadenhuis).

Dit was voor mij in het begin, als verwende westerse persoon, erg moeilijk om aan te wennen, maar om eerlijk te zijn, nu dat ik terug in de stad woon, mis ik dit heel erg. De familie waarbij ik verbleef was ontzettend lief, vriendelijk en warm. De bedden in de ‘ger’ waren een beetje hard, maar na een paar nachten sliep ik als een roos.

Mongolië is een prachtig land met ontzettend aardige mensen. De bevolking in Mongolië, en dan voornamelijk de nomaden, zijn oprecht, aardig en warme mensen die alles met je delen. Ze zijn bereid om hun tradities en hun manier van leven met je te delen zodat je het zelf kan ervaren. Ik kan heel eerlijk zeggen dat dit tot nu toe de mooiste ervaring van mijn leven is geweest. Ik heb ontzettend veel geleerd en heb respect gekregen voor andere culturen.

Groetjes

Laura Vorsteveld

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲