You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sport project in Zuid-Afrika door Robert-Jan Welten

De wereld verkennen, wonen in een prachtige stad en lonend werk doen dat je hele leven bijblijft. Dit waren nou niet echt de eerste dingen waar ik aan dacht vlak voordat ik mijn examens inging. Ik wilde nog niet gaan studeren en na flink wat zoekwerk op het internet kwam ik uit bij Projects Abroad. Een reis naar Zuid-Afrika zou het worden!

Sport project in Zuid-Afrika door Robert-Jan Welten

En toen begon mijn avontuur. De eerste keer vliegen en tevens de eerste keer dat ik buiten Europa op reis ging. De vlucht verliep soepel en gelukkig kon ik ook nog een paar uur slaap pakken. Bij aankomst was het gigantisch warm: van 10 graden in het koude Nederland naar 33 graden Celsius in Kaapstad. Ik werd netjes opgehaald door de taxichauffeur, die mij met een Projects Abroad bord stond op te wachten bij de arrivals. Na ongeveer 15 minuten rijden, kwamen we aan bij mijn gastgezin. Ik pakte mijn tas uit en binnen een paar uur kwamen mijn huisgenootjes thuis van hun project. Na een gezellige maaltijd en een leuke avond met de andere vrijwilligers, wist ik dat ik er goed aan had gedaan om naar Afrika te komen en dan had ik nog niet eens kennisgemaakt met mijn project!

De volgende dag werd ik rondgeleid door Kaapstad door een Nederlandse coördinator. Hij liet me alle “ins en outs” zien van de stad en legde uit hoe het openbaar vervoer werkte. Ook vertelde hij, dat als er ook maar íets was wat je dwars zat, je altijd contact op kon nemen met een coördinator, zelfs midden in de nacht. Dat gaf natuurlijk een prettig gevoel. En het feit dat hij Nederlands sprak, stelde me gerust omdat ik in het begin nog aardig stoeide met de Engelse taal.

Dat was dus de introductie, hierna kreeg ik alle vrijheid om mijn project naar eigen behoeve in te vullen. De eerste maand combineerde ik twee projecten tegelijkertijd: gymlessen geven op een basisschool en surflessen geven aan het strand. De gymlessen heb ik altijd samen met 1 of 2 andere vrijwilligers gedaan en samen bereidden we dan onze lessen voor. Zo konden we zelf kiezen wat we gingen doen met de kinderen de volgende dag. Sommige sporten en spelletjes waren te lastig voor jonge groepen en anderen weer te saai en te makkelijk voor de oudere klassen. Dit was in het begin aardig lastig om uit te vogelen, maar na een paar dagen hadden we het wel onder de knie. Dat maakte het lesgeven ook weer makkelijker.

Sport project in Zuid-Afrika door Robert-Jan Welten

Bij het surfproject was minder creativiteit nodig. We hadden een standaard programma dat bestond uit de volgende onderdelen: we begonnen met het noteren van de aanwezige kinderen, daarna deelden we de wetsuits uit, deden de warming-up, een paar sprintjes en peddel-oefeningen en ten slotte gingen we met de kinderen het water in om te surfen. De meeste kinderen konden al aardig surfen dus die hoefde je niet meer echt “les” te geven. Alleen je aanwezigheid om hun veiligheid te waarborgen was voldoende, maar natuurlijk schiep je op deze manier ook een échte band met de kinderen. Voordat ik naar Kaapstad kwam, had ik geen enkele ervaring met lesgeven of surfen. Maar zolang je gemotiveerd bent en plezier hebt in wat je doet, bereik je meer dan je zelf denkt.

En dan was er nog de vrije tijd natuurlijk. Tijdens het project op de basisschool had ik dagen van half 9 tot 2 uur en bij het surfproject was het van 10 tot 5. Vaak was er dus tijd overdag om na het werk nog even naar het internetcafé te gaan, culturele bezienswaardigheden te bezoeken of te gaan winkelen.

´s Avonds was er een ruim aanbod aan cafés en clubs om uit te gaan –als je dat wilde tenminste. Los daarvan organiseerde Projects Abroad ook een paar keer per maand een activiteit voor de vrijwilligers. Dit was bijvoorbeeld karten, paintballen, uit eten met z’n allen of gewoon een dagje naar het strand. Al met al is er dus genoeg te doen en te ontdekken in Kaapstad en ik heb me dan ook geen moment verveeld in die 3 maanden.

“Wat was je mooiste ervaring?” Is natuurlijk een veel gestelde vraag. Maar om eerlijk te zijn was dat voor mij niet één moment. Ik heb mijn reis in kunnen delen in 3 sub-categoriën (Sociaal, Cultureel en Professioneel vlak), met elk zijn mooiste momenten. Op sociaal vlak, waren de avonden in de club “Springboks” voor mij een absoluut hoogtepunt. De club was een disco en bar in één, waar we bijna elke donderdag heengingen. Meestal gingen we met een grote Projects Abroad groep daarheen (soms wel 20 in één busje!). Los van veel lokale mensen, waren er ook veel vrijwilligers van andere organisaties, wat ook altijd goed klikte! Elke donderdagavond was het dus feest!

Sport project in Zuid-Afrika door Robert-Jan Welten

Op cultureel vlak was het hoogtepunt toch wel het beklimmen van de tafelberg. Erg cliché misschien, maar een zonsondergang in de zee, een gigantische verlichte stad aan de voet van de berg en een geweldige tocht naar de top met je vrienden, daar kan niemand toch “nee” tegen zeggen? En ten slotte op professioneel vlak, waren de momenten in het water met de kinderen van het surfen absolute hoogtepunten. Het plezier dat je bij een kind zag als hij een golf goed had gepakt was prachtig, maar ook als hij je om de nek sprong als hij bang was of het koud had. Die momenten scheppen echt een hechte band met zo’n kind.

Dus weet je niet wat je wilt doen na je middelbare school? Of ben je toe aan iets nieuws naast of na je studie? Dan zou ik je zeker een reis naar het buitenland aanraden. Een unieke ervaring als deze is het geld meer dan waard en het kennismaken met een totaal andere cultuur vergeet je heel je leven niet meer.

www.mytripblog.org/rwelten

Groetjes, Robert-Jan Welten

Robert-Jan Welten

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲