You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Manon Mocking – Vierweekse jongerenreis, Sociaal en Samenlevingsproject, Nepal

Manon Mocking

Manon Mocking

Manon Mocking

Manon Mocking

Al vanaf de basisschool wilde ik een keer naar Nepal reizen. Afgelopen winter besloot ik om deze zomer 4 weken vrijwilligerswerk in Nepal te gaan doen. Ik koos voor Projects Abroad, omdat het mij een goede organisatie leek. Ik was er al snel uit dat ik het Sociaal en Samenlevingsproject wilde gaan doen. Dit sprak mij erg aan en het leek mij leuk om de kinderen les te geven en met ze te spelen. Dit was een zeer goede keuze, ik heb 4 onvergetelijke weken gehad.

Voorafgaand aan mijn vertrek was ik een beetje zenuwachtig, ik was nog nooit zo ver weg geweest. Eenmaal aangekomen in Nepal werd ik opgehaald door een begeleider en naar mijn hotel in Kathmandu gebracht. Gelijk bij aankomst zag je al dat er een hele andere cultuur was. Onderweg naar het hotel zag ik de chaos in het verkeer en de mensen die constant toeteren, dat was wel even wennen. Bij het hotel aangekomen werd ik opgevangen door de coördinatoren van mijn project en een aantal vrijwilligers die al eerder waren aangekomen. Mijn groep bestond uit 2 jongens en 17 meiden, die over de hele wereld vandaan kwamen. Het was met iedereen gezellig en we stonden open voor elkaar. In mijn groep zaten ook nog 3 andere Nederlanders, wat soms wel fijn was. Maar toch ga je met iedereen om en leer je van elkaars cultuur.

De eerste dag dat wij naar de school gingen werden we onthaald door een aantal docenten en de directeur van de school. Wij kregen rood poeder op ons gezicht en een sjaaltje. Daarna begonnen we met verven, eerst moesten we de muren opnieuw verven en later die week begonnen we met de muurschilderingen. De week erna begonnen we met lesgeven aan de kinderen, je stond in groepjes voor de klas en je gaf voornamelijk tekenen, muziek en deed spelletjes met de kinderen. Vervolgens gingen we 2 dagen naar een andere school. Bij aankomst stonden alle kinderen op het plein en deden een dans. Op deze school gaven we les en leerden we de jongere kinderen tandenpoetsen. We legde de kinderen uit waarom tandenpoetsen belangrijk is en hoe ze moesten tandenpoetsen, hiervoor hadden we een liedje. De laatste 2 weken waren we op een derde school. Toen we hier aan kwamen, stonden alle kinderen in rijen langs het pad te juichen. Het was erg leuk om te zien dat de kinderen zo enthousiast waren dat wij kwamen. Ook op deze school hebben wij de eerste week geverfd en de tweede week lesgegeven en de jongere kinderen leren tandenpoetsen. Daarnaast zijn we ook nog naar een HIV center, Nutritional Rehabilitation Home en een weeshuis geweest.

Tijdens deze 4 weken verbleven wij in een hotel in Kathmandu. Het hotel was prima, alle benodigde faciliteiten waren aanwezig en het hotel was redelijk schoon. Ook het eten was goed en er was genoeg keuze. Daarnaast wisselde ze elke dag, waardoor je steeds iets anders te eten kreeg. Een kamer deelde je met 1 of 2 andere vrijwilligers, ze hadden de kamers zo ingedeeld dat je met iemand van een andere nationaliteit de kamer deelde. Ik vond het erg leuk dat ze dat zo hadden gedaan, want je leert elkaar zo beter kennen.

Tijdens mijn verblijf hebben we 3 weekend uitstapjes gemaakt, ik ben naar Nagarkot, Pokhara en Chitwan geweest. Het was er leuk om andere plaatsen in Nepal te zien, want het was daar heel anders dan in Kathmandu.
Het eerste weekend gingen wij naar Nagarkot. Hier hebben we door de bergen gewandeld, een tempel bezocht en de zonsopgang en ondergang bekeken. Ondanks dat het wat bewolkt was, was het uitzicht prachtig.
Het tweede weekend gingen we naar Pokhara, hier gingen we kanoën, naar een waterval, bezochten we tempels, zagen de zonsopgang en gingen naar een loopbrug waar het uitzicht over de riviertjes prachtig was.
Het laatste weekend gingen we naar Chitwan national park, hier hebben we gekanood, hadden een jeepsafari, een wandeltocht door de jungle en gingen we naar een olifantenverblijf. De jungle van Chitwan was erg mooi het was erg groen en er waren veel bloemen en planten, ook hebben we een aantal wilde dieren gezien, zoals een neushoorn, krokodil en herten.
Daarnaast zijn we doordeweeks ook nog naar een aantal tempels, culturele dansen en Nepalese restaurants geweest.

Mijn 4 weken in Nepal waren een fantastische ervaring en een om nooit te vergeten. Het is een prachtig land en de mensen zijn erg vriendelijk. Ondanks het grote cultuurverschil vond ik het niet zo moeilijk mij daaraan aan te passen. Ik vond het erg leuk om de kinderen les te geven en met ze te spelen. Doordat je 4 weken met elkaar zit en veel samen meemaakt, bouw je een hechte band op met de groep.Ik vond dit best bijzonder en maakte het afscheid nemen moeilijk. Ondanks dat het ik geweldige herinneringen aan deze reis naar Nepal.

Groetjes,
Manon

Manon Mocking

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲