You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Remco Klapwijk - Natuurbehoud & Milieu, Natuurbehoud project - Afrikaanse Savanne, Kenia

Remco Klapwijk

Ik had altijd al in m'n achterhoofd om ooit eens naar Afrika te gaan. Wat voor mij nog toekomstpraat was, werd al heel snel werkelijkheid nadat ik samen met een vriendin besloot naar Kenia te gaan. Wat een ge-wel-dige tijd hebben we daar gehad! De voorbereiding via Project's Abroad was erg goed en omdat het voor ons beide onze eerste reis naar Afrika was gaf dat een vertrouwd gevoel.

Remco Klapwijk

Voor we het doorhadden stonden we daar, op het vliegveld in Nairobi, koffers vol werkkleding. Een werknemer wachtte ons daar op en gelijk kwamen we in aanraking met de Keniaanse sfeer en lifestyle. Geuren, smaken, alles is anders dan thuis en al je zintuigen worden op de proef gesteld, heel bijzonder. Met een “Matatu”, het algemene vervoersmiddel in Kenia, zijn we de volgende dag naar het natuurreservaat gegaan. Dit is een natuurbehoud project gericht op Rothschild giraffen en de meest prachtige dieren die je er kunt vinden. Als natuurliefhebbers werd onze wens volledig vervuld, non-stop midden in de African Wildlife, waar ik soms ‘s nachts wakker werd gehouden door hyena's in de verte. Als we ‘s morgens aan het ontbijten waren, met het lekkerste fruit wat je je maar kan bedenken, konden we tegelijkertijd zebra’s bekijken die op 20 meter afstand aan het drinken waren. Te gek voor woorden!

Remco Klapwijk

Het werk bestond uit meerdere thema’s, waar we van 8 uur ’s ochtends tot 5 uur ‘s middags mee bezig waren. Dit werd dan wel gedaan met de Keniaanse levensmotto “pole pole”, zoals er gezegd wordt: rustig aan, geen gehaast. Voor mensen die op zoek zijn naar een project waar ze zich nuttig kunnen maken, maar ook hun rust nodig hebben is het echt een aanrader. Hier een paar voorbeelden van het werk:

  • Giraffe Survey: met de Jeep gingen we door het park om de giraffen te spotten en hun gedrag te observeren. De gegevens die uit deze observaties voortvloeien worden op lange termijn gekoppeld met andere gegevens van andere parken die ook onderzoek gedaan hebben naar de giraffen. Door het samenvoegen van deze gegevens komen de mensen veel te weten over het gedrag, waardoor ze de soort beter kunnen begrijpen. Deze manier van samenwerken zorgt voor een toekomst van deze prachtige beesten. Op dit moment worden ze bedreigt en hiermee wordt de bedreiging weggenomen of teruggedrongen.
  • Remco Klapwijk

  • Fence Patrol: de Conservancy wordt omringt door een elektrisch hek. Hier liepen we met de ranchers langs om het hek te controleren, een heerlijke ochtend wandeling waar we fijne gesprekken konden hebben met de mensen over al hun ervaringen.
  • Bird Survey: lopend gingen we op zoek naar de meer dan 200 soorten vogels die in het park zitten. De meest mooie exemplaren hebben we kunnen zien!
  • Tree nursery: een project om bomen te kweken en die daarna met het lokale volk te planten. Milieubewust is totaal niet vanzelfsprekend in Kenia en dit is dus een mooie manier om daar samen aan te werken.

Remco Klapwijk

Tijdens ons verblijf hebben we ook twee keer een weeshuis bezocht waar een vrouw 32 kinderen opvoedt, met alleen haar eigen pensioen. We hebben daar eten en kleding gebracht om deze vrouw en haar kinderen te helpen. Zelf heb ik het daar best moeilijk mee gehad, je ziet het vaak op TV maar op dat moment werd ik toch echt even met m’n neus op de feiten gedrukt. Ik ben heel dankbaar dat ik deze momenten heb mogen meemaken, en is voor mij zeer relativerend geweest. Het zet je weer even met beide benen op de grond. Terug van zo'n reis besef ik hoe goed we het hebben en het helpt ook in het alledaagse leven door makkelijker een stapje terug te nemen. In alle opzichten alleen maar positief!

Buiten de prachtige natuur, voegde het op sociaal vlak ook veel toe; dat had ik van tevoren niet verwacht. Dit komt mede door allemaal vrijwilligers van over de hele wereld die ik heb ontmoet. Ieder met z'n eigen verhaal en afkomst, een grote culturele mix waar we het fantastisch mee hebben gehad. In Kenia heb ik Japanse woorden geleerd, Chinese specialiteiten geproefd en contacten gelegd in Australië, Hong Kong en Duitsland.

Remco Klapwijk

En dan de mensen die daar werken en waar we mee hebben samengeleefd… één voor één geweldige personen. Doordat we vrijwilligers waren en geen normale toeristen, hebben we een echte inkijk gekregen van het leven in Kenia. Ze waren allemaal afkomstig van de oorspronkelijke stammen en hadden het daar vol enthousiasme over.

Als ik terugkijk naar deze ervaring moet ik denken aan het kleurrijke land, kleurrijke steden, mensen en zelfs de kleurrijke dieren. Hoe mensen met niks gelukkig zijn en hoe mooi en belangrijk verschillen tussen mensen zijn. Een ding is zeker, als je ooit in Afrika bent geweest kom je er zeker terug…!

Remco Klapwijk

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲