You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

4 Week Special Gezondheidszorg in Ghana, geschreven door Maura Sintemaartensdijk

4 Week Special Gezondheidszorg in Ghana

Toen ik een jaar of tien was, kwam ik met het idee vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik wilde het per direct, zo snel mogelijk. Na een tijdje werd het me duidelijk dat ik hier nog te klein voor was, dus had ik het achter me gelaten. Toch bleef ik ieder jaar kijken naar organisaties, ik bedacht: als ik 16 ben ga ik naar Afrika. Een half jaartje voordat ik zestien werd, ging ik samen met mijn ouders naar een van de open dagen in Amsterdam, ik was meteen super enthousiast. Voor mij was de 4 Week Special gezondheidszorg de beste keuze. Én in het medische vakgebied, én met vrijwilligers van mijn eigen leeftijd.

Na alle voorbereidingen en de nodige fundraising vloog ik op 12 juli met een aantal Nederlanders naar Accra. Toen ik het vliegtuig uitkwam werd ik overvallen door de hitte en de primitiviteit, maar dat gevoel verdween snel. We werden opgewacht door een enthousiaste groep medewerkers van Projects Abroad. Toen we ontvangen werden door Projects Abroad voelden we het verschil al. Je mocht niet je eigen koffer dragen want stel dat je geblesseerd raakte. De staff wilt echt het allerbeste voor ons, hierna werden we met busjes naar het hostel in Accra gebracht om te overnachten. De volgende ochtend werden we naar onze verblijfplaatsen gebracht. De reis duurde ongeveer 2 uur, ik keek mijn ogen uit! De drukte, chaos, eigenlijk alles verbaasde me. Het kostte me gelukkig maar heel even om er aan te wennen.

4 Week Special Gezondheidszorg in Ghana

We hadden de hele zondagmiddag om bij te komen, settelen in huis en alle andere vrijwilligers te leren kennen. De volgende dag was een workshop dag; we leerden bijvoorbeeld hoe je een malariatest deed, of hoe je iemands bloedsuiker meet. Dinsdag gingen we naar een dorpje aan het strand. Een echt Afrikaans dorpje, met de kleine zelfgemaakte hutjes. De kindjes waren eerst heel verlegen maar op een gegeven moment waren ze niet van je af te slaan. Ik had me nog nooit zo speciaal gevoeld. We hebben hun ook allemaal behandeld en bij de volwassenen hebben we de BP en bloedgroep, bloedsuiker, malaria en BMI getest. Ze waren zo blij met ons!

Dinsdagochtend begon het echte werk, onze allereerste outreach. Deze outreach was bij een community aan het strand, de huisjes zagen er uit alsof ze ieder moment uit elkaar konden vallen. De kinderen droegen bijna geen kleding of kleding dat veel te groot was en met allemaal gaten. Aan het begin waren ze heel bang voor ons maar later waren ze niet van ons af te slaan. De liefde van de mensen daar zijn een van de mooiste dingen die ik ooit heb ervaren.

4 Week Special Gezondheidszorg in Ghana

De allereerste vrijdag was er een jongetje met malaria. Nog voordat we hem getest hadden wisten we dat het malaria was. Hij was ontzettend bang voor ons maar tegelijkertijd kon hij niets anders dan zich overgeven van de vermoeidheid. Ik heb samen met een andere vrijwilliger voor hem gezorgd tot zijn moeder er was. We hebben hem pijnstilling en antimalaria gegeven, wat hij niet eens binnen kon houden. Toen zijn moeder eindelijk kwam schopte ze hem en zei ze dat hij zich niet moest aanstellen. Ze wilde hem niet naar het ziekenhuis brengen ondanks dat hij wel verzekerd was. Toen we vroegen wat hij gegeten had zei zijn moeder, ik weet het niet ik heb hem geld gegeven zodat hij eten kon kopen, ik dacht dat hij op school was. Dit werd ons even te veel.

Dat zelfde weekend zijn we naar Cape Coast geweest, we verbleven in een hotel, we waren zo blij met kussens, een wastafel en een spiegel. Het besef wat je binnen een week krijgt is zo groot, zo bijzonder.

Zaterdags gingen naar Cape Coast Castle, dit was best overweldigend, vanaf daar werden de slaven afgevoerd. Aan het eind was dé deur, the door off no return. Als ze er eenmaal doorheen gelopen waren verloren ze al hun roots en familie en waarden. Toen wij door de deur liepen stond er aan de andere kant, the door off return. Dit voelde niet goed, we speelden vals. De dag erna gingen we een Canopy walk doen, lopen op bruggen in de toppen van de bomen. Dat was super gaaf!

4 Week Special Gezondheidszorg in Ghana

Geen één werkdag was hetzelfde. Iedere dag beleefde je wel iets moois, of op z’n minst iets bijzonders. Zo was er bijvoorbeeld een jongetje die ik moest verbinden, hij had een stuk T-shirt om z’n been gebonden. Toen ik het eraf haalde schrok ik echt wel even. De wond was zo diep... je kon gewoon het bot zien. Hij zei: “oh it doesn't matter, I'll feel happy anyway.” Dat was zo bijzonder, had echt tranen in mn ogen!

Een van de mooiste dingen die ik heb meegemaakt is toch wel de geboorte van Akuba. Wij mochten bij de bevalling zijn en zelfs helpen. Ik weet zeker dat deze baby niet bang zal zijn voor ‘Obroonis’ (blanke mensen) want wij waren de eerste die haar vast mochten houden.

We zijn ook een aantal keer naar het weeshuis geweest. De kindjes daar waren zo lief, ze hadden allemaal al hun levensverhaal. We hebben heerlijk met ze gedanst en getekend, de lachjes van de kindjes, wauw. Doordat we hier 4 keer geweest zijn, was er toch een soort van band ontstaan. Het was super lastig om gedag te zeggen, vooral omdat je weet dat juist zij, je heel hard nodig hebben.

4 Week Special Gezondheidszorg in Ghana

De weekend trips waren iedere keer weer genieten, we kregen weer nieuwe positieve energie en gingen er allemaal weer vol voor. Het laatste weekend zijn we naar de Shai Hills gegaan, hier hebben we rotsen beklommen en zijn we naar de woodmarket geweest. Zondags gingen we naar een beach resort aan ‘the volta lake’, hier konden we lekker onze gang gaan. Ook hebben we een hele mooie rondvaart over de rivier gehad.

Het is onbegrijpelijk hoeveel er kan gebeuren in een maand. Ik heb heel veel mooie dingen mee gemaakt maar ook hele moeilijke. Soms zijn de gedachtes aan de moeilijke momenten groter dan het geluk van de leuke gebeurtenissen. Op zulk soort momenten verlang je naar thuis, of wil je dat je de wereld kunt veranderen met een handomdraai. Een van de tips die ik jullie wil meegeven is: praat met de andere vrijwilligers, blijf praten! Hierdoor heb je een veel beter verwerkproces en voel je je ook een stuk veiliger.

4 Week Special Gezondheidszorg in Ghana

Nu ik thuis ben, merk ik wat voor een band ik heb opgebouwd met de andere vrijwilligers, maar ook met de begeleiding en mijn gastgezin. Ik mis het land, de vrede, de liefde, de mensen, alles. Natuurlijk is het fijn om thuis te zijn. Maar ik zou het zo fijn vinden om terug te gaan! Als je de kans hebt, pak m! Het is zeker een reis om nooit te vergeten, waar je ook heen gaat. Je komt terug als een ander mens, niet omdat je beter bent dan anderen, maar omdat je een stukje extra ontwikkeling hebt meegemaakt. Mijn cultuurshock kwam vier weken te laat, namelijk toen ik thuis kwam.

Maura Sintemaartensdijk

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲