You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Creatief en sociaal vrijwilligerswerk in Mexico door Nina van Veen

In Mexico heb ik deelgenomen aan twee verschillende projecten: een cultureel project, “Arts&Crafts” en een sociaal project met kinderen met een beperking.

Bij het project Arts & Crafts ga je werken in een keramiek werkplaats in Tlaquepaque, een dorpje aan de rand van Guadalajara. Deze werkplaats, genaamd Ceramic 1, wordt geleid door een erg aardige familie, waarvan de zoon Engels spreekt. In de werkplaats zul je het maken van keramiek in alle stappen leren, dit wordt voorgedaan door de bazin, haar zoon of een andere vrijwilliger die het proces al doorlopen heeft. Eerst zul je beginnen met het maken van mallen voor tegeltjes. Wanneer je dit onder de knie hebt en de mallen klaar zijn ga je 'gietklei' maken om deze vervolgens in de tegel-mallen te gieten. Dit moet hier even in blijven zitten zodat de 'gietklei' kan uitharden. Als deze goed is kunnen de tegeltjes uit de mallen gehaald worden en moeten deze verder drogen. Als de tegels aan het drogen zijn moeten de mallen goed schoongemaakt worden, zodat deze klaar zijn om weer gebruikt te worden. Zodra de tegels droog zijn, moeten deze geschuurd worden met schuurpapier en een natte spons. Hierna moeten deze weer drogen, maar als dit is gebeurt komt het, voor mij, leukste deel. Je mag je tegeltjes gaan beschilderen helemaal zoals je zelf wilt. In de werkplaats hebben ze allemaal verschillende kant-en-klare mallen die je ook mag gebruiken om te gieten, zoals mokken, borden, naamplaatjes etc. Het werken op de keramiek werkplaats is erg rustig en relaxed. Ik vond dit erg fijn om aan Mexico te kunnen wennen, ook omdat je alleen maar in de ochtenden werkt. Alles wat je maakt is voor je zelf, je mag je helemaal uitleven en maken wat jij zelf graag wilt en het is natuurlijk erg leuk om werk te maken dat je zelf mee naar huis mag nemen, een erg mooi aandenken aan Mexico.

De familie die de werkplaats beheert is erg aardig en gastvrij. Ze nodigen je graag uit om met ze te komen ontbijten of koffie met ze te drinken. De koffie is echte Mexicaanse koffie, zulke heerlijke eigengemaakte koffie zul je nergens anders tegen komen!

Het dorpje/stadje Tlaquepaque is erg mooi en pittoresk, en maar 5 minuten lopen vanaf de werkplaats. Het heeft een mooi centrum met een gezellig plein. Verder zijn er hele mooie winkels, vooral 'Design'winkels. Van hele grote bekende kunstenaars tot kleine particuliere winkeltjes.

Mijn sociale project Nunutzye Kie is een school voor kinderen van alle leeftijden, voor baby's tot en met jeugd van ongeveer 20 jaar oud. Al deze kinderen hebben een lichamelijk, verstandelijke of gecombineerde handicap.

vrijwilligerswerk project Mexico, Nina van Veen

Hier heb ik handenarbeid lessen gegeven aan leerlingen in de leeftijd van 10 tot 20 jaar oud. Dit waren in het totaal vijf klassen. In één klas zaten gemiddeld 16 leerlingen, maar omdat er vaak leerlingen ziek waren was het eigenlijke aantal vaak rond zes á tien leerlingen. Vier klassen gaf ik één á twee uur per week les en de rest van de tijd gaf ik les aan een klas die alleen maar dingen deed op het gebied van handenarbeid. Ik ging altijd bij de klassen langs om les te geven. In een klas zitten leerlingen met alle soorten handicaps door elkaar, je hebt te maken met verstandelijke- en geestelijke handicaps. Hierdoor wordt het een echte uitdaging om handenarbeid lessen te geven die ook alle leerlingen kunnen uitvoeren. Veel moeders zijn wel bereid om in de klas te blijven en hun kinderen te helpen tijdens de lessen, dit maakt het als docent erg fijn en overzichtelijk.

Op de school spreekt eigenlijk niemand Engels, dus je bent verplicht Spaans te spreken. Dit was voor mij erg goed, want ik werd in het diepe gegooid en ik heb hierdoor mijn Spaans goed ontwikkeld. De leraren en leerlingen waren allemaal erg enthousiast, geïnteresseerd en behulpzaam. Ze geven je echt het gevoel dat je erbij hoort. Ze betrekken je bij projecten voor bijvoorbeeld Moederdag of Lerarendag.

vrijwilligerswerk project Mexico, Nina van Veen

In het algemeen kan ik zeggen dat Projects Abroad een erg goede en flexibele organisatie is om projecten mee te gaan doen in het buitenland. De organisatie regelt alles goed voor je, houd je op de hoogte van alles wat ze voor je regelen en ook als je iets wilt wat ze niet aanbieden, zullen ze proberen je wens te realiseren.

Zodra je de vliegreis achter de rug hebt en in Mexico aankomt, staat er iemand van Projects Abroad Mexico om je te verwelkomen op het vliegveld. Je wordt rechtstreeks naar je gast familie gebracht waar ik met open armen werd ontvangen. De familie heeft me gedurende het gehele traject altijd overal bij betrokken en ook mee genomen met familie uitjes en plechtigheden. Ik had ook erg veel geluk dat de dochter van de familie van mijn leeftijd is en ik met haar erg goed op kon schieten. Zij is uitgegroeid tot mijn Mexicaanse zus.

In de eerste week van het verblijf word je door een medewerker van Projects Abroad Mexico door de stad rondgeleid en wordt er verteld hoe het reilen en zeilen in Mexico werkt. Ook brengen ze je naar je werk, zodat je de route leert kennen en je kennis kunt maken met je nieuwe werkomgeving en collega’s. Ook regelen ze samen met je een Mexicaanse-simkaart en als het nodig is, een mobiel. Zodoende ben je altijd bereikbaar om te kunnen communiceren met anderen in Mexico.

De medewerkers van Projects Abroad Mexico organiseren elke maand een uitje voor alle vrijwilligers, zoals een film-avond, een barbecue of iets dergelijks. Dit is altijd erg gezellig. In het begin toen ik aankwam in Mexico had ik nooit verwacht dat er zo veel meer vrijwilligers zouden zijn en dat deze ook alles met elkaar zouden doen. Het was erg fijn dat er vrijwilligers zijn, vooral in het begin. Ze leren je meer over het leven in Mexico en kunnen je in het begin op sleep touw nemen, maar ook heb ik geprobeerd om tussen de Mexicanen te kunnen komen, om deze mensen en cultuur beter te leren kennen. Elke donderdagavond met de vrijwilligers naar een Salsa bar (la Mutualista) om daar gezellig te dansen en te kletsen. Als je daar de eerste keer als vrijwilligster komt dan word je bestookt door alle Mexicaanse mannen die met je willen dansen. Ik zou zeggen sla ze niet af, anders leer je nooit salsa dansen! En het is natuurlijk een leuke mogelijkheid om Mexicanen te leren kennen.

De Mexicanen zijn een erg aardig, gastvrij en open volk. Je leert heel snel nieuwe mensen kennen, als je er zelf ook open voor staat. Het kan zo zijn dat je iemand op straat ontmoet en dezelfde avond al bij ze aan de eettafel zit. Dit is iets wat ik erg waardeer aan de Mexicanen.

Je hebt, werkend aan je projecten, genoeg vrije tijd en vrijheid om dingen te gaan doen en te ondernemen. Als je graag een keer een lang weekend weg wil, alleen of met andere vrijwilligers, dan is dat vaak geen probleem om te regelen. Zo wordt het erg leuk om trips door Mexico te maken, om het land wat verder te leren kennen. Als je ergens heen wilt en niet weet hoe je het moet regelen, dan helpen de mensen van Projects Abroad Mexico je graag en ze willen ook voor je bellen als je de taal nog niet goed onder de knie hebt.

De hele ervaring die je krijgt door met Projects Abroad er op uit te gaan is geweldig en zou ik iedereen aan willen raden. Je krijgt weer een hele nieuwe kijk op een land, je leert nieuwe mensen kennen, vrijwilligers en Mexicanen. Je leert een hele nieuwe cultuur kennen en het draagt ook bij aan de ontwikkeling van jezelf. Het is zeker de moeite waard, voor jezelf en voor de bevolking.

Groetjes,

Nina

Nina van Veen

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲