You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sara Koopman - Natuurbehoud & Milieu jongerenreis in Peru

Na eindeloos twijfelen wat precies de invulling zou zijn voor mijn zomervakantie, besloot ik toch om me op te geven voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Ik kwam vervolgens terecht bij Projects Abroad via hun website en het idee sprak me meteen aan. Het kiezen van een geschikt project ging echter wat moeizamer onder meer omdat hun aanbod heel ruim is en veel van de projecten me heel interessant leken. Onderhuids ging mijn keuze toch uit naar projecten in de natuur en werken met dieren. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij de Natuurbehoud & Milieu projecten. Hier sprak het project in Peru me het meeste aan. Niet alleen zou ik op dit project de kans krijgen om dagelijks met dieren bezig te zijn, maar ook zou ik meer te weten komen over de biodiversiteit in het regenwoud.

Voorbereiding en de reis naar Peru

Sara Koopman

Nadat ik me had aangemeld om dit project te doen, kwam ik in contact met Elvira. Zij is de Volunteer Advisor voor vrijwilligers die naar Peru reizen. Een echte engel die heel hulpvaardig was en altijd snel reageerde op al mijn vragen. Vervolgens ging ik ook even langs het Tropische Instituut voor de nodige vaccinaties voor Peru. De aanwezige arts adviseerde me vervolgens welke prikjes ik moest krijgen en welke medicijnen ik moest meenemen. Bijgevolg was ik klaar om te vertrekken. Mijn eerste grote reis helemaal in mijn eentje. En het was er meteen één dat bij blijft. Ik vertrok uit Brussel en moest vervolgens 4 vluchten nemen om naar Peru te gaan. Na 24 uur te hebben gereisd kwam ik uiteindelijk aan op de luchthaven van Cusco. Daar stond Elvira me op te wachten met een kleine snack. Ze bracht me vervolgens naar de haven, waar om het uur de veerboot vertrekt over de Madré Dios rivier naar het Natuurbehoud & Milieu project. De boottocht op zich was al spectaculair. Ik kwam aan op het project rond 5 uur in de namiddag, waar de zon traag maar gestaag aan het ondergaan was. Het leverde een prachtig schouwspel van kleuren op waarna ik de volgende dag op het project kon beginnen.

Natuurbehoud & Milieu in Taricaya

Sara Koopman

De taken die vrijwilligers uitvoeren op het project zijn heel verschillend. Sommige zijn heel leuk om te doen, anderen zijn dan weer broodnodig. Mijn allereerste taak was het voederen van de dieren. Het is een leuke en vrij eenvoudige taak die je gaandeweg vertrouwd maakt met het project en de omgeving. Verder leerde ik ook meer over de eetgewoontes van de dieren. Bij sommige dieren, zoals de vogels en de aapjes ga je voor het voederen zelf in de kooi. Vooral de aapjes komen dan meteen naar je toe, springen tegen je op en klauteren langs je benen naar je schouders. Let wel dat er sommige aapjes wel erg gewend aan je kunnen geraken. Bijgevolg laten ze je dan ook minder snel los ;).

Ook heel leuk is het ringen van de vogels. Eerst worden de vogels namelijk gevangen met een net, waarna de vrijwilligers samen met de aanwezige biologen de vogels opmeten en ze vervolgens labelen met een ringetje. Zo kregen we de kans op heel interessante vogels van dichterbij te bekijken zoals verschillende soorten kolibries en toekans.

Andere taken zijn onder meer het trainen van dieren, het tellen van bepaalde diersoorten zoals schilpadden, vlinders en slingerapen (we hadden het geluk om de vrijgelaten slingerapen te zien) en luifelwandelingen. Bij het laatste beklim je een 42 m hoge boom vanwaar je vogels observeert. Ik hoef niet te vertellen dat het klimmen heel uitdagend is en dat bijgevolg het uitzicht vanuit deze bomen waanzinnig is.

Andere taken zoals het kappen en vervoeren van hout, waren een beetje eentonig maar wel broodnodig voor het project. Naast al deze fysieke taken geven de medewerkers in Taricaya ook presentaties en rondleidingen in het natuurpark. Ze praten onder meer over de vrijlating van de slingerapen. De presentaties in combinatie met de rondleiding geven je zoveel informatie over het regenwoud. Je kan bijgevolg zelf in het bijzijn van minstens 3 vrijwilligers het regenwoud op je eentje ontdekken. Zo kan je in de praktijk omzetten wat je hebt geleerd van uit de presentaties.

Tips en aanbevelingen

Sara Koopman

Voor elke vrijwilliger die deelneemt aan dit project heb ik maar één tip: vergeet zeker je fototoestel niet. Wanneer je door het regenwoud loopt heb je altijd de kans om iets wonderbaarlijks te zien. Anderzijds raad ik ook aan wat wasmiddel mee te nemen, zodat je je kleren even een wasbeurt kan geven. Je werkt in het regenwoud en deze worden hierdoor wel heel snel vuil. Ook raad ik aan om minstens een weekend op het project te blijven. Ik was er vrijwel alleen, omdat de andere vrijwilligers een weekendtripje aan het maken waren, maar ik heb met al die tijd beziggehouden met het voederen van de dieren. Bijgevolg heb ik veel zelf kunnen opsteken en had ik een goed contact met de directeur van het kamp. Voldoende drinken tijdens het werken is nog een goede raad die ik meegeef. Het werk dat je verricht is redelijk intens en bovendien is het zeer warm en vochtig, gemiddeld rond de 30 graden. Het project heeft een eigen waterzuiveringssysteem, dus je kan makkelijk je flessen vullen tijdens je werk. Zorg ook dat je voldoende tussendoortjes hebt. Je kan deze zelf meenemen of je kan ze kopen in Puerto Maldonando. Heel vaak deed ik een klein dutje tussen de middag en at ik een tussendoortje alvorens de werken te hervatten. Zorg er wel voor dat de snacks die je koopt individueel verpakt zijn. Anders kan het wel eens zijn dat je bezoek krijgt van insecten. En neem zeker een paar goede boeken mee. In het natuurpark is er geen internet, dus boeken zijn de ideale ontsnapping na een deugddoende werkdag. Als laatste tip geef ik nog mee dat een paar woorden Spaans zeker geen overbodige luxe zijn. De medewerkers op het project praten allen Engels, maar ze appreciëren het enorm als je de moeite doet om hen aan te spreken in hun moedertaal.

Aan mijn deelname aan het Natuurbehoud & Milieu project in Peru heb ik veel ervaring, heel veel inzichten en waanzinnig leuke mensen overgehouden. Wanneer mijn vertrekdatum stilletjes aan naderde, had ik het heel moeilijk om dat alles achter te laten. Heel vaak denk ik nog terug aan de fantastische tijd die ik daar had. Ik kan enkel maar zeggen, als je van dieren houdt, als je geeft om het milieu, je niet bang bent om vuil te worden en als je nieuwe inzichten wil krijgen dan is dit project zeker iets voor jou!

Groetjes,
Sara

Sara Koopman

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲