You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Thalassa Valkenburg op het dier- en natuurbehoud project in Ecuador

Donderdagwerk Thalassa

Thalassa

Dinsdagwerk Thalasse

Vrijwilligers uitzwaaien bij vliegveld Thalassa

Typisch Ecuadoriaanse lunch Thalassa

Alles op en rond de Galapagos eilanden is ongelofelijk! Vanaf het moment dat ik uit het vliegtuig op San Christobal stapte, was ik blij met m’n keuze om daar een paar maanden vrijwilligerswerk te gaan doen. Ieder moment heb ik genoten van alles om me heen. Door het werk binnen het natuurbehoudproject kwam ik op heel veel plaatsen waar de toeristen niet komen en de meeste locals ook nooit geweest zijn. Er is heel veel te zien en ik heb in m’n vrije tijd ook veel ondernomen. Na een paar dagen voelde het daarom alsof ik er al maanden was. In het eerste uur op het eiland had ik al pelikanen, blauw-voet-jan-van-genten, heremietkreeftjes en natuurlijk zeeleeuwen gezien. Na de eerste week waren de zeeleeuwen op de boulevard wel al bijna zo gewoon als de koeien in de wei in Nederland, maar ook de zeeleeuwen bleven leuk om te zien. Een kleine selectie uit de rest van de dieren die ik regelamatig zag: fregatvogels, zeeleguanen, landschildpadden, landleguanen, tropic birds en wat darwinvinkjes. De darwinvinken zijn alleen wat moeilijker te vinden dan alle grote dieren waar je ook nog eens makkelijker dichtbij kan komen, dus ik heb uiteindelijk niet alle verschillende vinken gezien en kunnen fotograferen. Tijdens het snorkelen ben ik verder haaien, roggen, zeesterren, puffervissen, pinquins, kreeften en een heleboel gekleurde visjes tegen gekomen. Ik ben zelfs een keer tegen een zeeschildpad aangezwommen zonder dat ik er vantevoren erg in had.

Behalve alle dingen die je buiten je werktijd kan ondernemen om er een mooie tijd van te maken, ging ik in de eerste plaats natuurlijk voor het vrijwilligerswerk zelf naar de Galapagos eilanden. Mijn ontvangst op San Christobal was goed. Iemand van Projects Abroad stond me op te wachten bij het vliegveldje en daarna werd ik met een taxi-jeep naar m’n gastgezin gebracht. M’n gastgezin verwelkomde me ook goed. Ik kreeg gelijk een goede tweedelige Ecuadoriaanse maaltijd en ze gaven me een rondleiding door het stadje. Na het weekend startte ik daadwerkelijk met het natuurbehoudproject. Het was een goed georganiseerd project met een regelmatig rooster en vaste werktijden. De maandagen bestonden in de maanden dat ik er was uit het werken in het schildpaddenvoortplantingscentrum, de dinsdagen uit het verspreiden van rattengif in de highlands, de woensdagen uit het werken op het land van Projects Abroad, de donderdagen hielpen we vaak bij boeren op het land en de vrijdagen bestonden uit het inventariseren van dieren plus het opruimen van het strand. Een aantal vrijwilligers hadden het fysieke aspect van het werk onderschat, maar als je een beetje gedreven bent en wat uithoudingsvermogen hebt dan moet je het werk zeker aankunnen. Verder wordt er alleen in de ochtenden gewerkt, dus kun je ’s middags sowieso wat bekomen mocht dat nodig zijn. Verder hangt het er ook heel erg van af hoeveel vrijwilligers er op dat moment zijn, hetzelfde werk wordt soms namelijk door een grote en soms juist door een kleine groep verricht.

Ik ben bij veel vrijwilligers, en dus bij veel gastgezinnen, thuis geweest. Ieder gezin is natuurlijk een beetje verschillend (qua leeftijd, samenstelling, huisdieren, kookstijl en gewoontes) maar iedereen die ik ontmoet heb is gastvrij en open. Vrijwel niemand kan Engels (al is de huidige generatie kinderen dat nu wel een beetje aan het leren), dus het is voor jezelf wel heel fijn als je een beetje Spaans kan. Gelukkig was ik een paar maanden voor vertrek met een zelfstudie gestart en heb ik met een woordenboekje wat bijgeleerd op de eilanden zelf.

Verder verbaasde ik me erover dat er bij sommigen gastgezinnen zelfs wifi in huis was, alle gastgezinnen eigenlijk een best grote tv hebben en ook veel gastgezinnen (samen met hun vrijwilligers) deelnemen aan de gratis sportlessen.

Kortom, ik heb een ongelofelijke tijd gehad tijdens mijn maanden op de Galapagos eilanden. Mocht jij erover denken om vrijwilligerswerk te gaan doen op de Galapagos eilanden, misschien heb je dan wat aan mijn ervaringsverhaal om je voor te bereiden of aan een van mijn tips die ik op het evaluatieformulier en nogmaals hieronder heb gezet:

Mocht je iets (duurzaams) willen doneren dan zijn werk/tuinhandschoenen een goed idee (sowieso erg handig om mee te nemen voor eigen gebruik). Verder was er in mijn maanden ook een tekort aan tuingereedschap zoals harken, schoffels en kapmessen. En er was een gebrek aan ‘gemeenteprikkers’. Ook is het plaatsen van meer vuilnisbakken misschien een idee.

Klik hier als je meer informatie wilt over het vrijwilligersproject in dit verhaal.

Thalassa Valkenburg

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲